Psykopharmaka kan ge fettmaproblem
Läser just i Läkemedelsvärlden, apropå att Läkemedelskongressen dragit igång i Stockholm, att professor Stefan Rössner, specialist på viktproblem, bl.a. varnar för slarvig och onödig förskrivning av antipsykotiska läkemedel eftersom dessa kan förorsaka allvarlig viktökning. Därför menar han att sådana medel, som Zyprexa ex., inte ska skrivas ut utan att de verkligen behövs, vilket görs idag i allför många fall. Så här säger han enligt skriver Läkemedelsvärlden:
Givetvis ska patienter som verkligen lider av schizofreni få dessa läkemedel, men problemet är att preparaten ibland förskrivs utanför indikation och alldeles för lättvindigt. I Uppdrag Granskning framgick att Zyprexa (ett av de psykofarmaka som orsakar mest viktuppgång) försäljs för omkring 250 miljoner kronor varje år i Sverige. Detta fast läkemedlet enbart är godkänt för behandling av schizofreni och bipolär sjukdom.
30 kilos viktuppgång, som somliga tycks råka ut för när de äter Zyprexa, borde vara den enklaste biverkningen i världen att konstatera, påpekas i artikeln, i synnerhet som denna biverkan inte är okänd. Vidare påpekas att viktuppgång kan bädda för allvarliga följdsjukdomar som diabetes ex.
Länk:
– Läkemedel kan orsaka ”livsstilssjukdomar”, Läkemedelsvärlden
– ”Lilly döljer negativ information om Zyprexa”
Curt Furberg, ICSPP
– Så lurar läkemedelsjättar oss på miljarder, Politisk hemsida 15/12 2003
23/10 11:06 at 11:06
Jag har sett dessa allvarliga konsekvenser på nära håll. En vän som hade problem efter separation hade först fått antidepressiva, sedan tillfälligtvis Zyprexa. Detta resulterade i en viktuppgång på 20 kilo bara på ett par månader följ av ytterligare långsam uppgång till kraftig övervikt.
Detta hände för sex år sedan, hon är fortfarande överviktig, ligger i riskzonen för diabetes och har förhöjt blodtryck.
Ofattbart att det skrivs utan helt utan varning för dessa allvarliga hälsorisker, att man vid en tillfällig, helt naturligt uppkommen kris får något ordinerat som med stor risk sänker livskvaliteten under lång tid och kan resultera i förkortat liv.
Dessa läkare kan inte ses som seriösa, de måste väl ändå ha sett dessa biverkningar och vara medvetna om sambandet mellan Zyprexa och kraftig viktuppgång, att då skriva ut det utan minsta varning är cyniskt och strider mot läkaretiken.
Tillfälliga kriser är ett naturligt inslag i livet och bör få ta sin tid att läka ut naturligt.
23/10 13:28 at 13:28
Thomas:
Jo tack, jag vet. Och det är inte bara Zyprexa som kan ha den här effekten utan även SSRI och benso, framför allt det senare. Jag har en bekant som började äta SSRI och troligen några fler preparat, de flesta äter ju flera samtidigt, som just drabbades av kraftig viktuppgång. Av detta blev hon ännu mer deprimerad och det slutade med en magoperation, en sådan där man tar bort delar av magsäcken.
Detta är totalt vanvett. De här medicinerna kostar med stor sannolikhet samhället mycket mer än sjukdomen som de ska bota och dessutom skadar de troligen många patienter mer än de botar. Isynnerhet som de som försöker sluta inte sällan drabbas av hemska utsättningsproblem, som läkarna de går hos vägrar att acceptera som varande sådana.
Jag envisas med att hävda att om sådana här preparat vore så bra som många läkare och psykiatriker hävdar, så skulle vi inte ha några som förtidspensionerade pga depression, eller som var långtidssjukskrivna pga sådan.
Zyprexa ska dessutom inte alls skrivas ut mot depression men det görs tydligen regelbundet.
24/10 11:17 at 11:17
Kerstin:
Bra att du tar upp att även SSRI ofta orsakar viktuppgång och att det rimligtvis kan göra den som får behandlingen än mer nedstämd.
Ett litet förtydligande. Citatet som du lyfter fram var inget Stefan R sa under Läkemedelskongressen utan får stå för mig. (Försäljningsuppgiften kommer som synes från Uppdrag Granskning och om jag minns rätt tog programmet också upp problemet med förskrivning av neuroleptika utanför indikation).
Däremot påpekade Stephan Rössner under kongressen att psykofarmaka ofta orsakar viktuppgång, vilket framgår av mitt blogginlägg.
24/10 12:11 at 12:11
Hej Samuel:
Tack för ditt påpekande. Jag fick för mig att det var ett referat av vad Rössner sagt först och sedan kom en hänvisning till radioprogrammet. Nu har jag korrigerat min text för undvikande av vidare missförstånd.
19/11 19:07 at 19:07
Det är inte medicinerna som orsakar viktuppgången. Man äter mer antingen för att man inte känner att man är mätt eller för att hungerkänslor förstärks eller för att man tröstäter och är inaktiv. Rörelse kan förkorta sjukdomstiden vid depression. Problemet är att man behöver någon som puffar på och går ut och ”rastar en” då sjukdomen gör att man känner stor motvilja mot att gå ut ”och möta människor”. Det känns motigt att gå ut men man blir glad av att övervinna sin rädsla och sitt motstånd och man är glad en stund när man kommer hem.
10/12 13:02 at 13:02
En något sen kommentar till detta inlägg..
Min läkare har vid flera tillfällen föreslagit låg dos av zyprexa trots att jag tackat nej varje gång(så inte är det för att informera mig), och jag har aldrig varit psykotisk eller lidit av vanföreställningar.
Däremot är jag mer eller mindre deprimerad och när det är som värst, då min läkare föreslår zyprexa, är ju självklart då självmordstankar ventileras, vilket resulterar i att man inte längre vågar prata om hur man mår.
Trist att nästan ingen står på patienternas sida när det gäller påtvingad zyprexabehandling.
Tack också för ett bra inlägg och kommentarer.
01/02 18:27 at 18:27
Bra inlägg i ett viktigt ämne: Pillren ska frälsa oss ifrån ondo. Men det gör de inte. De kanske dämpar ångesten men skapar samtidigt ångest då man inte har råd att gång på gång köpa en storlek större kläder.
Man blir trött, bedövad och ligger still, i stället för att fösöka förändra sin livssituation, som skapat ångesten.
Att motion skulle hjälpa är ett felaktigt påstående. Visst, på låg dos t ex Seroxat (ger viktuppgång) kan motion förhindra viktuppgång om man samtidigt inte äter mer än 1000 kcal/dag.
Vid medicinering på Remeron samlade jag vatten och fett. H3 receptorn binder till sig fettceller och det skapas fettdepåer i kroppen oavsett hur mycket en person motionerar.
F ö är jag handikappad och har kunnat hålla mig smal på diet utan psykofarmaka, men med psykofarmaka kan jag omöjligen hålla mig smal, trots diet (atkinson).
En kille som åt neuroleptika var tjock, men åt bara var fjärde dag. Fick ADHD-diagnos och ADHD-medicin. Är nu smal som ett streck.