Var det inte det jag trodde, och väntade på.

Här har vi under sådär en 20-25 år inbillats att depression beror på serotonibrist i hjärnan därför ska man äta SSRI (s.k. serotoninåterupptagshämmare), även kallade antidepressiva, som Zoloft, Cipramil, Seroxat m.fl.

Det här med depression, har läkare och psykatriker sagt, är precis som med diabetes, den orsakas av en bristsjukdom. Lider man av diabetes, som består av insulinbrist, måsta man tillföra insulin. Är man deprimerad lider man av serotoninbrist då måste man öka mängden serotonin i hjärnan och  SSRI ökar gör just det – och simsalabim, så blir människor glada och trivs med livet igen när de medicineras med SSRI. Ja, så handlade det förstås om en genetiskt betingad brist, så patienterna måste räkna med att äta preparaten hela livet.

Jag har tvivlat på den här teorin ända sedan min mamma drogades ner på äldreboendet, för omkring tio år sen, och uppvisade hela provkartan av allvarliga och mycket besvärande biverkningar, och då jag började studera de här preparaten, på vilka grunder man baserade teorin om hur de fungerar och om hur läkare skrev ut mer och mer och mer och mer av dem till alltfler människor.

Tidigare har forskare visat att SSRI-preparaten oftast fungerar ungefär lika bra som placebo. Det vill säga folk tror att de är bra och fungerar och därmed känner de sig bättre när de börjar äta dem. Man har också visat att de allra flesta inte hjälps av dem alls.

Och så får vi veta att det i många fall är precis tvärtom – deprimerade människor har istället för mycket serotonin i hjärnan.

Jaha ja -det tror jag visserligen inte heller är den slutgiltiga sanningen, vilket väl forskaren i radioprogrammet Kropp och Själ också säger. Men det erkänns alltså äntligen öppet att serotoninbristteorin varit rena rappakaljan, fast forskaren inte uttrycker det så burdust som jag förstås. Dessutom får vi i programmet veta att forskare vetat i decennier att serotoninbristteorin inte har gått att belägga (vilket jag också har skrivit om på bloggen tidigare). Under decennier har alltså läkemedelsföretagen, psykiatriker och läkare ljugit för oss. (Om SSRI 39 minuter in i programmet)

Dags att erkänna riskerna med antidepressiva medel, 24/9 2005
– Det kom en kommentar om SSRI, 31/12 2005
Alltfler unga sjukpensioneras pga depression, 25/2 2006
– Staten drar in bidragen till Kilen – en tragedi, 28/12 2006
- SSRI – inte så förträffliga som man påstått, 26/6 2007
– Självmord bland unga flickor ökar,  5/10 2007
Alliansen, läkemedelsgiganternas drömregering, 30/1 2008
– Även biologismen från 30-talet är tillbaka. Om lugnande medel och läkemedelsindustrins lurendrejeri, 31/3 2008
– Mer om äldrevård och “medicineringen” (eg. nerdrogningen) Motvallsbloggen 12/9 2008
– Mer om psykiatrikers underliga tankevärld, 24/11 2009
– Psykiatriker med underlig föreställning om “vetenskap och beprövad erfarenhet”, 24/11 2009
– Lite mer om “vetenskapliga” förvillelser, 3/1 2010

/Kerstin

Kommentera (21)

 1. T Lindholm säger:

  Där ser man.
  Jag är en nära anhörig till en, som mer eller mindre har tvingats av läkarna, att använda dessa ssri-preparat i ca:20 års tid, och ca 20 olika sorter. Och mycket riktigt så har dom inte heller haft någon som helst effekt.
  På Psykiatrivården, som finns i vår Kommun, så sa man att:
  För att ö.h.t få börja här så är Patienten tvungen att äta ssri-preparat, detta är en förutsättning. Nekar patienten så är man inte Välkommen!

  Detta var svaret när vi skulle beställa tid hos den Kommunala Psykiatrin i vår Kommun. Vi tyckte det lät skumt så vi gick till en privat psykiatiker i stället, efter en lång tids sökande.

  Jag undrar vem det är som bär ansvaret för den här värdelösa Medicinen, om det skulle uppstå skadebiverkningar efter att Patienten slutar att använda dessa? Vad jag har läst så kan d.s.k utsättningsbiverkningarna,för väldigt många, vara fruktansvärda med ssri preparater när man försöker sluta!?

 2. Kjell Holmsten säger:

  Att SSRI drogerna är värdelösa har jag och många med mig förståt sedan de kom ut någon gång på 90-talet och forskningen ”bevisade” att serotoninbrist är orsak till många depressioner. En nära anhörig till mig har drogats med allehande psykdroger av psykindustrin. Det finns inga som helst biologiska tester som kan visa på ”psykisk sjukdom eller handikap”. Hela psykindustrin är en ända stor bluff, så länge som psykiatriker och psykologer, utklädda till affärsmän styr över politiker och forskare.

