Så har ännu ett moderatpar, Carl och Charlotte Cederschiöld, ertappats med svartbetalning, för städhjälp i deras fall. Förvånade är vi förstås inte, dels på grund av vad vi redan sett, dels eftersom moderater gnällt på skatter i alla tider. Jag har hört dem gnälla på sådana i 50 år vid det här laget.

Den borgerliga teorin, att allting skulle betalas så vitt så vitt bara man fick sina ”hushållsnära tjänster” subventionerade, är nu klart falsifierad – även för Sveriges del. Har för mig att man hade falsifierat den i Finland, som testat denna åtgärd flera år innan vår borgerliga regering införde samma möjligheter för de bättre ställda i Sverige.

Så här skriver AB om städarna, som tjänade 80 kr/timme:

När städarna begärde löneförhöjning efter åtta år vägrade paret Cederschiöld. Argumentet var att de redan fick gratis parkering under arbetstiden, som är värt 10 kronor i timmen.
Överenskommelsen har varit att fyrarummaren skulle städas under tre timmar varannan vecka.
Övertid har inte betalats ut. Inte heller när sonen Sebastian Cederschiölds, 33, etta i samma hus tillfogades arbetsbeskrivningen.
När städarna protesterade byttes de ut mot billigare utländsk arbetskraft 2002.

Få se nu, paret Cederschiöld har, säger tidningarna, undanhållit staten sammanlagt 27.718 kronor under loppet av tretton år. Nu tjänar de tillsammans 1,9 miljoner kronor om året. 1,9 miljoner x 13 = 24,7 miljoner. De bör alltså ha dragit in sådär en 10-20 miljoner under de här tretton åren, om man räknar med att deras lön inte varit lika hög hela tiden, och så anser de sig inte ha råd att betala in drygt 2.000/år i skatt åt städaren, en ren struntsumma i det sammanhanget. Vad ska man kalla detta? Girighet, nonchalans, hänsynslöshet, arrogans, missunnsamhet – ren dumhet? Det har i alla händelser inte handlat om att de inte haft råd.

Med tanke på hur många moderater som fått schavottera på grund av skatte- och avgiftsfifflande under det senaste året, förvånas man över att inte samtliga moderata politiker redan övergått till att börja leva i enlighet med svensk lag. Hur är sådana människor funtade som inte förmår ta lärdom av vad som händer i deras omgivning? Inte nog med att de inte lyckas lära sig av andra länder och hur lagar slår där, de lyckas inte ens inse att de själva kan råka illa ut om de inte försöker att följa lagar, trots allt som hänt deras partikamrater det senaste året. Men man kanske ska utgå ifrån att eftersom de här människorna vet att människor i deras egen samhällsklass, övriga moderater och andra inom överklassen, inte dömer dem, bara det där vanliga lågtstående folket, så anser de inte att det är någon nesa att avslöjas inför hela Sverige. Att ”pöbeln” blir irriterad är förmodligen samma sak, för de här människorna, som när knähundar gläfser, något de kan skratta gott åt.

Länkar:
Toppmoderaterna har lurat staten på skatten – i 13 år, AB
Svart städhjälp hos Cederschiölds, DN
Oppositionen: ”Moderater gör som de vill”, DN