Vad är "Avaaz" för organisation – egentligen?
På senare år har vi sett en massa uppmaningar att delta i nätupprop av olika slag. Idag kom det en för upprop mot Bashar al Assads massakrer på oskyldiga syrier. Det är den plötsligt uppdykande stora stjärnan på nätuppropens himmel Avaaz, som står för uppropet. Jag kan också konstatera att organisationen samlade in namn mot Ghadafis påstådda bombning av ”sitt folk” , det påstående som senare erkänts som falskt, och att den verkade för ett FN-ingripande mot Ghadafis våld. Däremot inget upprop, vad jag kunnat se, mot ”rebellernas” våld i Libyen och mot det barbariska dödandet av svarta libyer och arbetskraftsinvandrare.
Organisationen Avaaz påstår på sin hemsida att den har 12.848.467 medlemmar världen över och att man har ”kontor” i ett antal (18) större städer över hela världen. ”Organisationen” startades 2007. Hur i all världen har man lyckats få ihop så många medlemmar på bara några år? Jo, man räknar uppenbarligen varje person som någon gång har skrivit under något av deras upprop som medlem. Jag finner till min förvåning att jag också är medlem och jag har aldrig ansökt om medlemskap i denna organisation. Inte nog med det, jag har försökt skriva till organisationen och talat om att jag inte vill vara medlem, men det ger inget resultat alls. Jag betraktas uppenbarligen fortfarande som medlem och uppmaningar att delta i deras upprop fortsätter att ramla in i min mejlbox.
Detta innebär förstås att organisationen har en ofantlig mängd människor som den kan nå och att organisationen kan fungera som en effektiv propagandamaskin. Den rider nämligen också, kanske huvudsakligen på massmedias ”information” om tillståndet i världen och i olika länder.
Men, säger Avaaz, man är en ideell organisation, som bara tar emot pengar från medlemmar inte från några politiker eller regeringar. Man tigger förstås pengar i sina utskick och på hemsidan.
Jag har sökt information om organisationen på nätet och inte hittat något direkt negativt om den men jag kan ändå inte låta bli att känna obehag inför den och tycker mig märka en viss skepticism hos andra som skriver om organisationen. Även om jag förvisso kan sympatisera med en hel del av de upprop man organiserat, får jag en otäck känsla av att det mer handlar om en god affärsidé än om en seriös organisation.
Det kan ju vara så, trots mina farhågor, att man är seriös men för mig tyder mycket på att organisationen, precis som en massa NGO:er (non governmental organisations), varav en del är grundade av amerikanska kongressen, fungerar som propagandaverktyg för en del mindre hedervärda syften, som nu när man sprider ryktena om att regimen gör sig skyldig till massakrer på oskyldiga i Syrien och när man tidigare organiserade ett upprop mot Ghadafis bombningar av oskyldiga och fredliga civila. I fallet Syrien finns det en hel del vittnesmål, fast de inte kommer fram i media, om att det inte handlar om den syriska regimens attacker på folket utan om att terrorgrupper, den s.k. oppositionen som även består av icke-syriska grupper, dödar och bombar oskyldiga för att sedan skylla terrorn på den syriska armén och regimen. Precis detta såg vi också i Libyen, vilket börjar komma fram idag, dock inte i de stora media som spred falska rykten om att Ghadafi bombade sin befolkning.
Just det faktum att Avaaz tycks pricka in precis de frågor som massmedia och dess krigspropaganda driver och instämmer i denna propaganda, får mig att börja misstänka att det handlar mer om pengar till organisatörerna än om seriös politik för en bättre värld, som man vill försöka få oss att tro. Just sådant har man ju lyckats påvisa vad gäller ett antal andra grupper som vi lärt oss associera med hederlig opinionsbildning mot diktatoriska och repressiva regimer världen över, som Amnesty International och Human Rights-organisationer, som på senare tid visat sig bara gå USA/Natos ärenden.
