När jag läste artikeln President Obama och straffriheten. 
Tortyr till döds. ”Se framåt, inte bakåt!” på Föreningens IrakSolidaritet nätsida (läs den) blev jag så fuktansvärt upprörd att jag måste tala klarspråk, även om man inte får säga N-ordet. Sedan flera år börjar dock även en del tänkande amerikaner säga att USA redan är eller är en bra bit på väg att bli en fasciststat. Bara några citat ur ovan nämnda artikel innan jag diskuterar USA av idag:

Som president har Obama agerat för att torterarna inte ska åtalas och straffrihet råda.
”Ingenting kan vinnas på att ägna tid och energi åt att anklaga det förflutna… Vi måste stå emot de krafter som splittrar oss och istället komma samman i arbete för vår gemensamma framtid”, sade han och behandlar de som vill följa folkrätten och åtala krigsförbrytare, som ”splittrare”.

Om en av de två fall av tortyr som Obama beslutat inte ska gå till rättegång kan vi läsa:

Manadel al-Jamadi, Abu Ghraib, blev slagen, avklädd, översköljd med kallt vatten, slängd i väggen, upphängd i en ställning som gör det svårt att andas och med huva över huvudet, torterad till döds av CIA.
Manadel al-Janabis torterade kropp förvarades i is, förevisades och fotograferades med leende amerikanska soldater. Obduktionsrapporten är hårresande läsning.

Detta är bara en av de tusentals människor som USA torterat, en del av dem till döds och det är inte brottslingarna, torterarna som åtalas utan de som avslöjar brotten:

”Whistle blowers” lever farligt
De som höjer sina röster, de som avslöjar begångna krigsbrott, råkar illa ut. Det gäller inte minst Bradley Manning.
Fredag 14 september 2012 skriver exempelvis Times att den tidigare CIA-tjänstemannen John C Kiriakou som deltog i jakten på al-Qaida-medlemmar i Pakistan, avslöjade senare offentligt förekomsten av waterboarding. Nu väntar han på rättegång för att ha avslöjat namnen på andra CIA-anställda som deltog i förhören.
 De enda verkliga ”brottslingarna” blir de som vågar tala offentligt om dessa brott. (Artikeln är en översättning av en artikel i The Guardian, som också innehåller en intressant video.)

Det är medeltiden de ledande återskapar just nu. När jag gick i skolan fick jag lära mig att tortyr var något man sysslade med för flera hundra år sen, ja förutom Hitler förstås, som var ett vidrigt, omänskligt monster och som också torterade sina motståndare, som alltså gjorde sådant som ingen civiliserad människa kunde tänka sig att göra.

Det är inte bara tortyren vi fått tillbaka (fast USA har tillämpat sådan åtminstone från 60-talet och framåt, troligen ända sedan andra världskrigets slut, men det talades det inte om tidigare) från medeltiden, det är också systemet med legoknektar, gangstergäng som utnyttjas av stormakterna, av de ekonomiska och politiska eliterna, för att föra krig åt dem runtom i världen (i profitsyfte). Dagens legokrigare, som de i Libyen tidigare och i Syrien nu, beter sig likadant som 1600-talets. De mördar, plundrar, våldtar och begår alla tänkbara brott mot ”krigets lagar”. Ovanpå detta börjar de rika även i Västvärlden förskansa sig bakom murar och hyra in vaktbolag, bo i det amerikaner idag kallar ”gated communities”. Detta kan inte kallas annat än en utvecklingsmässig kräftgång. Ska vi förstå detta som början till vår västerländska högkulturs sönderfall och undergång? Ett definitivt förfall är det under alla omständigheter.

När en amerikanska president betraktar Irak som en demokrati, då är det illa:

Obama kritiserar inte den utbredda tortyren i Irak. I december 2011 tog Obama mot al-Maliki i Vita huset och berömde Irak som ett” självständigt och demokratiskt land”, ett exempel för framväxande demokratier i Mellanöster.

När man ser på vad USA är idag, finns det inte längre något skäl att hymla om saken. USA är våra dagars stora, farliga och maktgalna fasciststat, våra dagars naziststat, även om det inte är judarna som utmålas som de farliga idag.

Inget verkligt demokratiskt land stiftar lagar som tillåter fängslande och inlåsning av människor under flera år utan några rättsliga förfaranden och utan att de fängslade ens får veta varför de fängslats och dessutom inte får ha advokater som försvarar dem.(1) Samma rättigheter tog sig Hitler, och sedan hans tid har ingen ledare i något Västligt land gjort något liknande – förrän nu.

I en demokrati gör ingen ledare det som Obama nyligen har gjort, sätter upp en dödslista, som kan innehålla människor från hela världen inklusive egna amerikanska medborgare, och bestämmer vilka på listan som ska dödas och när de ska mördas. Samma rättigheter tog sig Hitler, och sedan hans tid har ingen ledare i något Västlig ”demokrati” gjort något liknande – förrän nu.

