Det blir dyrare att handla apoteksvaror
Så ska då apoteken privatiseras och vad läser man nu om detta? Privatiseringarna har tidigare och undantagslöst påståtts göra varor billigare och servicen och tillgängligheten bättre, därför att privata företag är så mycket effektivare än statliga och därför att konkurrens sänker priser.
Men nu måste priserna på apoteksvarorna istället höjas för att profiten ska bli tillräckligt hög för att locka folk, men troligen framför allt de stora multinationella kedjorna, att köpa apoteken. Här är det inte ens frågan om att försöka inbilla oss att läkemedel och andra apoteksprodukter ska bli billigare på grund av den ”sunda konkurrens” som skapas i och med privatiseringen. Så här skriver Aftonbladet om saken:
När det första privatägda apoteket öppnas inom kort höjer alla apotek priserna på medicin. En miljon tior i veckan ska håvas in från pensionärer och andra i Göran Hägglunds apoteksreform.
Socialministerns problem är att medicinen är för billig för att locka de i huvudsak utländska koncernerna till att från i dag, den 1 juli, köpa två tredjedelar av de 1 000 välskötta statliga apoteken. Alltså, resonerar han, måste påslagen öka.
Här handlar det alltså istället om att konkurrens inte ska sänka priserna utan om att höjda priser ska öka de privata ägarnas profiter.
Vem kan hädanefter hävda att privatiseringarna handlar om det som politikerna försöker inbilla oss att de genomförs för; Att allt ska bli bättre och billigare för oss f.d. medborgare – numer kunder i AB Sverige.
”Korporativism” (förstadium till fascism) kallade vi en gång det system där staten och företagen agerade i fullt samförstånd, för företagens bästa. För även i fortsättningen är det vi, endera direkt via de priser vi betalar för produkterna på apoteket, eller indirekt via skatterna och de subventioner somliga läkemedel får, som ska betala företagens profiter.
Det var ingen slump att människor i början av 1900-talet slöt sig samman och bildade konsumentföreningar. Det var för att få ner priserna och för att företag inte skulle tjäna stora pengar på konsumenterna. Men det där är längesedan glömt, både bland folk och inom Konsum.
Så luras vi ännu en gång, när våra gemensamt ägda tillgångar säljs ut. Alla de här privatiseringarna är i princip samma sak som när ryssarna bestals på all gemensam egendom när Sovjet rasade samman, även om bortslumpandet av våra gemensamt ägda tillgångar går lite långsammare här än samma process gjorde i Ryssland. En ryssifiering är det likafullt.
Vem tror idag att den ekonomiska kraschen innebär nyliberalismens död? Inte jag, men jag har å andra sidan aldrig trott det.
Sjuka förlorarna på nya apoteket
02/07 09:35 at 09:35
Nja… Vid en första anblick kan det ju se ut som om det blir dyrare. Men om man sätter sig in i allt som händer och läser på lite så går det än så länge på ett ut.
För det första: Det är inte de sjuka som det blir dyrare för. Högkostnadsskyddet gäller fortfarande så för dem som verkligen behöver läkemedel är 1800 kr per år fortfarande maxbeloppet. För dem som är sjuka då och då blir det nån tia dyrare att hämta ut penicillinet/värktabletterna (okej om dem är det väl synd då).
Högkostnadsskyddet bekostas av skattemedel så det borde bli dyrare. MEN de forskande läkemedelsföretagen har gått med på att sänka priserna på de originalläkemedel där det finns generisk konkurrens. Så om någon behöver originalet tex pga allergi mot kopiorna blir det billigare. Prisminskningen är på ca 350 milj kr.
Ovanstående gäller priserna på receptbelagda läkemedel. För receptfria läkemedel (där de verkliga vinsterna för apoteken ligger) blir det fri priskonkurrens med allt vad det innebär. Kanske lite lägre priser på det stora apoteket i köpcentrat medan det blir högre priser i kvartersapoteket som istället har öppet sena nätter och tidiga söndagmornar. Det går bara att spekulera.
02/07 11:59 at 11:59
Apotekarerik: skriver:
För receptfria läkemedel (där de verkliga vinsterna för apoteken ligger) blir det fri priskonkurrens
Hrm, och skulle inte de receptfria storsäljarna få säljas i vanliga stormarknader? Om så blir fallet torde det inte komma att finnas så många och lättillgängliga kvartersapotek, eller apotek i landsortens småsamhällen, kvar efter ett tag.