Så här skriver Avaaz på sin hemsida:
Where is Avaaz based? The Avaaz core team works from 18 cities on five continents, using online tools to collaborate in a ”virtual office,” supported by a network of thousands of volunteers throughout the world.
(Min översättning: Var är Avaaz baserat? Avaaz huvudteam arbetar från 18 städer på fem kontinenter och använder online verktyget för att samarbeta i ett ”virtuellt kontor”, stött av ett närverk av tusentals frivilliga över världen.)
och vidare:
The Avaaz community campaigns in 15 languages, served by a core team on 6 continents and thousands of volunteers. We take action — signing petitions, funding media campaigns and direct actions, emailing, calling and lobbying governments, and organizing ”offline” protests and events — to ensure that the views and values of the world’s people inform the decisions that affect us all.
(Min översättning: Avaazsamfundet kampanjar på 15 olika språk, servas av kärngrupper på 6 kontinenter och tusentals frivilliga. Vi agerar — signerar upprop, bekostar mediakampanjer och direkta aktioner, skickar e-post, kontaktar och lobbar mot regeringar, och organiserar ”offline” protester och händelser — för att försäkra oss om att värderingar och synpunkter från världens folk påverkar (inform?) beslut som påverkar oss alla.)
Förr, säger man på hemsidan, tvingades människor bygga grupper lokalt och det tog lång tid innan de kunde åstadkomma något. Idag, med den nya teknologin, kan stora påtrycknignsgrupper skapas på mycket kort tid:
Avaaz’s online community can act like a megaphone to call attention to new issues; a lightning rod to channel broad public concern into a specific, targeted campaign; a fire truck to rush an effective response to a sudden, urgent emergency; and a stem cell that grows into whatever form of advocacy or work is best suited to meet an urgent need.
(Min översättning: Avaaz online-samfundet kan agera som en megafon för att dra uppmärksamhet till nya frågor; en åskledare för att kanalisera en allmän folklig oro (concern) i en specifik, målinriktad kampanj; en brandbil för ett effektivt svar på plötslig uppdykande och brådskande ärenden; en stamcell som växer till vad som bäst möter brådskande behov.)
Med detta säger man, men bara indirekt, att man kan samla in massor av röster för eller mot sådant som engagerar människor och alla vet att vad som engagerar oss, det är vad media matar oss med. Det finns alltså ingen kontroll värd namnet inom organisationen, av det man ”fixar” ett upprop för eller emot, annat än att tillräckligt många människor har reagerat. Uppropen kan därmed bli rena populisttillställningarna. Alla intresserade vet ju hur snabbt och lätt några personer lyckades engagera tusentals svenskar för den pojke som hade våldtagit en flicka och hur den lögnaktiga kampanjen mot flickan piskade upp en hatkampanj mot henne, för att ta ett exempel som Avaaz dock inte ska anklagas för.
Istället, säger Avaaz, fokuserar man på brytpunkter i kriser och:
To make that moment of attention count, it’s the job of staff to find ways that a few minutes, multiplied across huge numbers of people, can make a genuine difference on something that matters. Staff work with partners and experts to develop effective, member-driven campaign strategies; summarize them through clear and compelling alerts; and, if the Avaaz membership chooses to proceed, makes sure that the campaign is carried through—delivering petitions and members’ messages, arranging member-funded ad campaigns, or whatever else is required.
In other words, Avaaz staff don’t set an agenda and try to convince members to go along with it. It’s closer to the opposite: staff listen to members and suggest actions they can take in order to affect the broader world. Small wonder, then, that many of our most successful campaigns are suggested first by Avaaz members themselves. And leadership is a critical part of member service: it takes vision and skill to find and communicate a way to build a better world.
(Min översättning: För att utnyttja detta moment, är det personalens jobb att finna vägar som på några få minuter kan engagera stora massor av människor, som kan göra en genuin skillnad i frågor som betyder något. Personalen arbetar med partners och experter för att åstadkomma effektiva medlemsdrivna kampanjstrategier; sammanfatta dem i klara och engagerande budskap; och om Avaaz-medlemmar beslutar att gå vidare, försäkrar sig om att kampanjen genomddrivs – genom att tillhandahålla petitioner och medlemmarnas budskap, arrangerar medlemsbekostade kampanjer, eller vad som behövs.