USA:s politiska ledare legitimerar avstegen från väsentliga rättsprinciper med att man skyddar sina medborgare mot terrorism. Hitler legitimerade sitt avskaffande av rättssystemet med att han måste skydda det tyska rikets säkerhet och därmed tyskarna.

Men Hitler tog sig sin makt och sina rättighet USA däremot är en demokrati med allmänna val, säger kanske någon. Men ett land är inte en demokrati om det systematiskt verkar för att somliga människor inte ska kunna rösta, som man gör på många håll i USA. Dels håller man valen på vardagar, varvid många fattiga inte kan komma och rösta. Dels har man i vissa stater få vallokaler i fattiga områden, som gör att de fattiga får vänta timtals på att få rösta, medan man har många vallokaler i mer välbärgade områden där väljarna kan rösta utan att behöva stå i kö.

I somliga delstater agerar man för att ta ifrån de sämre ställda, framför allt de svarta, deras rösträtt. Där händer det att åklagare (som ju är politiskt valda i USA) sätter i system att plocka in svarta och anklaga dem för något brott, som de ofta inte begått. Sedan får de veta att de kan göra en ”deal” med åklagaren, erkänna sig skyldiga, dömas till villkorligt straff och gå hem direkt, eller emotse ett mycket långt fängelsestraff, 10-20 år i värsta fall. De som erkänner får visserligen gå hem men är nu straffade och får därmed inte rösta i valen.

Så har vi det valfusk som består i att valmaskinerna inte fungerar som de ska eller att rösträkningen inte alltid blir korrekt, som när George W Bush valdes första gången exempelvis, då han tilldömdes presidentskapet av högsta domstolen till sist. Dessutom försökte våldsgäng att skrämma svarta från att rösta i Florida. Precis den sortens ageranden som fascistledarna uppmuntrade gäng att utsätta kritiker för.

Vi i Sverige skulle inte acceptera det som förekommer i samband med de amerikanska valen som demokratiskt men USA:s ledare har alltså mage att kritisera valen i Ryssland ex. för att vara odemokratiska. Det kanske de är, men man borde sopa rent framför den egna dörren innan man kritiserar andra stater. Kritisera andra stater för valfusk och få folk med sig, kan USA:s ledare göra för att media, i USA och i Europa, inte berättar om hur det står till i USA i det här avseendet.

Nå det organiseras ju i alla fall val i USA – men vad spelar det för roll när de stora multinationella företagen och bankeliten köpt båda partierna och därmed avgör politiken i landet – när de allmänna valen inte är något annat än teater.

USA påstår alltså att man sprider demokrati i världen (ofta med bombattacker,) medan man i själva verket sprider sönderfall, död och förintelse för att skaffa sig kontroll över all världens resurser, precis som Hitler gjorde.

USA:s styrande struntar i hur många människor de dödar på den vägen, egna medborgare såväl som människor i andra länder, precis som Hitler gjorde.

USA talar om ”Responsibility to Protect” men menar dödande för amerikanska ”intressen”. Hitler gjorde detsamma. Han verkade för  fred, påstod han och blev trodd av många tyskar, och han hävdade att han skyddade det tyska folket, den ariska rasen, både från inblandning av andra mindrevärdiga raser och från militära anfall från de fientliga grannstaterna. Där USA  försvarar ”amerikanska intressen” runtom i världen”, krigar och mördar för att kontrollera andra stater och deras naturresurser, ansåg Hitler att han/Tyskland behövde skaffa större ”Lebensraum”, mer odlingsbar mark och kontrollen över grannstaternas råvaror.

Skillnaden mellan Hitlers och de senaste amerikanska presidenternas agerande ligger enbart i retoriken och i det faktum att Hitler koncentrerade sig på stater ganska nära Tyskland, medan USA idag riktar in sig på stater och naturresurser på andra sidan jordklotet, i MÖ, i bortre Asien, i Afrika och nu åter börjar intensifiera sin omstörtande och antidemokratiska aktioner i Sydamerika. Under tiden förbereds vi i valboskapen att acceptera detta krig mot hela världen, genom att vi får lära oss vilka som är ”diktatorer”, alltså ledare som inte går i Washingtons och Pentagons ledband. De må sedan var aldrig så demokratiskt valda, som Hugo Chavez i Venezuela eller Evo Morales i Bolivia. Följer ledare däremot USA:s diktat då betraktas de som demokratiska, som Iraks ledare, eller så talar man inte alls om hur de styr sina länder, som vad gäller Saudiarabien ex. eller Qatar.

Så här resonerar Patrick Clawson på ett möte med Washington Institute for Near East Studies. Lägg märke till vilka händelser han räknar upp. Det är tillfällen där USA:s ledare skapade ”incidenter” som skulle få och också fick amerikaner att ropa på hämnd och som gjorde att ledarna kunde starta krig utan protester från medborgarna. Hitler gjorde samma sak inför sitt anfall på Polen:

Breaking!! Israel Lobbyist – We Need a False Flag to Start War with Iran! (Utlagd 25/9 2012)

Den här videon är ett utdrag ur en längre film med titeln How to Build U.S.-Israeli Coordination on Preventing an Iranian Nuclear Breakout.

