Jag har återkommande skrivit om propaganda och hur mycket vi låter oss luras av sådan, och varje gång jag gör det brukar någon eller några protestera och hävda att jag underskattar människors förmåga att tänka själva.

Nu tror jag visst att människor kan tänka själva, men förnuftigt tänkande kräver något att tänka om och för att man inte ska tänka alldeles galet krävs att man har korrekt information om det man tänker något om, inte bara rena lögner eller missledande information. Förutsättningen för att man ska kunna grunda sina ställningstaganden på korrekt information är att man endera läser böcker, söker information på nätet och samtidigt är mycket effektiv vad gäller att gallra fram tillförlitlig information där (eftersom nätet innehåller massor av skräp) eller så kräver det att våra vanliga massmedia, tidningar, TV och radio, serverar oss förnuftig information, inte bara floskler, lögner eller propaganda. Någotsånär tillförlitlig information börjar våra media bli allt sämre på att förmedla till oss och just nu vidtar vår borgerliga regering alla de mått och steg den kan för att försäkra sig om att media blir ännu sämre i det avséendet framöver.

Al Gore har en bra kria om det här i Time. Läs den alla ni som tror att ni får förnuftig och korrekt information via media och som inte vet hur effektiva betéendevetare är idag vad gäller att åstadkomma publikvinnande och fullkomligt irrelevant propaganda – att manipulera väljarna alltså. Han vet, han har liksom varit med – ordentligt och i det stora föregångslandet i väster till och med. Ett smakprov ur Gores artikel:

After a detailed review of all the polling information and careful testing of potential TV commercials, the anticipated response from my opponent’s campaign and the planned response to the response, my advisers made a recommendation and prediction that surprised me with its specificity: ”If you run this ad at this many ’points’ [a measure of the size of the advertising buy], and if Ashe responds as we anticipate, and then we purchase this many points to air our response to his response, the net result after three weeks will be an increase of 8.5% in your lead in the polls.”
I authorized the plan and was astonished when three weeks later my lead had increased by exactly 8.5%. Though pleased, of course, for my own campaign, I had a sense of foreboding for what this revealed about our democracy.

Var vidare säkra på att allianspartiernas spin doctors (högst sannolikt amerikaner eller folk upplärda i USA) lärde partierna de tekniker för att manipulera folk, som Al Gore diskuterar, inför valet i höstas och dessutom drillar dem i vad som krävs för att de ska vinna även nästa val.

En av de nödvändiga förutsättningar för att kunna dirigera väljarna exakt dit man vill är god kontroll över massmedia. Fundera, efter läsning av artikeln i Time, lite på de förslag som nu läggs om SR:s och svt:s framtid, om de är ämnade att göra dessa media mer oberoende av politisk styrning, i akt och mening att förbättra och fördjupa demokratin eller om syftet är det rakt motsatta. Inte överraskande, för dem som följt den här bloggen, och läst vad jag skriver ovan, så föreslår jag det sista alternativet.

Länkar:
Bl.a. bloggen Biology and Politics har återkommande bra inlägg om hur massmedia bedrar oss genom felaktig och/eller vinklad information.