De flesta som följt med en del om vad som händer i Syrien har nog hört talas om oppositionens journalistcentral i Homs, och om hur den kända journalisten Marie Colvin dödades där av en granat som sköts av syriska armén. Idag skulle jag nog inte ta för givet att det var en sådan som dödade henne men vi kan inte veta.

På siten Moon of Alabama (1) hittar jag en länk till en artikel om hur oppositionens videofilmare arbetar. Där finns också exempel på videofilmer som utan tvivel är rena falsifikat. Jag vet inte om svensk TV har visat några av de här filmerna men de har uppenbarligen visats på TV i andra västliga länder. Ta en titt på några av dem. De är inte långa:

Uppladdad av  16 apr 2012 

Här ska vi tro att syriska armén ha skjutit med granater och träffat ett hus. Det brinner förfärligt. Tittar vi lite närmare på den här filmen ser vi att det brinner på en balkong eller på ett altantak. Dessa hus har flata begongtak. Det är många frågor man har anledning att ställa sig om filmen, som påpekas i artikeln i Moon of Alabama.

För det första ger det faktum att kameran lyckats fånga själva nedslagsexplosionen, som vi som tittare ska se, anledning att förhålla oss skeptiska till filmen . Det ska ”tur” till för att ha kameran till hands och rätt riktad i just detta ögonblick, i synnerhet att lyckas med konststycket gång på gång, men de här filmmakarna verkar ständigt ha sina kameror inriktade och fokuserade på just det hus som inom några sekunder kommer att träffas av ”granater” från Assads armé. Från Libyen har vi bara sett någon enstaka bild av ett bombnedslag, och detta körs gång på gång i västerländska TV-nyheter liksom i på bakgrundsfilmer i RT. Därifrån såg vi oftare filmer av totalt demolerade hus och hur människor försökte gräva fram överlevande i rasmassorna (vid sidan om alla dessa filmer därifrån med ”rebeller” som kör omkring och skjuter upp mot husfasader förstås). Men i Syrien har filmare ständigt sina kameror centrerade kring själva ”nedslaget” och den eld som utbryter i det ögonblicket. Några räddningsaktioner med framgrävande av skadade i raserade hus har i alla fall jag inte sett från Syrien. Besökare som har exempel på sådana filmer ombedes att i en kommentar skicka länk till dessa till bloggen.

För det andra är det väldigt märkligt att huset i den första filmen (ovan), där vi klart ser att det brinner på en balkong eller på ett platt tak och som vi ska tro har träffats av en granatbeskjuning, inte drabbats av några skador bara att det explosionsartat uppstår en kraftigt rökutvecklande vild eld. Parabolen på taket har inte rubbats, inga fönster i huset är trasiga. Möjligen finns det ett par skotthål i balustraden på balkongen där, mot slutet av filmen, en lite eldflamma kommer ut genom ett hål. Hade en granat verkligen ramlat ner på denna balkong, eller på detta tak, borde huset vara ordentligt demolerat, åtminstone övervåningen.

Samma problem vidlåder den här filmen:

Publicerades den 19 apr 2012

För det tredje, vad förvarar syrierna i Homs på sina hustak? Massor av råoljefat eller bildäck?  För vad är det som ger denna kolsvarta rikliga rökutveckling?

På en annan site får vi följa en fotograf som filmat de unga män i den central i Homs som producerar dessa filmer och sprider dem över nätet via en speciell utrustning, som de fått av någon hjälporganisation. Tyvärr kan jag inte ladda ner hans film, men den är klart sevärd. (2) Den visar hur de oppositionella filmarna (där bl.a den kände Danny /även här) ingår, fixar till rök under inspelning av en film för nätet, som ska illustrera den hemska situationen i det kraftigt beskjutna Homs. Det gör de genom att sätta eld på en tunna med något eldfängt på gården nedanför den balkong, eller det tak de står på. Så gör de för att ”det är för farligt att filma de verkliga händelserna”, säger de. Och Danny har producerat fler klart fejkade filmer.

Att det är farligt att filma den verkliga beskjutningen betvivlar vi förstås inte och vi vet ju att det inte är ovanligt att även seriösa media (om det finns några sådana numer), också på SR ex., fejkar på det här sättet för att radioprogram och TV-filmer ska verka mer genuina. Likafullt är detta att lura lyssnare och tittare. Det är inte verkligheten vi hör eller ser, det är något annat, propagandafilmer i det här fallet och i fallet Syrien ständigt propaganda mot den syriska armén. Denna armé tycks ändå ha en majoritet av den syriska befolkningen bakom sig, den befolkning som inte vill se sitt land sönderbombat och massor av släktingar och vänner dödade i ett regelrätt krig samt flykt ur landet för stora grupper, som skedde i Irak och i Libyen.

Fler filmer av det här slaget ser vi härhär och här. Det är helt klart att västerländska organisationer förser de här fuskfilmarna med avancerad utrustning för att de ska kunna åstadkomma propagandafilmer av det här slaget och snabbt kunna ladda upp dem på YouTube.

Obama och Clinton har ju klartgjort att Assad ska avsättas, och ställas inför rätta för brott mot mänskligheten alldeles oavsett vad som faktiskt sker på marken i Syrien. Vi som inte köper den västerländska propagandan har lite svårt att förstå varför de själva inte ställs inför ICC för brott mot mänskligheten med tanke på hur mycket oskyldiga människor de här två har dödat. Intressant är det ju dessutom när till och med Henry Kissinger anser att det inte handlar om någon demokratisk vår i MÖ. (3)

/Kerstin

(Bloggarens syn på händelserna i Libyen och Syrien)

Länkar:
1) Moon of Alabama, 20/4 2012  (Tyvärr leder den här permalinken till en sida som är så bred att den är svår att läsa, så just nu kan kan det vara bättre att gå in på den här länken, och scrolla ner till artikeln med rubriken: Insurgency Created Flames, Smoke And Mirrors In Homs. På denna site hittar vi också en länk till:
2) Syrian Rebels Caught Embellishing on Tape, 27/3 2012. ( som innehåller den film om en fejkning som jag talar om i texten ovan. Trots dock, att filmaren ser vad han visar på den film som visas på sidan, så tycks han otroligt naiv och sätter ändå tilltro till dessa oppositionella filmare. Kanske var det enda sättet att kunna visa filmen ifråga pga censuren i Västmedia, där läget i Syrien ska framställas på ett förutbestämt sätt.)
3) A new doctrine of intervention, Henry Kissinger, Washington Post  31/3 2012 (Så här säger Kissinger: The Arab Spring is widely presented as a regional, youth-led revolution on behalf of liberal democratic principles. Yet Libya is not ruled by such forces; it hardly continues as a state. Neither is Egypt, whose electoral majority (possibly permanent) is overwhelmingly Islamist. Nor do democrats seem to predominate in the Syrian opposition.
The Arab League consensus on Syria is not shaped by countries previously distinguished by the practice or advocacy of democracy. Rather, it largely reflects the millennium-old conflict between Shi’ite and Sunni and an attempt to reclaim Sunni dominance from a Shi’ite minority. It is also precisely why so many minority groups, such as Druzes, Kurds and Christians, are uneasy about regime change in Syria.)
–  Fejkad film om segerrusiga rebeller på Gröna Torget?? Motvallsbloggen 24/8 2011

Fler länkar:
- US-NATO WAR ON SYRIA: The Assorted Lies and Limits of Syria’s Imperial “Friends”, Ben Schreiner, global Research 23/4 2012
- THE ROVING EYE . We want war, and we want it now, Pepe Escobar, Asia Times 6/4 2012
- Responsibility to Protect: Humanitarian Lies Are Paving the Road to Armageddon, Diana Johnstone, Color Revolutions and Geopolitics, 22/2 2012 (En artikel som varenda journalist i Väst borde läsa, så att de åtminstone vet att de ljuger och går de rikas i Väst ärenden i sina skriverier om Syrien och om vad som händer där. Det finns ingenting beundransvärt i att ”modigt” ställa upp på maktens sida.)
- Blodet hann aldrig torka, Mikael Nyberg recenserar John Newsinger, Mikael Nyberg nu (fr. AB 24/1 2012)
- Syria, Waco, Occupy, and Los Angeles. Correlations They Hope You Never Make. Tony Cartalucci, Land Destroyer 26/4 2012