De är kanske svåra att hitta, i alla fall för de journalister som inte talar arabiska och de är kanske inte fler än så här. Men några är de i alla fall – även i Syrien:

Citizens of Homs, ”If the army leaves Homs, we will also leave Homs”

Fast visst, de är kanske torterade att säga vad de säger här. Assad påstås ju tortera även barn. Det är ganska rimligt dock, att anta att många syrier stödjer Assad, eftersom det knappast finns ett enda land där 100% av en befolkning stödjer endast den ena sidan i en inrikeskonflikt. Det fanns ju de som stödde Quisling och hans regering även om de kanske inte var så många. Dessa borde kanske ha kallats ”Det norska folket” i konsekvens med att man talar om dem som stödjer våldsverkarna i Syrien som ”Det syriska folket”, eller de s.k. ”rebellerna” och dem som var emot Ghadafi som ”Det libyska folket”, som om alla i dessa befolkningar tyckte precis likadant. Det gjorde och gör de inte och det avgörande, för min del, är hur många i Libyen som föredrog och som nu i Syrien föredrar upprorsmakarna och våldsverkarna. Det gör Västmakterna och deras arabiska bundsförvanter vad de kan för att vi inte ska få veta.

/Kerstin