Med andra ord, Avaaz bestämmer inte agendan eller försöker övertyga medlemmar att genomföra det. Det är snarare tvärtom: personalen lyssnar till medlemmarna och föreslår aktioner som de kan genomföra för att påverka världen. Små under, alltså, att många av våra mest framgångsrika kampanjer först föreslås av Avaaz-medlemmarna själva.Och ledarskapet är en kritisk del av servicen till medlemmarna; det krävs visioner och skicklighet för att hitta och kommunicera ett sätt att bygga en bättre värld.)
Det tycks mig helt enkelt vara så att bara några personer i ett land ber Avaaz om att ordna ett nätupprop, så gör man det efter att ha undersökt att minst 10.000 personer tycker så här. Det är nu inte så svårt att få ihop ett stort antal underskrifter i ett land eller i flera länder, om man bara tar upp frågor som media belyser intensivt, som exempelvis röster mot al Assad. På det här sättet kommer organisationen i många frågor att fungera som en mediasvans och den kommer, i dessa fall, att sprida precis de bilder som media sprider. Det är nämligen väldigt svårt att få ihop många namn för eller emot något som media inte tar upp i stor skala. Detta innebär i sin tur att man hela tiden kan bredda sin ”medlemskader” endast på frågor som media driver och därmed öka antalet människor som man sedan kan bombardera med tiggarmejl och böner om namnunderskrifter för än det ena än det andra som förefaller opportunt att protestera mot just för tillfället.
But underlying Avaaz campaigns is a set of values—the conviction that we are all human beings first, and privileged with responsibilities to each other, to future generations, and to the planet. The issues we work on are particular expressions of those commitments. And so, over and over, Avaaz finds the same thing: that people who join the community through a campaign on one issue go on to take action on another issue, and then another. This is a source of great hope: that our dreams rhyme, and that, together, we can build the bridge from the world we have to the world we all want.
(Min översättning: Men under Aaaz kampanjer ligger en uppsättning värderingar – övertygelsen att vi alla i första hand är människor utrustade med ansvar för varandra, för kommande generationer och för planeten. De frågor vi arbetar med är speciella uttryck för denna övertygelse. Och vidare, om och om igen, ser Avaaz samma sak; att männskor som engagerar sig en fråga går vidare och agerar även i en annan fråga, och så i ytterligare en. Detta är en källa till stort hopp: att våra drömmar stämmer överens och att vi tillsammans kan bygga en bro mellan världen vi har och världen vi vill ha.)
Låter väldigt bra, eller hur? Men hur bra har det blivit i Libyen? Det kan ju hända dock att de som driver Avaaz har, eller har haft de bästa intentioner men dessa intentioner tycks inte hindra att man åtminstone i vissa fall fungerar som propagandaapparat för vissa icke-humanitära intressen, ja för rena nykoloniala sådana. i så fall har organisationen idag kanske kidnappats av krigsintressen.
Själv tycker jag genuint illa om organisationer som gör mig till medlem utan mitt samtycke och som sedan använder detta påtvingade medlemskap för att skicka mig tiggarbrev och för att försöka få mig att agera så att organisationen får ännu fler ”medlemmar”. Det är bondfångeri, enligt min uppfattning. Samtidigt använder man mitt namn för att ge intrycket ”vi är många”, som alla PR-kunniga vet drar till sig ännu fler ”sympatisörer”. Jag gillar inte att bli missbrukad eller utnyttjad på det sättet.
Det räcker inte med god vilja, det ska till kontroller , kompetens och förnuftigt agerande också, för att en organisation inte ska hamna i gruppen tiggarmedlöpare. Verkligheten är inte enkelt svart/vit som Avaaz agerande tycks utgå ifrån.
Vet du mer om organisationen är jag tacksam för den information du kan bidra med. Själv förhåller jag mig tills vidare skeptisk till den.
/Kerstin
Länkar:
- Avaaz.org
- Wikipedia om Avaaz.org
- Libya: Stop the Crackdown, Avaazupprop (Citat ur: ”In Libya, Colonel Qaddafi’s armed forces are using machine guns and fighter jets against pro-democracy protesters — hundreds have already been killed and, without immediate international action, the situation could spiral into a national bloodbath.”)
- Avaaz: activism or ’slacktivism’? Patrick Kingsley, guardian.co.uk 20/7 2011
- Nu avslöjas Amnestys lögn – Ghadafi hade inte legosoldatere, Movallsbloggen 15/1 2012
- Can Avaaz change the world in a click, Scribd, The Times 9/2 2011
-Känner du till Avaaz? U&W (You and We)Blog 4/1/2012
En senare hittad artikel om Avaaz:
- How Avaaz Is Sponsoring Fake War Propaganda From Syria, Moon of Alabama 3/3 2012
09/02 20:05 at 20:05
Jag har först skrivit på ett upprop de hade mot den otäcka potentaten Murdoch, sedan på ett som hette ungefär ”Bevara Internet”, sedan ett mot Acta. Jag tyckte också illa om önskemålet att skriva på det där med Syrien, renodlad propaganda som det ju är, så det har jag helt enkelt kastat bort utan att ens titta närmare på det. Jag uppfattade det som att de registrerat mig som ”vän”, de skriver iaf ”Dear friend”, så jag utgick ifrån att jag behöver bara skriva på sådant jag känner för, men de kan faktiskt vara en av USAs alla ”NGO:s” typ de som nu härjar och instabiliserar i Syrien… Som bara ”vän” kan man väl inte ens avregistrera sig. Men man kan ju låta bli att bry sig. Jag tror jag har nonchalerat även andra upprop.
09/02 22:33 at 22:33
Hmm. Man blir tydligen medlem eller”aktivist” så snart man svarar på deras mejl och här ligger nog styrkan i deras verksamhet.
De har snabbt samlat in 12.848.467 ”medlemmars” mejladresser genom att få stöd för självklara och hjärtknipande frågor som t ex ACTA, att rädda bin eller att fördöma BP’s oljeutsläpp mm.
Ur den här enorma mejl-basen är det förstås lätt att sedan styra ut kontroversiella frågor och hämta in svar i eget intresse samt att få i hop t ex 48.467 önskade röster utan att redovisa de övriga 12.800.000.
Med supporters som Al Gore, Gordon Brown och George Soros finns det nog anledning att ifrågasätta Avaaz agenda.
09/02 23:28 at 23:28
Alice:
Jag har en känsla av att man inte gör någon riktig skillnad mellan ”vän” och ”medlem”. För efter nyåret fick jag ett mejl som började så här:
”Dear Avaazers,
Happy New Year!! It’s going to be a big one.
Democracy is on the march across the world, and our community is at the heart of the struggle, but to win we’re going to need to choose our course wisely. Click below to take the annual Avaaz all-member poll, and let’s decide together where to focus our energies in 2012. (min fetstil)
Det här tolkar jag som att man anser att jag är medlem. Men i det senaste mejlet kallades även jag för ”friend”. De måste dock räkna alla som skrivit under ett upprop någon gång för att ha en chans att komma upp i det medlemsantal de gör anspråk på att ha.
Erik H:
Jag har också läst att Brown berömt Avaaz någon gång, samt något om att Soros var en av bidragsgivarna från början, men jag vet inte om det senare är sant. I varje fall hävdar organisationen att den nu endast tar emot bidrag från enskilda och endast en begränsad summa. Men visst, Soros kan ju skänka som enskild.
