Överallt i bloggvärlden, nu senast i en kommentar på Magnus blogg, stöter man på floskeln om att socialdemokraterna har ”suttit vid makten” i 70 år, ofta nog tillsammans med direkta eller indirekta påståenden om hur ofritt Sverige blev pga detta. Det impliceras alltså att socialdemokraterna var i stort sett diktatoriska under den här perioden.

Sanningen om de här 70 åren är en helt annan och betydligt mer komplex än floskeln antyder.

1: Socialdemokraterna har dels suttit i koalitionsregeringar under de här åren, med något eller några borgerliga partier, dels tillsammans med alla de borgerliga partierna under kriget, 1939-1946, dels med bondeförbundet (nuvarande centerpartiet) åren 1951-1957.

2: Socialdemokraterna har suttit i opposition 9 av de här åren, från 1976-1982 samt åren 1991-1994, liksom återigen från 2006.

2: Socialdemokraterna har, vad jag kunnat få fram, aldrig haft egen majoritet i riksdagen (möjligen under någon mandatperiod, den som vet, kom gärna med data här) utan suttit i minoritetsregeringar. Det innebär att de aldrig egentligen haft samma makt att göra som de vill, som alliansregeringen har idag, eftersom denna är en majoritetsregering. Socialdemokraterna har alltid varit beroende av stöd från något eller några andra partier i riksdagen för beslut.

Så här har regeringsinnehavet sett ut under den där 70 åren:
(Tillägg 15/4: röd färg på rent socialdemokratiska regeringar)

  • 1932-1936: Hansson I, socialdemokratisk (minoritetsreg.)
  • 1936: Pehrsson-Bramstorp, s.k. ”semesterregeringen” m bondeförb.
  • 1936-1939: Hansson II, (bondeförb) (majoritetskoalition)
  • 1939-1945: Hansson II, samlingsreg. (s), (m), (c) och (fp)
  • 1945-1946: Hansson IV, socialdemokratisk (minoritetsreg.)
  • 1946-1951: Erlander I, socialdemokratisk (minoritetsreg.)
  • 1951-1957: Erlander II, (s) och (c) (majoritetskoalition)
  • 1957-1969: Erlander III, socialdemokratisk (?)
  • 1969-1976: Palme I, socialdemokratisk (?)
  • 1976-1978: Fälldin I, (c), (m) och (fp)(majoritetskoalition)
  • 1978-1979: Ullsten, folkpartistisk (minoritetsreg.)
  • 1979-1981: Fälldin II, (c), (m) och (fp) (majoritetskoalition)
  • 1981-1982: Fälldin III, (c) och (fp) (minoritetskoalition)
  • 1982-1986: Palme II, socialdemokratisk (minoritetsreg.)
  • 1986-1990: Carlsson I, socialdemokratisk (minoritetsreg.)
  • 1990-1991: Carlsson II, socialdemokratisk (minoritetsreg.)
  • 1991-1994: Bildt, (m), (fp), (c) och (kds) (minoritetskoalition)
  • 1994-1996: Carlsson III, socialdemokratisk (minoritetsreg.)
  • 1996-2006: Persson, socialdemokratisk (minoritetsreg.)
  • 2006- Reinfeldt, (m), (c), (fp), (kd) (majoritetskoalition)

(Källa Wikipedia / regeringstyp tillagd kl. 22.55)

(Tillägg 15/4 2007; Om jag inte räknar fel så har socialdemokraterna suttit ensamma i regering 48 år fr. 1932 fram till 2006. De andra åren har de endera suttit i koalitionsregeringar, med ett eller flera borgerliga partier, eller suttit i opposition.

Åren 70-73 med den första enkammarriksdagen, som då hade 350 ledamöter, var situationen den att blocken hade exakt 50% vardera i riksdagen varvid lotten ibland fick avgöra besluten, därefter ändrade man antalet riksdagsledamöter till 349.)