 3. Britt säger:

  Här finns en mycket bra föreläsning om D-vitaminets positiva betydelse, allt ifrån cancer till depressioner. Psykiatriker Mats Humble föreläser. Se webbsändning inspelat på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
  http://www.nrm.se/sv/meny/besokmuseet/handerpamuseet/webbsandningar.16219.html

 4. Britt säger:

  Se gärna Dokument inifrån på söndag. Det handlar om äldrevården.
  ”Vi gav dom vår pappa”
  http://svt.se/2.119700/dokument_inifran

 5. linda säger:

  Finns det någon som har kunskap om essentiella fettsyror och psykisk ohälsa?

  Essentiella fettsyror dvs. omega 3/fiskolja som består av eikosapentaensyran EPA och Dokosahexaensyran DHA .

  Efter egen undersökning runt detta ämne verkar ett ökat intag av fettsyra kunna bota de flesta psykiska sjukdomar: ADHD, depression, OCD m.m. Kan det vara så enkelt att vårt ändrade intag av mat har gjort oss sjuka? Att vårt minskade intag av t.ex. fisk har gett oss dessa sjukdomar?
  Kanske därför det gavs namnet essentiella fettsyror ?
  Essentiella fettsyror betyder livsviktiga fettsyror som inte kroppen kan tillverka själv utan måste tillföras externt genom födan. Kan det vara så enkelt att japanernas intag av sushi mat (dvs. en måltid av bl.a. fisk och alger) är orsaken till att de är minde deprimerade än övriga världen?
  Mikroalgerna som finns längst ner i näringskedjan i havet innehåller källan till omega 3. Omega 3 produceras sedan vidare till fisken genom att de äter algerna…

  Varför skriver då inte läkarna ut alger eller fiskolja på recept istället för SSRI? Jo, för läkemedels-industrin tjänar inga pengar på fisk!
  Har för två veckor sedan lagt om min kost och ökat intaget av de livsviktiga fettsyrorna som förhoppningsvis skall återställa min balans i hjärnan. Måste dock se till att omega 3-mängden ökar och inte omega 6-mängden. Med dagens kost får vi i oss för mycket omega 6 och det ger oss en obalans och gör oss sjuka. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 i kosten har ökat från den idealiska 1–2:1 till 10–20:1 i dagens samhälle……

 6. Britt säger:

  Ur Illustrerad vetenskap:
  ”Vitamin D är nyckeln till kroppens försvar”

  http://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar

 7. Kerstin säger:

  Britt:
  Och ett annat år är det C-vitamin eller E-vitamin – suck.

  Jag börjar alltmer tro att vetenskapen och nätet mest är till för att förvirra oss numer. :-(

 8. linda säger:

  Britt:
  Från Linda som skrev ovan
  ” Finns det någon som har kunskap om essentiella fettsyror och psykisk ohälsa?”

  Fisk innehåller flera olika vitaminer. De fettlösliga vitaminerna A, D och E finns i fisk. E-vitaminet är en viktig antioxidant och D-vitamin är nödvändigt för att kroppen ska ta upp kalcium från maten.
  Ca 80% av D-vitaminen kommer ifrån solens strålar på sommaren, men en förutsättning är att du inte använder solkräm för att få in D-vitaminen.
  D-vitaminen påstås skydda mot t.ex. cancer.
  Varför går massmedia ut med info om att ozonlagret är för tunt, när de undanhåller annan info för oss ”små” människor? De vill att vi skall använda solkräm! Cancern ökar, läkemedes industrin får sina patienter – it´s all about Money! Ingen men vinstdrivande syfte tänker på din hälsa, det är min erfarenhet…

 9. BM säger:

  Googla nedanstående rubrik som avser debattartikel (2011-09-20) skriven av Shai Mulinari i Läkartidningen.
  Det var han som uttalade sig först i programmet Kropp & Själ.

  ”..Varför fara med osanningar om ¬depressioners orsaker?..”

 10. linda säger:

  Att en depression skulle orsakas av för låga nivåer av serotonin i hjärnan ( Lyssna på Sveriges radio i artikeln ovanför ) är ju ett ypperligt bra uttalande för läkemedels industrin i vinstsyfte. De kan inte mäta serotoninet i din kropp, således kan de inte veta ifall du har brist på ämnet!

  De kan skriva ut medicin utan grund belägg (de tjänar pengar) och som i mitt fall man blir inte hjälpt av medicinen! Tvärtom blir man sämre och beroende av medicinen! D.v.s. lägger jag av med medicinen slutar kroppen helt att fungera. Det är därför ”de” “.. far med osanningar om ¬depressioners orsaker?..” Allt handlar om pengar!

