Läser i LäkemedelsVärlden:

Apoteket AB för stort enligt rapport
Apoteket AB:s marknadsandel är för stor och bör minskas. Det är slutsatsen i den rapport som ett konsultföretag nu lämnat till socialdepartementet.
Konkurrenterna till Apoteket AB har ända sedan omregleringen kritiserat företaget för att ha för stor del av marknaden. Konkurrenterna har hävdat att marknadsandelen bör beräknas utifrån omsättning och inte utifrån antal apotek. En åsikt som delas av det konsultföretag KPMG som för socialdepartementets räkning utrett frågan.
Apoteket AB har tolkat det som att man inte får äga mer än 35 procent av antalet apotek, medan konkurrenterna argumenterat för att det är omsättningen som är det intressanta. Vilket alltså konsultföretaget också anser.

Mycket märklig uppfattning om konkurrens. Skulle Konsum kunna gå ut och kräva att ICA måste sänka sin omsättning för annars är det inte riktig konkurrens och orättvist? Knappast. Det är inte så konkurrens brukar eller ens ska fungera.

Mycket ska man läsa innan ögonen trillar ur.

/Kerstin

Länk:
- Apoteket AB för stort enligt rapport, LäkemedelsVärlden 27/1 2012