3: Vidare hävdas det gärna, direkt eller indirekt, från samma håll som ständigt upprepar floskeln om de där 70 åren, att socialdemokraterna har varit beroende av kommunisterna under hela den här tiden, antydandes ibland påståendes ibland, att socialdemokraterna varit lierade med dessa. I verkligheten har socialdemokraterna alltid vägrat att bilda koalition med kommunisterna, att släppa in dem i regeringar alltså. Däremot har kommunisterna alltid stött bildandet av socialdemokratiska regeringar då de föredragit sådana framför borgerliga regeringar, vilket alltså har möjliggjort de här socialdemokratiska regeringarna. Det är något helt annat. Det inser man om man vet hur Sverige styrts och styrs, hur vår konstitution ser ut.

Jag har skrivit om detta förr på bloggen, men upprepar det igen: Det här innebär att socialdemokraterna visserligen haft tämligen fria händer, men inte att de styrt Sverige i kommunistisk anda för att de varit beroende av kommunisternas stöd i riksdagen. Istället är det så att de alltid kunnat räkna med stöd från kommunisterna för åtgärder som inget borgerligt parti velat stödja. Det har de kunnat göra för att kommunisterna inte velat fälla en socialdemokratisk regering, inte för att förslagen alltid fallit kommunisterna på läppen.
I det verkliga politiska arbetet har socialdemokraterna emellertid ofta stött sig på något eller några borgerliga partier för att få igenom sina förslag i riksdagen och i verkligheten har socialdemokraterna, framför allt sedan Palme dog, genomfört många av de borgerliga partiernas önskedrömmar, i och med avreglerings- och privatiseringspolitiken. Den politik som socialdemokraterna har fört sedan 1986 är mycket långt från kommunism av sovjet- eller äldre kinamodell och också långt från det som tidigare varit traditionell socialdemokratisk politik. Den som vill hävda något annat måste samtidigt hävda att även de borgerliga partierna varit kommunistiska.

Det hör nämligen också till bilden att hela det politiska fältet har vridits rejält åt höger de senaste 25 åren, i hela Västvärlden, varför alla partier, både härhemma och i resten av Västvärlden, intar en mer utpräglat konservativliberal (fast den brukar kallas ny-liberal vad gäller den ekonomiska politiken) ståndpunkt idag än tidigare. Många av de reformer som genomfördes under de här ”70” åren, och som idag framställs som så förfärligt vänstervridna, stöddes den gången av något av de borgerliga partierna, mest dock av bondeförbundet/centerpartiet och folkpartiet. Politiken har under de här åren ändå gått i högerns riktning, även om högern ansett att man inte gått långt nog. De senaste 25 årens socialdemokratiska politik har varit mycket borgerlig – men det vill man förstås inte erkänna från socialdemokratiskt håll. Socialdemokraterna har därmed, under dessa år, bidragit till att fördunkla och ge unga människor en förvanskad bild av vår politiska historia.

Dagens skolor måste vara usla på att lära ut svensk modern politisk historia samt hur landet styrs eftersom 70-årsfloskeln kunnat krypa in i huvudet på så många av dagens unga människor.

Tillägg 15/4 2007: Så börjar jag förstå att många inte vet att det är riksdagen som fattar beslut i det här landet, inte regeringen. Det vanliga är att riksdagsmännen röstar (ja eller nej till ett förslag om en ny lag) i enlighet med vad man kommit överens om inom respektive partier. Men det händer också att någon eller några riksdagsmän inte röstar som deras partier önskar eller vill.

En minoritetsregering har alltså inte majoritet i riksdagen med egna partimedlemmar och är således alltid beroende av att riksdagsmän från något eller några av de andra partierna röstar för regeringens lagförslag. Det är därför det blir fel att bara peka på de år socialdemokraterna ”suttit vid makten” eftersom de i princip aldrig ensamma har kunnat bestämma något. Det intressanta blir istället att se hur olika partier har röstat i olika frågor, vilka partier som ligger bakom de beslut som har fattats. Det är nämligen aldrig socialdemokraterna som ensamma bestämt något under 1900-talet.

Länk:
Magnus tankar
G:a Motvallsbloggen om samma ämne