Det var inte Filippa som hade bakat mandelmusslorna till jul får vi veta nu via Aftonbladet (22/9). Amelia, som först publicerade bilden av Filippa med ett fat mandelmusslor, försvarar sig med att det inte sägs i artikeln att Filippa hade bakat dem själv. Istället är det Filippas mamma som bakar dem, och det är precis vad som står i överskriften.

Nu råkar uttrycket ”mammas mandelmusslor” vara tvetydigt. Dels kan det betyda att mamma har bakat dem, dels att de är bakade efter ”mammas recept”. Jag brukar steka ”mammas köttbullar” fast mamma inte kunnat laga mat de senaste 10 åren och dessutom är död nu. Min dotter bakar ”mormors” pepparkakor till jul, i båda fallen vet alla i familjen att det är mammas/mormors recept som använts och ingen tror att mamma/mormor har lagat till läckerheterna fast vi kallar dem för mammas/mormors.

När Amelia således visar bilden av Filippa med ett fat mandelmusslor och skriver ”Mammas mandelmusslor” i texten till bilden, så är det naturligt att läsarna tror att Filippa har bakat mandelmusslor efter mammas recept för vad i hela friden ligger det för nyhetsvärde i att Filippa låter sin mamma och svärmor stå för julmaten? Däremot hade det (kanske) varit duktigt av henne om hon hade bakat dem själv, varför de flesta förstås tolkade bilden på det sättet.

Sanningen i saken är i själva verket att Filippa inte är det minsta huslig och att Fredrik och Filippa låter föräldrarna fixa hushållsbetstyren. Men det betonades inte. Överskriften borde förstås ha varit: Filippa låter mamma och svärmor fixa julmaten! Det hade liksom inte alls gett samma bedrägligt positiva intryck av familjen Reinfeldt. Så här skrev AB om saken då, under en bild av Filippa i förkläde och med ett fat mandelmussor:

Viktigast, när det kommer till ätbara julsaker, är mandelmusslorna. De gör Filippa själv efter mamma Ullas klassiska recept, efter en misslyckad jul då hennes svåger inte lyckades köpa några mandelmusslor, utan i stället tog med sig klenäter.

Tvetydigheter ger alltså helt olika intryck beroende på när och var de används. Här lurade Amelia klart sina läsare om Filippas kvaliteter och även övriga massmedia gick på bluffen, eller ville gärna bidra med att falskeligen framställa Reinfeldts som vanliga rekorderliga genomsnittssvenskar, att ge fru Reinfeldt en good will som hon inte hade förtjänat.

Länkar:
Filippafeber, AB
Smaka på Reinfeldts goda jul, AB