Såg Skavlans program från 21/9 på Svt Play igår kväll. Det var ett mycket intressant program.

Först fick vi se bröderna Palme säga nästan ingenting av intresse. Men de verkar ju trevliga. Sen ett helt ointressant inslag med Lena Ohlin. Därefter kom det i sammanhanget verkligt viktiga inslaget, om en våldtagen kvinna i USA, och om mannen, som hon tvärsäkert pekade ut som den skyldige. Han dömdes mot sitt envisa nekande och fick förstås ett mycket långt fängelsestraff. Efter ett DNA-test visade det sig att han var oskyldig varför han frigavs efter elva år i fängelse. Testet avslöjade dessutom den verklige våldtäktsmannen, som hade vissa likheter, utseendemässigt, med den felaktigt dömde.

Både kvinnan, som varit tvärsäker på att man tagit och straffat rätt man, och den oskyldigt dömde deltog i programmet. Hon vittnade om sina samvetskval och sin förtvivlan för att hon hade skickat en oskyldig man i fängelse och förorsakat honom elva år i fängelse för något han inte hade gjort. Han hade förlåtit henne. Det var ett starkt inslag.

Undrar om sammansättningen av programinslagen var en slump?

/Kerstin