Sedan är ju följande passage intressant:
”Let’s be clear — as embassies close, medical agencies withdraw and journalists pull out, Avaaz has the only network that is both smuggling medical equipment and journalists in and images and information out. The UN has failed, but we can help peaceful democracy heroes like Danny loosen the dictator’s grip on their country. Click here to see Danny’s appeal and chip in now so we can continue our Arab spring campaigning and support for citizen journalists — if 20,000 of us donate now, we can get aid to the most besieged cities and towns before the next attack:”…
But that is just a part of what the Avaaz project has done. Thanks to the generous support of members across the world, Avaaz is providing a rare lifeline of critical support to the democracy movement in Syria. When activists told us medicines were running out, we set up a smuggling network to deliver over $1.8 million worth of medical equipment into the country, saving thousands of lives. When the Syrian National Council was struggling to present a credible leadership alternative to the world, we organized meetings in the UN, Russia and across Europe to support their work.
Hrm!
10/02 15:21 at 15:21
Kerstin!
Det är enklare än vad jag trodde: unsubscribe@avaaz.org!
10/02 17:38 at 17:38
Alice:
Tack, tack. Att jag inte hittade den där adressen!
Då ska jag ”unsubscribe”.
04/05 08:20 at 08:20
Hej, jag är också ”medlem” eller aktivist eller vad de väljer att kalla det.
Jag tycker det är OK att de påstår att de har X antal ”medlemmar”, orsaken till det är att jag ser det som samma sak som att politiker påstår sig företräda hela nationer med människor. Människor som i praktiken inte alls håller med. Då är Avaaz med sin mängder med ”medlemmar” en bra motvikt.
04/05 16:59 at 16:59
Mats:
Jodå, visst kan det vara bra att visa att man är många, men när organisationen bara är en trutförlängare till USA och dess imperialistiska politik, då ska man dra öronen åt sig. Bl.a. tycks Avaaz just nu förse jihadisterna som skjuter och torterar folk i Syrien, teleförbindelsemateriel ex. Det är inga trevliga prickar man gynnar med det.
Sen är det fräckt att kalla alla som någon gång har skrivit på deras protestlistor, för medlemmar. Jag skrev på en en gång, och sen används mitt namn, eftersom jag därmed räknas som medlem, till att bygga under även sådant som jag inte alls vill ställa mig bakom. Sådant är inte hederligt.
09/05 15:45 at 15:45
Fast, Kerstin, ”trutförlängare till USA” är en ganska hård dom och jag undrar över exakt vad som gjort dig så övertygad om detta? Är det på en saklig grund eller ”en känsla”?
Jag har all respekt för att du är skeptisk och kan känna tveksamhet inför stora organisationers motiv, det är sunt att varva kritik med engagemang, men hittills har i alla fall jag inte sett någon kritik som fått mig att misstro hela organisationen. Om du har någon, vill jag gärna se den.
Allt vad många människor lägger mycket energi kring kan naturligtvis få negativa (oväntade?) konsekvenser och bli fel – där är inte Avaaz annorlunda än någon annan sammanslutning engagerade människor och man kan naturligtvis komma på ett bättre sätt att engagera människor över hela världen politiskt, än deras ide´.
Man kan kanske ana att det inte är så enkelt och, av vad jag hittills läst, tycker jag det låter som om du varit snabb med att döma.
Många av deras grundideér (värdegrund och tillvägagångssätt) tycker jag är väldigt kloka.
Att man, som medlem, exempelvis inte stödjer NÅGOT (bortsett demokratiska värderingar möjligtvis) utan endast de uppror man väljer att skriva under på.
Att vara medlem (räknas till medlemsantalet) trots att man inte aktivt godkänt känns däremot sådär, och om något har en länk som visar att detta stämmer, vill jag gärna också se den. Jag har skrivit till dem angående andra saker och fått svar och det är i så fall något jag vill fråga dem om, när jag vet att det verkligen stämmer.
Men just det där att man endast står för de saker man skriver under, tycker jag är en jättebra sak.
Att jämföra med många andra organisationer där man ibland kan känna att aj,aj, det där kan jag inte alls stå för men där ens pengar lika gärna kan ha gått till just det ändamålet.
Jag är lite nyfiken på vad du tycker om för organisationer?
Vad tycker du gör en organisation effektiv, pålitlig och rättvis i demokratisk mening?
09/05 17:22 at 17:22
Karolina:
Jo, och FN:s grundvärderingar är också goda men idag används de för att bomba stater tillbaka till stenåldern och döda massor av oskyldiga människor.
AVAAZ, Obama and the Makings of War Through Demonstrations and Humanitarianism, 1 of 3 (7/3 2012)
AVAAZ, Obama and the Makings of War Through Demonstrations and Humanitarianism, 2 of 3 (8/3 2012)
AVAAZ, Obama and the Makings of War Through Demonstrations and Humanitarianism, 3 of 3 (9/3 2012)
Patel erkänner att man agerar för den syriska s.k. oppositionen:
http://www.guardian.co.uk/media/video/2012/apr/12/ricken-patel-avaaz-syria-social-media-video
Jag har ingen aning om vad Kony gjort eller inte gjort, och jag tycker nog att hyllningen till Ghadafi i slutet av de här tre filmerna, är att gå lite för långt. Men vad gäller Västs agerande i Libyen och i Syrien håller jag med T West.
Och nej, jag vet idag inte vilka organisationer man kan lita på. Alltför många av dem har visat sig inte vara annat än trutförlängare till USA:s nyimperialister. Alltså litar jag tills vidare inte på någon s.k. NGO eller Human Rights organisation.
Har skrivit om saken här:
http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=9904#comments
och här:
http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=8864#comments
och här:
http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=8089#comments
Under dessa inlägg finner du hänvisning till många källor och artiklar om området.
24/08 19:09 at 19:09
Då det är svårt att ha detaljkännedom om vad som pågår inom större organisationer så kan ens rädsla för att göra fel innebära att man tar avstånd till allt i ett nästan paranoid reaktion. Det är fullt förståeligt och väl planerat av dem som hjärntvättar oss med det som kan kallas åsiktspåverkan och är mer känt som ”manufacturing of consent”. För dem som jobbar med att manipulera våra åsikter är det lika stor vinst att göra oss så rädda för att göra fel att vi inte gör någonting alls. MEN att göra fel innebär att man lär sig. Den som inte gjort fel kan inget.
Det är därför viktigt att jobba i första hand i det lilla, i det dagliga, genom att stå upp för sina åsikter och reagera mot det man anser fel. Det är kanske det enda sättet att få de ”robotiserade” samhällsmedborgarna att förstå att det finns något utanför vad de blir hjärntvättade med typ dagspress, TV, idrottsresultat, skola etc etc. Robotarna kommer att bli både upprörda, förbannade och nonchalera ens existens men man fick i alla fall sagt något de aldrig hört förr och ibland kan det leda vidare?
Det är viktigt att sätta stopp för de värsta övergreppen genom massiv protest för att få de som jobbar för plutokratin att dra sig tillbaka ett litet tag. Idag är det så att i stort sett all press och media styrs av dem som äger samhället (framförallt i Sverige) i stort sett i hela världen. De förändrar effektivt information till vad de vill att den ska se ut som och vi kan inte göra något. Vi kan däremot stoppa de värsta övergreppen genom att, som sagt, delta i en större organisation. Detta är inte bra – för dem med makt.
En sådan stor organisation måste bygga på medlemmars engagemang och deras stöd i olika former, liksom kritiskt granskande. All information måste vara offentlig. Att bli medlem måste vara möjligt för alla, utan undantag. De som jobbar i förvaltningen har minilön annars får de gå till fabriken och jobba!
Alternativet är att det inte finns några större organisationer och det gillar de med makt. De har alltid jobbat med att organisera sin kamp för att bryta ner och förstöra den lilla människans kamp och lyckats som bäst när den lilla människan varit ensam. Jag rekommenderar varmt Noam Chomsky som genomgående har en sund inställning.
13/09 13:40 at 13:40
[…] and eyewitness accounts that our team helps distribute to CNN, BBC, Al Jazeera and others.) 2) Vad är “Avaaz” för organisation – egentligen? Motvallsbloggen 9/2 2012? 3 Mahmud Jibril, Wikipedia (Där det inte står så mycket om honom, som att han var minister […]
04/02 03:00 at 03:00
Hmmm. Jag har svarat på flera upprop. Men också försökt leta information på nätet om AVAAZ. Det har varit svårt att hitta något riktigt djuplodande. Och jag har haft en lien gnagande magkänsla … särskilt när det börjar tiggas pengar. Har tittat på deras ekonomiska redovisning – ett diagram som inte säger mycket om vart pengarna EGENTLIGEN går.
Jag vill säga att din analys, Kerstin, och ditt resonemang låter mycket genomtänkt och till stor del sätter fingret på det jag haft svårt att se. Tack. Jag ska söka mer information.
MEN VAR? Vem kan man lita på? Hur och var kan vi ”Svenssons” hitta källor som åtminstone har som ambition att vara neutrala och opartiska. Tips?
04/07 12:20 at 12:20
Nu fick jag något att tänka över, jag som skrivit på de flesta petitioner,kampanjer från Avaaz, och också donerat pengar. Tänk att man aldrig ska få vara riktigt glad. Känner nu att jag kanske varit för naiv. Men jag gillar verkligen upprop av detta slaget – globala, där gräsrötterna gör sin röst hörd mot etablissemanget.
Men tydligen har jag blivit vilseförd? det verkar ju vara så att Avaaz är en förlängd arm av USAs regim…så historien upprepar sig med de fula tricken då? …Som i Centralamerikas konflikter på 80- och 90 talen, där USA såg till att det blev statskupp i Guatemala för att regimen inte gillades av USA etc.
Kanske jag ska ge min energi och pengar åt ändamål där jag har mera kontroll…???
04/07 14:13 at 14:13
Birgitta:
Det där Internet, som så många unga lovordade i början, för att det kunde användas till att verkligen demokratisera världen, är nog dessvärre effektivare för makthavare än för enskilda och idag är jag böjd att tro att det minskar demokratin istället för tvärtom.
Dessutom förser det makthavarna med nästan total information om oss alla, vilket i krissituationer, om de känner att deras makt hotas, ger dem mycket större möjligheter att ”oskadliggöra” sina fiender än de hade tidigare.
05/07 12:04 at 12:04
Ett hjärtligt tack för att du skriver och ger en annan vinkling på frågan. Jag var precis själv på väg att svara på deras enkät där de bland annat vill veta vad jag har för sexuell läggning och vilken politisk uppfattning jag har. Detta kommer tack vare din blogg nu inte att ske. När någon vill registrera min politiska uppfattning och samtidigt vill veta vilka övriga organisationer som jag stöder, då är det dags att dra öronen åt sig.
Tydligen går det inte att dra sig ur Avaaz men man kan ju strunta i dem som tidigare bloggare har föreslagit.
05/07 13:08 at 13:08
Jenny Lindström:
Om du tittar på kommentar 4 ovan, så finns en länk till sida där man kan ”unsubscribe” på Avaaz, begära att inte få fler mejl från dem alltså.
Den där enkäten låter ruskig. Vad har Avaaz för intresse av att ta reda på var jag står politiskt och vilken sexuell läggning jag har. Skumt minst sagt.
10/01 11:50 at 11:50
Hej! Jag ville säga upp min medlemskap hos Avaaz men det gick inte alls. Hur skulle jag kunna göra???
11/01 11:37 at 11:37
adalhi:
Jag har för mig att det fanns någon länk på deras utskick där man kunde säga upp ”medlemskapet”.
15/05 15:59 at 15:59
Eller så behöver man inte vara så tråkigt cynisk och tro att allt är av ondo i denna värld (vilket är så typiskt svenskt att det ofta får mig att fundera på att lämna detta land).
Det kommer säkert visa sig att Unicef är en samlingsorganisation för pedofiler och WWF en förening för folk som gillar att grilla pandakött.
