Det går definitivt för långt, när tom SvD:s ledarblogg för en ren förtalskampanj mot bloggaren Jinge, för hans konsekventa och välgrundade kritik av Israels politik gentemot palestinierna, en kritik som många människor idag delar med Jinge. För att inte tala om att SvD:s ledarblogg smutskastar alla dem som besöker och läser Jinges blogg. När man dessutom anklagar Lars Ohly, för att vara antisemit för att han säger att han läser Jinges blogg, så anklagar man samtidigt varje besökare på Jinges blogg för att vara en sådan.

Vi är många som, med Jinge, anser att alla människor har samma människovärde och att alla därför ska dömas/bedömas efter samma måttstock.
Vi är många som anser att det inte finns något folk som står över alla andra folk, inte finns någon stat som står över alla andra stater.
Vi är många som anser att det inte finns någon stat som är okritiserbar oavsett vad den gör.
Vi är många som anser att de stater som bryter mot FN:s resolutioner och som återkommande angriper och dödar oskyldiga människor och fördriver dem från deras hem, är värda stark kritik alldeles oavsett vilken hudfärg de i dessa stater boende har eller vilken religion de omfattar.

När således staten Israel fördriver, trakasserar, mördar och bombar ihjäl människor vars enda brott är att de har bott i och odlat ett område i Mellersta Östern sedan flera årtusenden, då anser vi oss vara i vår fulla rätt att kritisera staten Israel, dess ledare, för detta, precis som vi anser oss ha rätt att kritisera USA:s ledare när de attackerar, mördar och bombar oskyldiga irakier eller afghaner, eller afrikanska ledare, som Mugabe m.fl. som attackerar och mördar andra afrikaner osv. osv.

En sådan här smutsig kampanj, som nu förs, av Israel och dess fanatiska försvarare, är med stor sannolikhet kontraproduktiv dessutom. Om man definierar begreppet ”antisemitism” så att varje kritik som framförs mot Israels politik (vilket är något helt annat än att kritisera eller skuldbelägga alla världens judar för denna politik) är liktydig med ”antisemitism” riskerar man att alltfler till slut säger att ”OK, då är jag väl antisemit då”. Om eller när detta inträffar kommer begreppet att förlora den negativa laddning som det haft sedan slutet av andra världskriget och allt färre kommer så småningom att skämmas för att kalla sig ”antisemit”. Det är en mycket riskabel utveckling om så sker för därifrån till en ökning av verklig antisemitism är steget inte långt. Jag är rädd att de styrande i Israel egentligen inte har något emot en sådan utveckling i USA och i Europa men judar i dessa områden, som inte längtar efter att flytta till Israel, har all anledning att frukta eller oroa sig för en sådan utveckling.

Vore jag icke-israelisk troende jude idag skulle jag be skaparen bevara mig från mina vänner. Vore jag icke-israelisk sekulariserad jude skulle jag ställa mig starkt kritisk till detta onyanserade och fullkomligt urskillningslösa användande av epitetet ”antisemit”. Vore jag ledarbloggare på SvD skulle jag tänka om.

Länkar:
Men vi vill ju ha svar om favvobloggen, SvD
Jinges blogg