 11. Bokmal säger:

  En nyutkommen bok:
  Forskningsfusket av docent Ralf Sundberg.

 12. BA säger:

  ”Arbetet med den nya och femte versionen av standardverket DSM, om diagnosticering av psykiatriska sjukdomar, är nu inne på sluttampen.Förslaget till ny handbok är i princip klar och granskas nu av utomstående experter.”

  …”Ett av de laddade områdena är kriterierna för en depression. Dessa håller nu på att granskas av experter utanför American Psychiatric Association. Forskare från bland annat Columbia och New York universitet hävdar att den nuvarande definitionen av depression, som utesluter sorg vid till exempel någon nära anhörigs bortgång, är mer exakt än den som föreslås i den nya femte upplagan av DSM.

  ”Genom att inte göra undantag för en depression utlöst av den sortens sorg skulle kanske 10 miljoner människor som lider av depressiva symtom mer än en månad efter en anhörigs bortgång sjukförklaras för ett beteende som tidigare räknats som normalt, anser de.”…

  http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=17336

 13. Susanne säger:

  Tack för mycket bra tips o tankar, googlade och hamnade här. Har trappat ut cipramil under 1 år nu och är sen 2 v. Fri. Har ätit dom i 20 år. Jag tror verkligen att de hjälpte mig i början då min depression var jättedjup. Saken är den att. Sen fick jag höra att jag skulle ha den resten av livet. Och i perioder ökade dom den så jag levde som i en glaskupol. Inga känslor alls. Jag hade kunnat hugga armen av mig utan att höja på ett ögonbryn. Så de blockerar känslor i allra högsta grad, men frågan är, läker den depressionen? Mitt år med urtrappning har varit förfärligt. Hela min kropp är fortfarande helt i kaos. Värk i leder o muskler, trött, skum i huvudet, känns som bomull i hela huvudet. Osv. Jag har nyss beställt omega + vitaminer och ska starta med dem idag. Thor även att 30 min rörelse om dagen är bra, så det får jag också börja med idag så kanske värk o stelhet minskar. Tack för mycket bra inlägg,!

 14. Kerstin säger:

  Susanne:
  Man undrar verkligen VAD det var som hjälpte i början, om det nu är påvisat att depression inte beror på serotoninbrist :shock:

  De biverkningar du beskriver har många berättat om så du är inte ensam. Hoppas att du kommer att må bättre framöver, även om det tar ett tag att återfå balansen när man sätter ut SSRI-preparaten.

 15. Susanne säger:

  Ja Kerstin, jag undrar också, börjar förstå att jag är en klok människa och att jag har krävt omänskligt mycket av mig själv. När jag ser tillbaka nu så borde jag ha lyssnat till min inre starka övertygelse att inte ta den medicinen. Men, men nu hjälper jag min kropp att läka o reparera sig så gott det går. Terapi i omgångar under dessa 20 år har gett mig en stor Insikt, och det är att jag är bra utan min prestation, (intressant nog har medicinen gjort mig otjänsten att ej kunna ta emot terapin, rent logiskt har jag förstått, men känslomässigt varit avstängd.)
  Det viktiga för mig nu är att återupptäcka vem jag är, tålmodigt låta kroppen läka. Smärtan i kroppen är nästan övermäktig men jag tar 1 dag i taget och agerar utefter dagsformen. Tack för er sida!! Må gott!

 16. Kerstin säger:

  Susanne:
  Som sagt, du är inte ensam och det är skandal att denna förfärande nerdrogning av intet ont anande människor får fortsätta.

  Jag kan bara önska dig lycka till och att ditt liv blir lättare och roligare framöver.

 17. Saga säger:

  Jätteintressanta inlägg! Jag äter själv serotoninhöjande läkemedel. Cymbalta, en av de nyare sorterna. För mej gjorde dom underverk och jag kan leva som vanligt. Dock dras jag med biverkningar som ovanliga svettningar och att jag ökar i vikt (20 kg på 2 år). Nu har jag beslutat att göra ett andra försök att minska min dos och istället använda kosten som läkemedel. Min tanke var/är att äta serotoninhöjande kost men nu börjar jag istället fundera på att lägga fokus på essentiella fettsyror. Finns det någon annan som provat den metoden att byta ut läkemedel mot kost? Jag tänker göra mej en kostplan med fokus på ”antidepressiv kost” :) Jag är tacksam för tips//Saga

 18. Kerstin säger:

  Saga:
  Jag är ingen läkare och inte heller dietist, så någon specialdiet för deprimerade känner jag inte till. Kan alltså inte hjälpa dig med den saken. Du får väl googla om problemet och se om du hittar några bra tips som är värda att testa.