Även om storsäljare inte får säljas i stormarknaderna så kommer de flesta apotek, som inte läggs ner inom några år, att ägas av de stora konglomeraten. Så det där rosenröda framtidsscenariot som privatiseringsfanatikerna målar upp för oss, med kämpande små entreprenörer som driver små kvartersapotek och ivrar för att sänka priser och ge bättre service, är nog endera bara en dröm, eller en önskan hos somliga grundlurade, att kunna lägga vinsterna i den egna fickan.
02/07 17:01 at 17:01
Det är märkligt att så många människor tolkar privatiseringen som något som bidrar till konkurrens och sänkta priser samtidigt som små företag, en efter en, går omkull och ”MARKNADSKRAFTERNA” (dvs. företagsjättarna och finansfolket) suger ut de mindre bemedlade samtidigt som de styr politiken.
03/07 13:54 at 13:54
Horribelt – liknar en del kommuners upphandlingar !
Går rakt emot syftet med privatiseringar!
Liberalt är det rakt inte !
Kponservativt ligger närmare till hands . att staten och privata intressen skall, bakom ryggen och i det dolda, klia varandras ryggar finns det överhuvudtaget inte ngt liberalt med. Sossarna har dock varit bra på detta sedan 40-talet – och alliansen verkar i vissa lägen inte vara bättre, men i andra lägen helt ok…
Just Kd har jag 0 förtroende för – tror inte dom kan samarbeta inom alliansen heller om dom går mer mot en konservativ inriktning !
/K
06/07 00:32 at 00:32
Självklart kommer detta att stå svensken mycket dyrt, men det måste få kosta att driva ideologisk renlärig politik resonerar nog alliansen. Volymerna inom apoteket är naturligtvis receptbelagda läkemedel, har för mig det var 80% av omsättningen. Det är naturligtvis där vinsterna kommer att kunna hämtas, apotekarjönsen pratar strunt.
Och den lydige och kuvade svensken säger varken bu eller bä om detta som kommer att stå honom dyrt när hans/hennes synnerligen välskötta apoteksverksamhet slumpas bort till utländska kapitalintressen.
Sossar säger väl som vanligt inte så mycket mer än några tomma principuttalanden.
När apoteken förstatligades gjorde svensken en lysande affär, i snabb takt ökade produktivitet och effektivitet och den sjuke svensken kunde få läkemedel till ett billigare pris.
Svensken måste ta mig tusan vara en av världens enfaldigaste goddagspilt till medborgare och inte har han diktatur och stenhårt auktoritärt styre att skylla på som folk har på så många håll här i världen.
06/07 01:05 at 01:05
lasse:
Propaganda! Med enveten och ensidig propaganda kan man lura de flesta. Det visste redan Goebbels.
06/07 13:56 at 13:56
Så är det naturligtvis, men man blir ändå förbannad på folks flathet, man blir upprörd över goddagspilts-mentaliteten som man så ofta stöter på. Folk verkar ha ett ganska stort förtroende för överheten, att de trots allt gör vad som är bäst för alla.
Problemet är att vi i Sverige inte har någon egentlig debatt om det väsentliga, etablissemanget är mycket homogent även om en det kategoriseras i olika politiska färger. Den sk intelligentian och med någon akademisk tyngd sluter i princip upp mangrant bakom etablissemanget. Det sk Public Service som i princip har en monopolställning på samhällsbevakning tillhör fullt ut etablissemanget och gör inget kontroversiellt som att i någon viktig fråga ställa sig på folket sida. Det blir mest skenfäktning och förstås ett antal narrar utan någon avgörande betydelse.
”Sverige är ett litet land, där en stor del av inflytandet över forskning, opinionsbildning och beslut kring vår gemensamma ekonomi är koncentrerad till en relativt liten personkrets i ett begränsat antal institutioner, belägna inom några få kvarter i Stockholms innerstad. Några av dessa institutioner är; Riksbanken, Rosenbad, Finansdepartementet, Riksdagen, LO, SAF, SNS, Handelshögskolan, Institutet för internationell ekonomi, Industriförbundet och IUI, Stockholms fondbörs, SEB, Handelsbanken, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Sveriges Television. Personliga band mellan ledande personer i dessa institutioner och företag är vanliga, i många fall är det rentav samma personer som befinner sig i ledande ställning.”
