Hör på eftermiddagen en journalist på Ekot fråga om Syriens regim kommer att respektera eldupphörvillkoret i Kofi Annans fredsplan eller om den kommer att bädda för ett utbrett inbördes krig?

Det är liksom inte rätt fråga med tanke på att Syriens regim var beredd att gå med på kravet om eldupphör och tillbakadragande av trupper om den fick skriftliga garantier från oppositionen om att den också skulle respektera eldupphörkravet. Det fick den inte. Tvärtom svarade företrädare för oppositionen att de inte erkände regimen och därför inte tänkte ge ett sådant löfte.

Rätt fråga hade alltså varit: Kommer oppositionen att respektera kravet på eldpphör eller kommer den att fortsätta att skjuta och mörda och därmed att försöka framkalla ett ännu mer omfattande inbördeskrig i Syrien.

Frågan om huruvida Syrien faktiskt sköt in över turkiska gränsen och på ett flyktingläger där lämnar jag tills vidare eftersom sanningen, vare den den ena eller den andra, inte torde komma fram förrän tidigast om några veckor. Jag utesluter tills dess inte att det här är en propagandalögn av samma slag som påståendena om att Ghadafi bombade Benghazi och Tripoli i början av det våldsamma upproret i Libyen, som vi dag vet var en ren lögn. Den lögn som FN lade till grund för att besluta ge Nato klartecken att bomba Libyen. (1)

/Kerstin

Länkar:
1) US, NATO Powers intensify Threats against Syria, Bill Van Auken, Global Research 11/4 2012 (Nytillagd länk: Det här är möjligen den riktiga bilden av vad som hände vid syrisk/turkiska gränsen. Samma historia kan läsas på flera siter.)
- ”Risk för storskaligt inbördeskrig i Syrien”, SR, Ekot 11/4 2012
- Inga tecken på att fredsplan för Syrien följs, SR Ekot 11/4 2012
- Turkiet hotar med buffertzon i Syrien, SR Ekot 11/4 2012
- Syria on war footing. Believes foe Turkey may stage provocation, Aron Klein, Klein Online 11/4 2012
- Syrian deal in jeopardy as rebels refuse last-minute guarantees, Breaking News 8/4 2012
- Syria scuttles truce plan with new demands, Karin Laub, News Chief.com 8/4 2012
- Lessons of Libya for the anti-war movement, Agent of Change (Citat: A responsibility to develop our understandingA related point here is that we need to be much more clued up than we are. Ignorant humanitarians are so easily manipulated. We need a decent base level of understanding about the situations in Iran and Syria now. Part of the problem with the Libya situation was that nobody knew a bloody thing about Libya, and therefore we were so open to being manipulated by the emotional pleas and sophisticated lies of the media. There were stories about using “African mercenaries”. There were stories of using “rape as a weapon of war”. There were stories about “slaughter from the air”. Most people swallowed this nonsense because their understanding was based purely on the mainstream narrative. Don’t be caught out like that! Study Iran, study Syria; seek out different perspectives; build a decent base of understanding that you can use to filter the nonsense that comes flying at all of us every day via the global mass media. If more people don’t do this, if more people aren’t ready to actively counter the disinformation campaigns, frankly we have no hope of developing an effective anti-war strategy.)

I övrigt se länkar i förra inlägget.