Den 2:a och den 3:e april kunde vi i Aftonbladet läsa om hur ett antal små barn drabbats av allvarliga och för dem mycket skrämmande biverkningar av en hostmedicin, Mollipect (hittar dessvärre inte artikeln på nätet). De fick allvarliga hallucinationer, såg odjur överallt och skrek när föräldrarna ville sätta ner dem på golvet.

När min tvåårige son åt Mollipect blev han som besatt av ett ont väsen, slog sparkade och skrek på dem som kom i hans väg, kastade blomkrukor, leksaker, ja allt som fanns nära till hands, skriver Viktoria.
Reine Tärnkvist i Ytterby säger:
– Alla småbarnsföräldrar som jag känner har berättat om olika biverkningar i samband med Mollipect. Det är väldigt vanligt.

Professor Björn Beerman på Läkemedelsverket rekommenderar i Aftonbladet att man anmäler sådana här biverkningar. Många rapporter om sådana kan leda till att man omvärderar somliga preparat, säger han.

Jaha, säger jag då och undrar om Beerman är ärlig här. Vad hjälper det när det bara är läkarna som får rapportera in biverkningar till Läkemedelsverket och läkare för det mesta vägrar erkänna att de biverkningar som patienter rapporterar till dem, faktiskt är biverkningar. En mamma vars 2-åriga dotter också hade drabbats av samma hemska hallucinationer pga hostmedicinen Mollipect skriver i Aftonbladet att de kontaktade sjukvårdsupplysningen men de hävdade att det var omöjligt att det berodde på medicinen.

Jag tror henne, för jag känner igen den där läkarreaktionen. Inte ens biverkningar som står i FASS vill många läkare tro på, när patienterna berättar om dem. Sedan jag började gräva i de här frågorna för 6 år sedan, har jag hört många berätta samma sak. Min mammas läkare vägrade också envist att erkänna de biverkningar som min mamma drabbades av – trots att biverkningarna var klara och tydliga och just stod uppräknade i FASS, nästan varenda en av dem. Läkare med den inställningen, och de är alldeles för många, torde inte rapportera in några biverkningar. Jag är ganska säker, numer, på att de allra flesta inte rapporterar in de biverkningar som patienter klagar över. Det torde i sin tur innebära att svåra biverkningar av många mediciner är mycket vanligare än Läkemedelsverket, som är den myndighet som godkänner mediciner för användning i Sverige, vet om (eller vill veta om) och än läkemedelsföretagen erkänner.

Vem bekostar Läkemedelsverkets verksamhet idag? På Läkemedelsverkets hemsida informeras vi om att:

Läkemedelsverket är en av de ledande myndigheterna inom EU och arbetar tillsammans med övriga EU-myndigheter för att driva och utveckla den europeiska produktkontrollen. Läkemedelsverket är en myndighet under Socialdepartementet och vår verksamhet är i huvudsak avgiftsfinansierad (min kursivering). Hos oss arbetar ungefär 450 personer, främst farmaceuter och läkare.

Och vilka betalar avgifter tro, naturligtvis läkemedelsföretagen, för att få sina preparat prövade och godkända. Hur mycket kan man lita på en sådan myndighet?

Det finns verksamheter som staten ska vara ensam finansiär av och som absolut inte ska vara beroende av privata företag och deras avgifter.

En myndighet som försörjs av dem den ska granska är närmast ett skämt.

Peter Breggins hemsida, läsning om SSRI bl.a.