Om ingen stödjer NGO’s så kommer världen aldrig förändras. Regeringarna har inga incitament att förändra något som kan avsätta dem vid nästa val (eller som i många fall; inte tillåta avsättning över huvud taget). Marknaden (företagen) än mindre intresserade, finns det pengar att tjäna så åker all moral ut genom bakdörren.
Jag antar att kommentarerna här är ganska gamla. Att påstå att Syriska regeringens slakt av civila är propaganda är ju som att påstå att koncentrationslägren aldrig har funnits.
Om man sedan är läskunnig så kan man ju faktiskt läsa sig till vad man skriver på när man petar in sin adress i fältet; http://www.avaaz.org/en/privacy/
Jag utgår från att din ”granskning” kommer att censurera detta inlägg då det skiljer sig från den stora massans åsikter (och den stora massan har ju alltid rätt… titta bara på lämlarna).
16/05 13:34 at 13:34
Funkadaffi:
Ja med din inställning finns ju ingenting att frukta från makten. De som modigt ställer upp på maktens sida råkar mer sällan illa ut.
24/07 00:44 at 00:44
Att du inte hittade länken för att avregistrera dig, det ligger nog väldigt synligt på deras hemsida! (Längst ner på sidan som på de flesta,
Att du kan kommentera så negativt om dem utan att ha hittat några negativa kommentarer om dem på nätet,
Att du uppmuntrar folk att inte tro på det goda för det är ”mer praktiskt” att kasta alla organisationer till samma ”påse”
Att du påstår att du har blivit medlem utan att registrera, du, alla människor jag känner (omk 200 st) är inte medlem på Avaaz, bara jag
Har de skickat dig en enkät som du kallar ”snuskigt”, konstigt för det har jag inte fått.
Till slut vill jag bara säga att även om du inte hade hittat den ”Avregistrera dig” länken på deras hemsida, då hade varit klokt av dig att spärra/blockera deras e-mail adress så att du inte får veta någonting mer om dem. Eller är det så svårt för dig att göra det oxo?
24/07 11:58 at 11:58
Fabiola Lau De Karlsson:
Jag har hittat avregistreringen och avregistrerat mig.
27/11 04:29 at 04:29
Jag tycker det är bra med människor och organisationer som inte bara bryr sig utan har kraft och förmåga att driva opinion för en bättre värld. Såklart innebär inte det att jag är okritisk och håller med om allt, men i fallet Avaaz har jag inte haft anledning att ifrågasätta deras legimitet eller goda syfte, så jag kommer fortsätta stödja deras petitioner när jag känner att det berör mig.
26/08 13:40 at 13:40
Vill man inte bli medlem ska man ju heller inte skicka sin emailadress till en organisation, det borde ju inte vara så svårt att förstå. Om man registrerar sig som intressent med sitt namn och email, är det ju inga som helst problem för mottagaran att acceptera detta som en ’medlem’. Finnds inget ologiskt, eller oetiskt i det. Att Avaaz dessutom belyser frågor som tagits upp i media, är ju inte speciellt konstigt. Det är ju oftast just de frågorna som berör folk och behöver en lösning. Det är även de frågorna som snabbast skulle kunna generera en ’petition’ och det är ju det hela siten handlar om.
27/08 11:42 at 11:42
DrNyrn:
Första gången jag skrev på på en Avaazprotest visste jag inte att Avaaz därmed betraktade mig som medlem. Men nu har jag lyckats gå ur och skriver aldrig mer på ett upprop från denna organisation, som klart är skum och en del av USA:s propagandaapparat. En sådan vill jag inte vara medlem i eller stödja.
24/04 14:10 at 14:10
Här kommer en länk om AVAAZ i 6 delar; http://www.wrongkindofgreen.org/2012/09/10/avaaz-imperialist-pimps-of-militarism-protectors-of-the-oligarchy-trusted-facilitators-of-war/
mvh
Helena Bågenhammar