Torsten Sverenius
När sen det skall skrivas sk vitböcker om vad som varit och skett är det i princip samma personer som var aktörer i skeendena som får uppdraget och de kommer naturligtvis nästan alltid fram till att inga fel begicks egentligen och svensken kan tacka sin lyckliga stjärna att den har sådan förträfflig överhet. Det senare inte sällan ett återkommande tema hos sossarna, att visst finns det problem men svensken lever i den bästa av världar jämfört med de stackare som av ödets nyck tvingats leva utanför Sverige. Förvisso likartat i andra länder men frågan är nog om inte svensken är ovanligt väl hjärntvättad i det avseendet.
”Vi behöver en ny verklighetstolkning som gör att sakerna faller på plats, ty maktens stabilaste fundament är kontrollen över begreppen och verklighetsuppfattningen. Det ideologiska herraväldet är säkrare än det som utövas med hjälp av stridsvagnar och bajonetter. Den som har tolkningsföreträdet på verkligheten, den har makt.”
Patrik Engellau, SAF-konsult, i mitten av 1980-talet
06/07 16:47 at 16:47
Vi behöver framför allt mer diskussioner om politiken och mer variation i media, inte de homogena media som vi har idag. Men nu gjorde sig ju S av med sina media, väldigt passande, så slapp man intern kritik av den politik man började föra från mitten av 80-talet. Fast de som är inne i apparaten hävdar att man inte hade pengar till tidningarna. Så man får väl tro dem. I så fall kanske S:s totala brist på kontakt med sin väljarbas kan förklaras av detta. Vilket som är orsak och verkan är ju inte lätt att säga när man inte tillhör det där innegänget.
Vad gäller privatiseringen av apoteken så tyckte jag jag hörde att det är ett EU-påbud. Jag förstår om man inte vill tala om det för oss i så fall.
I övrigt har du rätt, intressgemenskapen mellan de stora partierna är närmast total, nämligen egenintresset; Så mycket pengar som möjligt till just mig. Så slåss de om makten mest för det målet.
07/07 05:03 at 05:03
31 maj 2005 var där ett utslag i EU:s domstol om apoteksmonopolet, det fanns en del olika tolkningar om domen.
Domen alla jublade över – Lmv
Ovälkommen inblandning av EG-domstolen
Av Lars Wohlin den före detta riksbankschefen och då i EU för Junilistan. Sakligt och vettig kritik som det inte går att bortse ifrån. Wohlin en gedigen konservativ högerman kommer med det absolut bästa försvaret för apoteksmonopolet, men när kartan inte stämde med verkligheten så brukade de gamla konservativa låta verkligheten gälla. Så är det inte längre nu är kartan viktigare för de nyliberala vettvillingarna. S och vänstern har haft god tid på sig att försvara Apoteket om de velat, men de formulerar ju sällan något intellektuellt gediget med slagkraft. Som Guillou avslutar sin kritik av skolan, ”Jag antar nämligen att Mona Sahlin inte heller i denna fråga har någon uppfattning”.
07/07 11:43 at 11:43
lasse:
Tack för länkarna. Det var bra och informativa sådana, och jag kan inte låta bli att citera ett par rader ur Lmv:
Domstolen skriver också om tillgängligheten till läkemedel. Ett monopols försäljningsnät ska vara utformat så att konsumenternas tillgång till läkemedel inte äventyras.
Nähä, men privata företag behöver alltså inte bry sig om tillgängligheten. Om det privatiserade apoteket ”Snyltaren” i Långbortiskoga, lägger ner, då ägarkonglomeratet anser att det ger för låg vinst, vem tro att EU-domstolen då hävdar att nerläggningen strider mot EU-lagen ”för därmed äventyrar företaget konsumenternas tillgång till läkemedel”?
Mitt förslag är här alltså att man omedelbart anmäler första privatägda apotek som läggs ner i någon glesbygdskommun till EU-domstolen, med hänvisning till detta uttalande.
20/07 18:14 at 18:14
Skandal är vad detta är, det system där man som boende i Sveriges fjärde kommun och i behov av värktabletter är förvisad till ett par apotek efter kl 19 samt kan glömma att handla dessa efter kl 21 var helt klart det optimala systemet. Nu vill alliansregeringen ta det ifrån oss, vi har blivit lurade igen, upp till kamp!
21/07 01:08 at 01:08
Erik:
ja, varför ställer sig inte svenska folket upp som en man och protesterar?
08/10 12:21 at 12:21
Kanske en uppföljning av priserna är på sin plats nu:
http://www.dn.se/ekonomi/lakemedel-i-butik-okar-intaget-1.1185033
Dvs minskade priser (förutom på de ställen med tex långa öppettider)..
/K