…det var helt förutsägbart att sd skulle gå framåt och partiet kommer sannolikt att få ännu starkare stöd ju mer av alliansens politik vi får se.

Många människor blev lämnade utanför, först genom den politik som den förra borgerliga regeringen förde, den som slog ut 60.000 småföretage och som förorsakade den värsta arbetslöshet vi sett sedan 30-talet. Senare fortsatte socialdemokraterna samma politik som de borgerliga, med utsparkandet av massor av människor från arbetsmarknaden genom nedskärningar i den offentliga sektorn. De uppmuntrade också, och blåste under gnället på de arbetslösa och de utslagna och fortsatte att jaga dessa med blåslampa, ja de intensifierade till all olycka den jakten. Alliansen fortsätter nu bara samma politik i tangentens riktning. Nu börjar många människor förstå att det inte blir bättre med alliansen, som de lovades och hoppades, snarare sämre. De är precis i sådana lägen, när man inte ser några alternativ, när det politiska etablissemanget har tagit risken ur demokratin, som missnöjespartier av sd:s typ appellerar till allt fler människor och kom ihåg att det handlar om marginalväljare, inte om de stora väljarskarorna, som nog inte kommer att dras till sd i första taget.

Vad många av dem som kommer att rösta på sd vid nästa val inte inser, är att de därmed i själva verket bidrar till att möjliggöra ett fortsatt alliansstyre, som trots allt enbart värnar om de rikaste och mest välbärgade och på ett betydligt mer skamlöst sätt än socialdemokraterna. Om sd, som är ett klart borgerligt parti, kommer in i riksdagen så kommer partiet att stödja alliansen, inte socialdemokraterna.

Jag tror inte att alliansen sitter kvar nästa mandatperiod av egen kraft, men den kan mycket väl komma att sitta även nästa period med stöd i riksdagen av just sd. De borgerliga behöver därför inte frukta detta parti, lika lite som de behövde frukta ny demokrati, som utgjorde stödpatrull för den förra borgerliga regeringen. Därför kommer den förstås inte att vidta någon av de åtgärder som krävs för att rycka undan mattan under sd. Frågan är om socialdemokraterna är beredda att göra det. Den frågan tror jag kommer att avgöra nästa val.

Länkar:
Alliansen knappar in på oppositionen, DN
Alliansen tar in på vänsterblocket, SvD
Konsten att hjälpa in sd, ett rasistiskt parti, i riksdagen, Motvallsbloggen 20/4 07