Åsbrink som ordförande för Försäkringskassan
En socialdemokrat, Erik Åsbrink, har utsetts till ny ordförande för Försäkringskassans styrelse sedan den förra socialdemokratiska ordföranden, Inger Efraimsson, avgått i protest över att man behandlar de sjuka illa, heder åt henne. Åsbrink däremot, har inga problem med den saken, förstår man. Han ser bara som sin uppgift att genomföra den politik på området som regeringen beslutat, som förväntas av en opolitisk och lojal tjänsteman i staten (den visan har vi hört från andra i historien, brukar användas av dem som medverkar i inhumana processer).
Inte förvånande alls att Åsbrink inte har några betänkligheter, eller att han fick erbjudandet. Åsbrink var ju en av huvudingenjörerna bakom den socialdemokratiska politiska helomvändningen efter Olof Palmes död, från traditionell socialdemokratisk jämlikhetspolitik med en human inställning till befolkningen och full sysselsättning som mål, till en nyliberal sådan, där målsättningen framför allt är att vi måste organisera fram fler fattiga i landet och obarmhärtigt slå ut alla som är/blir sjuka, handikappade och äldre, allt i enlighet med SNS:s nyligen deklarerade önskemål.
För att få acceptans för denna politik, vad gäller försäkrings- och pensionssystemen, har såväl den förra socialdemokratiska regeringen som de förra och nuvarande borgerliga regeringarna understött en många år lång propaganda om att de som är arbetslösa, sjuka eller utslagna av andra skäl, är mindervärdiga människor, i synnerhet i moraliskt avséende. Ska man föra en politik där man ska ha en viss arbetslöshet, den s.k. jämviktsarbetslösheten, för att kunna driva ner lönerna för stora befolkningsgrupper måste folk betrakta alla dem som är drabbade av denna politik som ett gäng fuskare som måste klämmas åt. Man vet så väl att svenskar, såväl som alla andra folk, tycker illa om fuskare. Alltså har det gällt att få alla dem som är unga, friska och har jobb, att betrakta de arbetslösa, de sjuka och de gamla som ett slags sämre ”människomaterial”, både vad gäller fysik och moral. Stora grupper i samhället har återigen förvandlats till oxar som måste piskas, i de ”starkares ögon”. Detta är i grunden en fascistisk människosyn, en som skymtar fram allt oftare dessutom, inte minst i synen på Kina ex.
Åsbrink erkänner i radions program Studio ett, just nu, att den nuvarande regeringen i stort sett bara fortsätter på den socialdemokratiska linjen ifråga om sjukförsäkringarna, även om det finns ”smärre skillnader”. Skönt att äntligen få höra detta från hästens mun.
Sedan undrar man vilka som idag köper det evigt använda retoriska knepet om att all den inhumanitet, som politikerna administrerat fram sedan 15 år, krävs för att bevara välfärdssamhället? Det är ju liksom välfärden man monterar ner. Eller talar man måhända bara om de överlägsna människornas välfärd, utan att säga detta i klartext?
Länkar:
– Ny ordförande för Försäkringskassan, Studio ett
– Inger Efraimsson hoppar av, GP
– Åsbrink ordförande för Försäkringskassan, DN
– Socialdemokratin tiger bort jämlikhetsfrågan. Dags att vända blad från epoken Persson, Per Wirten, Arena
12/12 22:59 at 22:59
Inger Efraimsson visar att hon har ett stort hjärta som ställer upp för dom svagaste i samhället. Högervindarna verka fortsätta inom Socialdemokratin.
Åsbrink(falsksosse) fullföljer sitt jobb för borgligheten. Mona är tyst som vanligt!
13/12 08:04 at 08:04
På vilket sätt är synen på Kina fascistisk? Kina är världens största (kommunist)diktatur som bla sänder massavrättningar på tv. Förklara dig.
I övrigt håller jag med om att Åsbrink är en ryggradslös lakej, det har han i likhet med många andra karriärpolitiker alltid varit…
13/12 14:04 at 14:04
mogura:
För det första så berömmer man numer Kina för att det är så stabila förhållanden där, dvs. för att arbetare inte har några rättigheter. För det andra kan man nog inte karaktärisera Kina som kommunistiskt numer, utan Kina är idag snarare en fascistisk stat.