  Men om du ska sluta med de här medlen måste du minska ner intaget väldigt sakta och försiktigt annars riskerar du att må väldigt, väldigt dåligt. Det är helt enkelt farligt att sluta abrupt med dem. Det beror inte på att de hjälper mot depression utan troligen, men här gissar jag bara, på att de rubbar den biokemiska balansen i hjärnan och då ställer kroppen antagligen in sig på den nya situationen med medlet ändrar sin naturliga produktion av serotonin. När man så slutar med medlen så blir det fel på balansen igen, tills kroppen finner den naturliga balansen igen.
  Så vad du gör, ta det förfärligt försiktigt. Skrapa bara av lite på tabletterna den första månaden, så lite mer nästa månad osv.
  Lycka till!

  Hoppas förresten att du har läst alla kommentarerna ovan också. Om inte gör det.

 19. Motvallsbloggen » Fler bloggar tar nu upp SSRI-preparatens förödande effekter säger:

  […] föreställning om “vetenskap och beprövad erfarenhet”, Motvallsbloggen 24/11 2009 4) Depression beror inte på serotoninbrist – äntligen ett erkännande, Motvallsbloggen 3/11 2011 4) SSRI – inte så förträffliga som man påstått, Motvallsbloggen 26/6 2007 – Psykiatrins och […]

 20. Jan säger:

  Jag har också haft mina funderingar kring dessa så kallade lyckopiller och dess inverkan på en. För ca 18 år sen fick jag för första gången Zolfot utskrivet till mig då jag sökte hjälp för mina depressioner som hade börjat komma mer och mer frekvent. Det som förvånade mig var det enkla formuläret på några få frågor man skulle fylla i sen var det nästan klappat och klart efter en kort intervju. Hur som helst åt jag skiten något år och fick personlighetsförändringar så som ökad otålighet, lättirriterad och ökad aggressivitet vilket även min omgivning märkte sen om det berodde på zoloften eller inte, att jag hade jämnare lite mer melankoliskt medelhumör och sen kom dalarna spik rakt ner i botten då man blev mr hyde-typ vet jag inte.

  Så iaf så slutade jag med skiten helt en period och ja man går ju ner sig när man är deprimerad både psykiskt som fysiskt så jag bestämde mig för att söka hjälp igen några år senare och då sa jag bestämt att jag inte vill ha zoloft och fick som svar ”dom ger vi inte längre ut utan nu har det kommit en ny medicin som heter Cymbalta”, så jag fick den och säger bara fyfan man blir ju trög i huvudet av den. Så en en gång bestämde jag mig för att SSRI preparaten förstörde mitt psyke mer än det hjälte och slutade med dem.

  Så hörde något på radion en dag om ADHD då det hade börjat bli så hypat att ha det. Och då slog det mig, när jag började lägga ihop ett och ett, från när jag var liten fram tills nu i vuxen ålder.
  Och varför jag aldrig reflekterat över att kunna ha ADHD tidigare beror på den den inkräkta synen som var då, och eftersom man bara ansågs som stökig ouppfostrad elak och fick höra det av både lärare och kuratorer och andra i sin omgivning under sin uppväxt, så ledde det till att man kände sig ganska annorlunda och misslyckad och med det kom depressionerna och lyckopillerna, till ingen nytta mer en att man bara blev mer förtvivlad och irriterad.

  Så jag tror inte på lykopiller som en lösning utan det som hjälpt mig och säkert kan hjälpa andra är att inte låsa tanken om att det finns en sån enkel lösning iform av ett piller utan man måste aktivera sin skalle sätta fokus på andra saker så man slutar grubbla tror jag. I mitt fall så reflekterade jag även över den tiden jag mådde som bäst och insåg att jag var väldigt aktiv med träning och motion då, så jag återupptog det och känner att psyket humöret livsgnistan är mycket mer i balans. Så det gamla ordspråket ”mår kroppen bra mår knoppen bra” kanske inte bara är en myt. Tål att tänka på innan man anmäler sitt intresse som försökskanin :-)

  Så summa sumarum, med mina erfarenheter så tror jag också att det inbillats att depression beror på serotonibrist i hjärnan och därför ska man äta SSRI preparat.

 21. Mariella säger:

  Trevligt att se så många som ifrågasätter vetenskapliga fakta och tolkar som riktiga vetenskapsmän allt ni har samlat för erfarenhet kring serotonin. Frågan är om man har endast som syfte att yttra sitt missnöje med det som inte fungerar. Har ni sett den sidan som fungerar som de förespråkar?… till sist verkar som inge har rätt. så bullshit

Kommentera

Obs: Din kommentar syns för alla besökare först efter att den granskats.


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster