”GAMLA Miljöpartiet och Socialdemokraterna presenterar idag gemensamma förslag på åtgärder som de menar skulle förbättra vården av äldre”, läser jag i Läkemedelsvärlden:
De två partierna kräver att regeringen utreder möjligheten till en lex Gulli, det vill säga att personal inom vården enligt lag ska vara skyldig att anmäla läkemedelsvanvård till Socialstyrelsen. Upprinnelsen är förstås SVT-programmet Uppdrag granskning som berättade om Gulli Johansson som under många år felbehandlades och fick demensliknande symtom.
Detta förslag är nog mest ett slag i luften eftersom personal sällan torde förstå vad det handlar om i fall som Gullis. Däremot är delar av de övriga förslagen förnuftiga, som obligatoriska läkemedelsgenomgångar men framför allt förslaget om kompetensutveckling av äldreomsorgens personal och utbildning i geriarik på läkarutbildningen. Framför allt det senare är mycket viktigt, eftersom det i slutänden är läkare som skriver ut medicinerna till de äldre, även om dessa inte sällan gör det på personalens begäran, som när denna anser en patient vara besvärlig, eller bara inte tillräckligt zombieartad.
Men den allra viktigaste lagen tycks man ha glömt att föreslå, nämligen en lag (den som omfattar alla som arbetar i den offentliga sektorn,) som säger att alla som arbetar hos privata anordnare, som utför skattefinansierade uppgifter, ska ha rätt att anmäla felaktigt agerande utan att överordnade får efterforska källan. Den här personalen ska inte heller kunna avskedas för att de berättar offentligt om missförhållanden på arbetsplatserna, vare sig det handlar om undervisning, vård eller om andra uppgifter som stat eller kommun lagt ut på privata anordnare:
Vi skattebelare har helt enkelt rätt att få information om våra skattepengar inte används korrekt och i enlighet med direktiv och/eller kontrakt. Privata anordnare ska inte kunna gömma sig bakom någon slags ”rätt till företagshemlighet” eller krav om ”lojalitet” gentemot arbetsgivaren. Den personal som finansieras av oss skattebetalare, även om det är via privata anordnare, ska i första hand vara lojal mot oss som betalar, inte mot dem som i första hand vill göra profiter på våra skattepengar.
Dessutom ska givetvis offenlighetsprincipen gälla för skattefinansierade verksamheter av det här slaget.
Det får helt enkelt inte vara en företagshemlighet hur man behandlar våra gamla, eller hur det går till i skolor och på andra sådana skattefinansierade områden som blivit utlagda på privata anordnare.
Det är en ren skandal att vi inte fått en sådan lagstiftning för länge sedan.
Länk:
– Kravlista för bättre äldrevård, Läkemedelsvärlden
Bloggar om ämnet:
-Vinstjakt i privatiserad skola och vård, Ekonomikommentarer
– Attendo Care, Täby och Jonas Morian, Ett Hjärta Rött
– Kortsiktigt tänkande – på alla fronter, Ett Hjärta Rött
– Snabbt, ogenomtänkt och med ödesdigra konsekvenser, Ett Hjärta Rött
30/10 00:02 at 00:02
Jamen Kerstin, har du missat hela finessen med privatiseringar? En är ju att stoppa insynen. Hur skulle det se ut om folk kunde ta reda på missförhållanden? Det skulle ju kunna innebära att de skattefinansierade bolagens vinster minskar. Och det vill vi väl ändå inte. Företagare som lever på skattepengar ska väl inte behöva leva på vatten och bröd?
30/10 00:36 at 00:36
Oj Lasse Strömberg:
Tänkte inte på det
30/10 01:01 at 01:01
Bloggsvar: Just det…så gör dom dessa högersossar.Bort med dem!
Håller med dig.
Mer öppenhet/personal och sluta privatisera.
30/10 01:38 at 01:38
Måste kommentera dessa rader:
”Andra krav är att också orsaker till förskrivningen ska ingå i läkemedelsförteckningen, receptregistret och läkemedelsregistret.”
Hur ska vården klara detta? Vården tolkar de mesta som sjukdom – inte läkemedelsbiverkningar!
Men – att ange orsaker till viss ordination kan ju ställa framförallt läkaren till ansvar!
Här finns mycket att lära av geriatriker Yngve Gustafson.
30/10 02:30 at 02:30
Havsglimten;
Visst är det vidrigt. Det tycks mig som om alla djävlar, i staten, på banker och på finansinstitut, anser sig ha rätt att använda mina pengar som de själva önskar, och det handlar alltid om att skinna mig och göra egna profiter! Bah!
Jag har alltid varit beredd att betala skatt till den gemensamma välfärden och de gemensamma socialförsäkringssystemen, men jag har ingen lust alls att betala skatt till privata bolags profiter. Å andra sidan gäller det att vara vaksam här, för skattegnöl är ju precis vad alliansen vill framkalla från oss.
Anhörig i äldrevården:
Helt klart att personal på äldreboenden inte förmår se skillnad mellan biverkningar och verklig sjukdom. Men jag hyste, i ett svagt ögonblick, en viss förhoppning att utbildning av personal och kompetenshöjning hos läkarkåren skulle ge en positiv effekt här. Fast jag inser ju egentligen att det nog är optimistiskt i överkant.
För övrigt håller jag med dig om att Yngve Gustafson är en god förebild.
30/10 02:40 at 02:40
Sen är det ju det här med maten – den usla maten – den är sjukdomsframkallande, ger hudutslag, allergier, inflammationsframkallande, maten är näringsfattig, smakar inte gott! Därför blir äldre undernärda och mot undernäring hjälper inga piller. Ordinationen ska vara bättre mat, inte fler piller!
Tänk på det, alla som läser här – den äldrevård vi har idag vill vi själva inte gå till mötes.
Protestera redan nu:
Vårdbiträdet Camilla Sparrings Matuppror
http://www.camillasmatuppror.se
30/10 02:45 at 02:45
Kanske är det dags för en lex Camilla också?