Detta inlägg skriver jag med anledning av en kommentar i mitt tidigare inlägg om hur invandrarfientligheten ökade i landet (kommentar nr 3) där Ulla Marianne, angående regeringen Bildts agerande i saken, skriver:

Jag vill inte påstå att den var flyktingvänlig ur den aspekten att de gjorde det bättre att vara invandrare i Sverige. Jag uttryckte mig luddigt, men de gjorde det lättare att komma in i Sverige som asylsökande. Vilket ledde till en ökande flyktingström. Statistiken är inte helt lätt att tyda, för det var ju under balkankonflikten, men man ser stigande siffror med en topp 1994 på 44 900 och året därefter bara 5 600.
Skämta och raljera kan man förstås göra, men att som du på allvar utmåla regeringen och en stor del av Sveriges befolkning som egoistisk och illvillig gör att din annars så intressanta och faktaspäckade blogg förlorar lite i trovärdighet.

Tyvärr så vet skribenten inte riktigt vad hon talar om. I invandrar-och flyktingfrågan har detta varit legio sedan slutet av 80-talet, då både jornalister och andra började anse sig vara experter på området utan att ha en aning om vad de talat om.

Det förhåller sig inte så som Ulla Marianne tror, att den förra borgerliga regeringen var mer invandrar- och flyktingvänlig än den tidigare eller senare socialdemokratiska regeringen. Den här statistiken säger bara just det hon påpekar i en bisats, att det var krig i Europa, varför det kom fler flyktingar till Sverige en period i början av 90-talet, varav somliga beviljades uppehållstillstånd till slut, andra inte.

Man måste skilja mellan asylsökande och personer med uppehållstillstånd, på frågan om vilka som anländer och söker asyl alltså och vilka som sedan får uppehållstillstånd. Det är helt enkelt olika lagar som reglerar dessa två olika områden/fenomen.

Att flyktingarna från fd Jugoslavien kunde komma in i Sverige i början, och söka asyl här, berodde inte, som Ulla Marianne tycks tro, på att den borgerliga regeringen gjorde det lättare för dem att komma in i eller till Sverige. Det berodde på den asyllagstiftning vi hade haft i Sverige sedan många årtionden. Ganska snart skulle den borgerliga regeringen emellertid vidta åtgärder för att förhindra att det kom så många flyktingar till Sverige.

Vidare tog det flera år för en asylsökande att få besked om han/hon skulle få uppehållstillstånd eller skickas ut ur landet, så de som fick uppehållstillstånd åren strax före och kring 1994, hade kommit till Sverige flera år tidigare i de flesta fall, alltså redan innan regeringen Bildt, och invandrarminister Birgit Friggebo, hade hunnit börja strypa deras möjligheter att komma in i Sverige.

Regeringen Bildt försämrade flyktingars möjlighet att komma till Sverige
Historien om hur den förra borgerliga regeringen betedde sig mot flykingar var den rakt motsatta mot den Ulla Marianne, och sannolikt många fler borgerliga personer, föreställer dig. Den borgerliga regeringen vidtog ytterligare ett antal mått och steg för att försvåra för flyktingarna att komma in i och till Sverige, vid sidan om att man försämrade för de flyktingar som redan fanns i landet. Bl.a. införde den visumtvång för Bosnierna, och dessa kunde inte skaffa sig sådant då det inte fanns någon svensk ambassad i Bosnien att söka sådant vid. Dessutom övade man påtryckning på bl.a. Polen, som somliga av flyktingarna reste igenom, för att landet inte skulle tillåta genomresa till Sverige ex.

Redan den tidigare socialdemokratiska regeringen hade försämrat villkoren för flyktingarna en del, beroende på en samlad massmediakampanj mot flyktingar och invandrare, och sedan fortsatte regeringen Bildt med att inrätta en ännu hårdare flyktingpolitik när den kom makten 1991, en politik som socialdemokraterna fortsatte att följa sedan de återkommit till makten.

Jag skrev en hel del om saken redan då, och den som är intresserad av hur det såg ut då, och vad jag ansåg om saken vid den tidpunkten, just medan det hände alltså, kan läsa om saken här.

Det är bara att gå tillbaka till perioden 1989-1994 och kontrollera, både hur det såg ut i massmedia då, och hur lagstiftningen på området förändrades, samt att ta fram Monica Werenfels-Röttorpts utredning om flyktingmottagandet och de konsekvenser denna fick på lagstiftningen under regeringen Bildts tid, för att se vad som verkligen hände då.

Regeringen Reinfeldt är också flyktingfientlig och dessutom krigsanhängare
Idag för regeringen Reinfeldt samma, eller en ännu mer flyktingfientlig politik. bl.a. genom att hans migrationsminister Tobias Billström hävdar att det inte råder krig i Irak, varför flyktingar därifrån kan utvisas tillbaka dit igen. (Som om inte detta vore nog, så företog sig han och Carl Bildt en resa till Baghdad för att stötta Bush inför dennes propagandakampanj om hur väl amerikanerna lyckats i Irak. Ovanpå detta var Bildt involverad i en organisation som skulle övertyga europeiska länder att delta i attacken på Irak en gång, vilket gör vår utrikesminister till en ren skandal.)

PS: Jag sätter nu in en länk i min länkrulle (under rurbriken Special: Flyktingpolitiken på 90-talet, samma länk som ovan) till avsnittet om regeringen Bilds flyktingpolitik. Det är dags att lägga ut lite motbilder mot Timbromaskinens lögner och spridande av vanföreställningar om vad som hände under 1900-talet i Sverige.