Läser således på TV:s nyhetssida att:

På tisdagen ska regeringsarmén med stridsvagnar ha stormat staden al-Harak i den södra provinsen Daraa. Regimen ska också ha bombat en bro nära gränsen till Libanon – en viktig livlina för de tusentals civila som de senaste dagarna har försökt ta sig till grannlandet på flykt undan striderna.
-Bron träffades av artillerield. Den kan inte längre användas, sade den syriske aktivisten Hadi Abdallah till nyhetsbyrån AFP.

”Ska ha” stormat?? ”Regimen ska också ha bombat”. Har den stormat och bombat eller har den inte? Vem säger att den har stormat och bombat?  ”Den syriske aktivisten”? Är han ett tillförlitligt sanningsvittne? Och varför talar Svt bara med oppositionella i Syrien?
Och vidare:

Brittiska Channel Four har sänt en utsmugglad film som sägs visa torterade patienter på ett militärsjukhus i Homs.

Det är alltså idel ädel rykten som sprids, ständigt, när det gäller oroligheterna i Syrien: Det ”påstås, det sägs, det ska ha hänt något”. Detsamma gällde för Libyen.

Hur skulle det vara med en klarare skrivning, om man inte vet säkert, där det också betonas att hörsägner och rykten ofta visat sig falska, eller kan vara felaktiga vad gäller skeenden i de här områdena? Men det ingår kanske i TV:s uppdrag, liksom i radions, numer att föra ren och oförfalskad Nato- och krigspropaganda, som sista delen av artikeln tyder på:

USA borde leda internationella ansträngningar för att skydda viktiga bostadsområden genom flyganfall på al-Assads styrkor, anser John McCain, inflytelserik republikansk senator.

Alltså, bomba, bomba och bomba, tycker tydligen Svt, när man avslutar sin artikel med att återge denna åsikt – som en slags sammanfattning av artikelns budskap.

/Kerstin

Länkar:
- Syriska regeringsarmén har stormat ny stad, Svt 6/3 2012