Hör på radion idag att vänstergrupper utsatt politiker för våld i samband med valkampanjen inför EU-valet. Sådant kan inte nog fördömas, och alldeles oavsett vem som utsätter vem för våld. Våld mot personer är alltid oursäktligt om det inte handlar om rent självförsvar och oprovocerat våld kan inte nog fördömas. I ett civiliserat demokratiskt samhälle slåss man inte om eller för den politiska makten, där diskuterar man och försöker vinna över människor till den egna åsiktssidan med argument och med fakta.

Med detta sagt kan jag inte låta bli att fundera. Det skrivs och sägs (ganska ofta dessutom) att det är autonoma vänstergrupper som begår våldsdåd, framför allt mot extremhögeranhängare men nu även mot företrädare för andra partier. Om detta är sant undrar jag om dessa vänsterungdomar saknar kontakter mellan hjärncellerna (om de har fler än en sådan), för hela 1900-talets historia visar, utan undantag, att vänstervåld alltid varit kontraproduktivt i Västvärlden. Vänstern har alltid förlorat på att använda våld mot meningsmotståndare och oavsett om dessa motståndare själva är våldsamma eller inte. Dels har somliga av dem som utövat våld bestraffats hårt, dels har deras våldsageranden alltid resulterat i att vänstern förlorat stöd bland allmänheten. Vi såg det vad gällde Baader/Meinhof-ligan i Tyskland, för att ta ett klart exempel. Ja tom de vänstergrupper som försökte stoppa Hitlers hejdukar en gång, i regelrätta gatuslagsmål, förlorade så det skrattade om det. Många av dem förlorade inte bara folks förtroende utan även livet så småningom.

Varje person som vet något om hur det moderna kapitalistiska samhället skyddar sig mot vänsteridéer inser hur totalt dödfött vänsterinitierat våld är. Vill våldsamma vänstermänniskor skaffa sig ökat stöd bland folk men framför allt om de vill verka för att minska stödet för extremhögern, borde de istället sälla sig till nynazistiska grupper (infiltrera sådana) och begå våldsbrott i deras namn, vilket jag inte rekommenderar obs, eftersom våld överhuvudtaget inte ska användas mot meningsmotståndare i en demokrati.

Och därmed in på det jag i alla fall inte kan låta bli att fundera över, även om det kan vara helt fel: Har det verkligen varit vänstern som begått de våldsbrott mot extremhögeranhängare och folkpartister som media talar om idag? Är de verkligen så urbota korkade, eller är det människor som låtsas vara vänster och som på det här sättet lyckas förstöra för vänstern, i full förvissning om att media kommer att slänga sig över nyheter om våldsverkare inom vänstern, och som därmed bidrar till att smutskasta vänstern.

Jag vet som sagt inte vilka dessa våldsverkare är, men en sak är klar, vem det än är som begår våldshandlingar, av det slag som beskrivits i radion idag, minskar stödet för allt som av många betraktas som vänster, från Socialdemokraterna och vänsterut på den politiska skalan.

Länkar:
Kvinnor häktade, Ekot
Våld i EU-valrörelsen, Studio Ett, P1