Jag tycker att Lars Vilks är en otroligt smaklös person som inte är värd annat än förakt. Varför ritar han inte Kristus, med törnekrona och rinnande blod i ansiktet, som rondellhund? Det vore väl smaskigt. Då behöver han inte ens skriva på bilden vem den föreställer.

Jag är ateist och lider inte av någon överdriven benägenhet att ta mer än normal mänsklig hänsyn till troende kristna, i Sverige eller annorstädes. Likafullt skulle jag inte kunna förmå mig att teckna en bild med Jesus som rondellhund, eller som rondellsvin exempelvis och inte heller nidbilder av Muhammed.

Skulle jag träffa på en teckning med Jesus som rondellhund, eller som svin kanske, på en konstutställning eller allmän plats i ett icke-kristet land som jag besökte eller bodde i, så skulle jag utan tvivel uppfatta teckningen som en spottloska i ansiktet även på mig, anse att den är gjord som en förolämpning mot den kultur jag tillhör och därmed även mot mig. Nu skulle jag inte träffa på en sådan i ett muslimskt land dock, bl.a. eftersom muslimer betraktar Jesus som en stor profet, fast inte lika stor Muhammed.

Frågan är alltså varför det är så viktigt att få bespotta muslimer? Det finns ingen annan anledning än att man vill såra dem, förhåna dem och kanske för att man vill skapa allvarliga motsättningar mellan infödda svenskar och muslimer, och alla dessa möjliga skäl är mer än klandervärda.

Att försvara Vilks tilltag, genom att göra om hela saken till en fråga om yttrandefrihet, är ingenting annat än ett förtäckt försvar för förhånande av muslimer. Tryckfrihet, och yttrandefrihet, ger inte vem som helst rätten att ställa ut vilken smaklöshet som helst på vilket konstevenemang som helst, lika lite som dessa friheter garanterar vem som helst att få in en debattartikel i DN.

Så var har det s.k. intellektuella etablissemanget sin tankeförmåga? Har detta ingen sådan kanske? Har de rätt som menar att den här gruppen i alla tider i huvudsak har sysslat med att legitimera makten i det samhälle där dessa s.k intellektuella verkar?

Länkar:
Muslimer ställer ut Muhammedbilderna, DN
Muhammedhundar blir riksdagsfråga, DN
Dialog med Vilks viktigast, SvD
Fp vill se samarbete vid hot, SvD
Samma skräck då som nu, O Larsmo i AB
Vilks hundteckningar plockar enkla poänger, SvD, 21/8

Läs även mitt tidigare inlägg om de här teckningarna av Vilks, där jag mer utförligt diskuterar min syn på saken. Inlägget ifråga finner man här:
Om den försåtliga antiislamismen. Motvallsbloggen 15/8, 07