De två mest framsynta personer jag vet under 1900-talet var Eisenhower, som varnade för det militärindustriella komplexet, vars profiter är orsaken till de flesta konflikter och det mesta mördandet världen över idag och Tage Erlander, som vid sin avgång förklarade att han största oro inför framtiden gällde de multinationella företagen. Idag är dessa och det militärindustriella komplexet sammanvävda.

Slutligen ett par filmer med Naomi Wolf som gav ut boken ”End of America” för några år sen:

Naomi Wolf on the End of America Part 1 of 2 (outlaid 30/11 2007)

Naomi Wolf on the End of America Part 2 of 2

/Kerstin

Länkar:
Is America Becoming Fascist? Ani Shivani, Information Clearing House 27/3 2004
14 defining characteristics of fascism: The U.S. in 2012, Gregpry Patin, Activist Post 26/3 201
Fascist America, in 10 easy steps, Naomi Wolf, The Guardian 27/4 2007 (Citat: I am arguing that we need also to look at the lessons of European and other kinds of fascism to understand the potential seriousness of the events we see unfolding in the US……
Thugs in America? Groups of angry young Republican men, dressed in identical shirts and trousers, menaced poll workers counting the votes in Florida in 2000…..
We US citizens will get a trial eventually – for now. But legal rights activists at the Center for Constitutional Rights say that the Bush administration is trying increasingly aggressively to find ways to get around giving even US citizens fair trials. /Min anm: Obama lyckades.)
’Ron Paul right, US deep into fascism’ /Video
– Kriget mot Iraks kultur,  Motvallsbloggen, 21/8 2012 
– Bush v. Gore, Wikipedia, 
Is the US on the Brink of Fascism? Sara Robinson, Truthout 7/8 2009
Patriot Act, Wikipedia
Fascism Part II: The Rise of American Fascism (I den her artikeln kan vi i en tabell avläsa hur mycket mer pengar en del storföretag tjänade under första världskriget än före detsamma. Betlehem Steel ökade sin profit från 6.840.000 dollar till 49.427.000, andra storföretag ökade sina förtjänster på liknande sätt. För övrigt en intressant artikel.
– Paul: U.S. ”slipping into a fascist system”, CBS News 18/2 2012 (video)
American fascism: by political definition the US is now fascist, not a constitutional republic, Cark Herman, Politics 12/12 2009
Indiensolidaritet har en bra sammanfattning av det som utmärker fascism (svart ruta till höger på sidan).
Contradictions and Hypocrisy. Professor Obama Lectures the Muslim World, Esam Al-Amin, counterpunch.org 28-30/9 2012 (om USA:s hyckleri vad gäller dess agerande i världen.)
Tuff uppförsbacke för högern i Venezuelas presidentval, Third World 27/9 2012
Endless Lies. A Culture Of Delusion, Paul Craig Roberts, counterpunch.org 28-30/9 2012 (Citat: Lies dominate every policy discussion, every political decision. The most successful people in America are liars. The endless lies have created a culture of delusion. And this is why America is lost. The beliefs of many Americans, perhaps a majority, are comprised of lies. )
How Obama Made Nixon Proud. The Joke of Democratic Accountability, Kevin Carson, counterpunch.org 28-30/9 2012
”THE ART OF WAR”. And the economy of death flies on! Manlio Dinucci, Volitairenet.org 29/9 2012 (Så lite om den tilltagande fattigdomen i USA,den stat som lägger mest på militära utgifter i hela världen, istället för att värna om sina egna medborgare. Citat: During the Bush administration (2001-2008), American citizens without proper food, who have to depend on food stamps and charitable organizations for their survival, rose from 33 to 49 million. During the Obama administration, their number has increased to more than 50 million, equivalent to 16.4% of the population, compared to 12.2% in 2001. Of these, about 17 million are in a state of ”very low food security,” in other words hunger.)
Why Don’t Americans Care About Democracy at Home? Henry A Giroux,
Truth.out.org 2/10 2012

What Matters Most Has No Seat at the Table. America’s Sham Electoral Process, Stephen Lendman, counterpunch.org 4/10 2012 (Om valfusk i USA)
2012, 200 and 1876. A Short History of Black Voter Suppression. Nicholas Parker, counterpunch.org 3/10 2012 (Om valfusk i USA)
The Theft of Democracy. The Politics of Voter Fraud, Christopher Brauchli, counterpunch.org. 5-7/10 2012
Land of the Ever-Less Free. How Obama Expanded the National Security State, Chase Madar, counterpunch.org 12-14/10 2012
The Former Nation of America Is Gone, Welcome To Police State Amerika, Timothy V. Gatto, Countercurrents.org 16/10 2012(Citat: California, the most populous state in the nation and the fifth largest economy in the World, pays 18% of its budget to the prison system. The budget for education is 11%.)