Hör på radion att:

Sacrédeus har riktat en fråga i riksdagen till jordbruksminister Eskil Erlandsson om vad regeringen är beredd att göra för att komma tillrätta med det växande problemet med mördarsniglarna.
Det är inte längre bara privathushåll som drabbas utan även kommersiella grönsaksodlare och lantbruk enligt Sacrédeus

Alltså, privatpersoner struntar vi i, som vanligt, men när de stora ekonomiska intressena hotas då måste man göra något – vad nu det skulle vara?
I Danmark föreslås att man sätter in hemvärnet mot de illbattiga krabaterna men den svenska regeringen avvaktar. Den har ännu inte några handlingsplaner mot mördarsniglar, för som vi läser i DN:

– Myndigheterna följer det här. De signaler vi har fått från Jordbruksverket är att det ännu inte är ett stort problem. Skulle det förändras lyfter vi upp frågan, säger Therese Bengtsson, pressekreterare hos jordbruksminister Eskil Erlandsson, till TT.

Skulle förstås bra gärna vilja se ministrarna göra något åt saken, exempelvis krypa sida vid sida med saxarna i högsta beredskap och klippa mördarsniglar på löpande band.

Verkligheten/naturen är inte nyliberal
Annars är det nog så att verkligheten, som vanligt, inte riktigt vill bete sig som nyliberala politiker, i dessa ekonomismens tidevarv, vill att den ska bete sig. Regeringar i Norden kommer lika lite att kunna göra något åt eländet med mördarsniglarna som Australiens regering lyckats göra åt den giftiga padda man importerade dit – i suverän okunnighet om vad vissa arter kan åstadkomma i för dem främmande biotoper.

En gång i tiden hade vi karantän för djur och växter. Djur fick inte införas i Sverige utan att de första suttit länge nog i karantän för att man skulle hinna konstatera att de inte bar på farliga smittor. En gång i tiden fick man inte importera, eller föra in växter hur som helst i landet för att inte föra in skadeinsekter och växtsjukdomar. Men så slog nyliberalismen med dess heliga bud om den välsignade friheten igenom totalt och ingenting var längre viktigare än att tillåta kapital och varor (vari inräknas både djur och växter) flöda fritt mellan länderna. Vi kommer att få in många fler eländen på grund av denna käcka frihet.

Mördarsniglarna är en snigelart som inte alls ställer till märkbar skada i varmare länder men som i Norden, med sina många gånger blöta och fuktiga somrar, förökar sig exempellöst och skapar allt allvarligare problem. Nu senast ser man hur ensilagebalarna förstörs om det blir för mycket sniglar inbakade i dem, något som inte är bra för de kreatur som ska äta ensilagen eftersom det bildas toxiner (gifter) när sniglarna surnar i balarna. Då går det i värsta fall riktigt illa.

Hipp-som-happ-lagstiftande är en dålig regeringsprincip, oavsett vilket område det handlar om
En gång i tiden var man alltså noga med att skydda den svenska naturen från marodörer som inte hör hemma här, en gång i tiden stiftade man inte lagar ad hoc utan efter att först ha försökt ta reda på och i alla försökt att förutsäga vad nya lagar skulle resultera i. Idag anser man att det går lika bra att lagstifta först och sedan får man se hur det går. Går det inte bra så kan man ju alltid ändra lagarna igen. Problemet är att somligt aldrig kan göras ogjort, problemet är att naturen inte lever upp till de nyliberala idealen. Dessa ideal är inte, som många tror idag, några naturlagar. De är, i många stycken, bara världsfrånvända önskedrömmar.

Länkar:
-Mördarsnigeln börjar hota jordbruket, Ekot
Hemvärnsmän mot mördarsniglar, DN
Mördarsniglar blir regeringsfråga, Ekot

Tillägg 19/7 kl. 20.40
Som av en händelse har vi just fått ett utbrott, i Skåne, av svinvirussjukdomen PRRS, som leder till att många tusentals grisar måste slaktas och som är en ekonomisk katastrof för de drabbade bönderna. Hur sjukdomen kom in i landet, man vet inte säkert men man pekar på och tror på frakterna av djur kors och tvärs, till slakterier i länder nere i Europa, länder som har sjukdomen inom sina gränser. Det påtalades att man i Sverige begärt att dessa frakter ska upphöra, men man förlorade för frihandeln gick före djurhälsan. Lyssna på inslaget Sjuka djur på Studio ett.