14/12 02:33 at 02:33
Så du vill göra om Stalin, Mao och resten av gänget till ”fascister” och låta dem smita ut bakvägen ur de kommunistiska slakthusen där man hittills bragt sådär 150 000 000 människor om livet (vissa nämner dubbla siffran). Det kallar inte jag hederligt.
14/12 03:55 at 03:55
mogura:
Du är inte särskilt välinformerad får jag säga. Och vad snackar du om? Jag har aldrig sagt att Stalin var fascist. Han sade sig vara kommunist. Det är inte samma sak, även om Timbrohögerns propaganda handlar om att få unga människor att tro att fascism, kommunism och socialdemokrati är samma sak.
Vad gäller kommunismens offer så påstås det att Stalin tog död på sådär en 20 miljoner personer i sina utrensningar, sannolikt en slags maxisiffra som också inkluderar dem som svalt ihjäl i samband med sovjetiseringen av jordbruket men låt gå för de där 20 miljonerna. Några 300 miljoner, eller ens 150 miljoner har jag aldrig hört talas om. Vill du vara så vänlig och ge mig din källa vad gäller dessa siffror.
Vad gäller liberalismens eller konservatismens skuld, vilket idag är ungefär samma sak, så har USA på några år förorsakat sådär omkring 1 miljon irakiers död. Vad Västmakterna i övrigt fororsakat, i form av dödade människor, brukar man ju tala tyst om, men det torde också uppgå till ett inte ringa antal miljoner. Hur många beror på när man börjar räkna.
Så vad pratar du om? Inte en bokstav rätt i vad du skriver, vad jag kan se. Informera dig bättre innan du mopsar dig på den här bloggen. Dessutom borde jag ha refuserat din kommentar då det inte handlar om det som blogginlägget handlar om.
14/12 12:57 at 12:57
Undrar hur diskussionerna går vid diskbänken hemma hos Erik och Ylva?
Eller är hon också en liberal i sossekostym?
14/12 16:37 at 16:37
Välfärdssamhället försvann med skattereformen á la Kjell Olof Feldt. Och alla sossar som höll tyst då. Och de som berättade att de skulle få ett par hundratusen över medan deras barn skulle få ett par hundra över i månaden. Och här är vi idag.
Om vi har några som helst försäkringar kvar om tio år får vi nog vara glada för det. Men då måste man nog vara miljonär för att kvala in.
16/12 11:02 at 11:02
Jag håller ju med om det du skriver om Åsbrink. Du tog upp Kina som ett sidospår och när jag kommenterade det visar det sig att vi har olika uppfattning om kommunismens nu-och-då. Du vet fö inte ett dugg om hur pass påläst jag är, så vem är det som mopsar sig egentligen?
Mao var stalinist. Därav kom brytningen mellan Kina och Sovjetunionen när gubben Nikita gick och förkastade Stalin. Du verkar tro att kommunismens offer begränsar sig till Sovjet under Stalin. Vad med Lenin-Trotskij-terrorn, vad med Östeuropa, Vietnam, Kambodja, Korea, Kuba och som sagt Kina. Verkar mina siffror lite mer sannolika nu? Vem är det som är okunnig egentligen…
17/12 12:22 at 12:22
Bra inlägg. Finns inte så mycket mer att tillägga.
Undrar bara hur mycket Åsbrink får i ersättning för sitt nya uppdrag? För honom är det antagligen bara ett lönsamt extraknäck som säkert skulle kunna försörja flera heltidssjukskrivna. Jag skulle vilja se flera med sjukdomserfarenhet i styrelsen för f-kassan och även andra myndigheter, ledamöter som är lite mer representativa för de medborgare som berörs av besluten. Fast då kanske det blir så många som avgår i protest att det inte blir några kvar.
För övrigt kan det inte vara speciellt betungande att sitta i f-kassestyrelsen. Vore det inte perfekt för någon sjuk som behöver arbetsträna på ett ”lättare” jobb som inte kräver tunga lyft eller monotona, slitsamma arbetsmoment?