Det finns små o det finns stora bekymmer – om att bli mjölkko åt läkemedelsbolagen
Så är det min tur att bli mjölkko åt läkemedelsbolagen.
Konstaterar att jag inte längre är en tänkande människa med eget ansvar för mitt liv och min hälsa och inte är en människa som behöver veta vad man (vårdinstanserna) gör med mig och med min kropp eller varför de gör det. Nu utsätts jag för den moderna s.k. evidensbaserade behandlingen, dvs samma behandling som alla andra med liknande sjukdomshistoria som jag (utifrån grundtanken att alla människor är och reagerar likadant – är en slags robotar alltså). Sannolikt är de tester som gjorts av preparaten testade på 80-kilos män. I värsta fall på friska sådana och högst sannolikt är de preparat jag fått inte testade tillsammans, bara var och en för sig, i bästa fall två tillsammans. Rätta mig den som vet bättre.
Först en bärkasse mediciner från hjärtintensiven, varsågod och ät, du har recept för denna drös tabletter för ett år. Dem hade man gett mig de dagar jag låg inne på intensiven och vårdpersonalen, som var väldigt trevlig, talade nogsamt om för mig vad preparaten var till för: Det skulle göra att hjärtat inte överansträngde sig, det skulle läka hjärtat, det skulle ta ner blocktrycket, det skulle göra så att jag inte fick blodproppar.
OK det var bara sex olika sorter. Två sänker blodtrycket, en sänker hjärtats arbetstakt, pulsen alltså, två är antikoagulationsmedel, en är för magen mot acetylsalisylsyran, som finns i en av de andra tabletterna, som kan skada mag-tarmhinnorna och så har vi storsäljaren, statinen som ska sänka kolesterolhalten i blodet.
Jag konstaterar vad alla läkare numer erkänner, att det inte finns någon medicin utan att den också har biverkningar, somliga riktigt otrevliga, men dem berättar man inte så mycket om. Så när min kropp börjar reagera konstigt så googlar jag förstås.
Betablockerare mot högt blodtryck, kanon, sänker puls, gör att hjärtat går långsammare och sänker därmed prestationsförmågan. Denna medicin följde med en uppmaning från vården att konditionsträna för det mår hjärtat så bra av! Problemet är att jag inte orkar motionera och får kramp i vaderna när jag gått 500 meter i rask, eller i normal promenadtakt. Pulsen är normalt mellan 50 och 55 och när jag cyklar så snabbt jag kan är den uppe i 83-4 och sen vägrar den att gå upp mer. Det tar mig 1/3 längre tid att cykla en km än det gjorde innan min infarkt behandlades. Jag är konstant väldigt trött. Tack, tack för den.
Sen finns det andra otrevliga möjliga biverkningar med betablockerare. Senast igår diskuterade jag mitt försämrade minne med mannen, det skrämmer mig att jag plötsligt glömt sådant jag kunnat hela mitt liv och kom ihåg för bara några månader sen. Läser så, av en slump, att betablockerare kan resultera i försämrat minne och att de ibland används som psykmedicin. Jag går nästan i taket.
Dessutom, och vid sidan av sånt jag inte tar upp här, kan de ge sömnsvårigheter – jo det är bara förnamnet. Läge för sömntabletter också alltså – men inte jag. Sådana ska de inte få i mig.
Flera av de medikamenter jag fått ger diarré som biverkan, enligt bipacksedlarna – och gissa om jag drabbats av detta otrevliga tillstånd. Första veckan varje dag sen sådär varannan dag och det handlar inte om lös mage utan om en situation där jag måste ha en toalett inom 5 sekunders räckhåll och under sådär en fem timmar – innan tarmen är helt tömd. Jag kan alltså inte lämna huset före klockan 2 på eftermiddagen. (Förstår nu varför många gamla ”måste” ha blöjor!) Läkaren som jag talade med om detta, en mycket sympatisk man, förstod inte. Han hade varken hört talas om kraftig diarré som biverkan eller om kramp i ben. (Diarrén startade kvällen innan jag skickades hem från hjärtintensiven. Jag nämnde den inte.) Och hör och häpna, jag går upp i vikt trots denna ihärdiga diarré, inte mycket men två kilo på två månader.
Tacka 17 för att läkare inte rapporterar in biverkningar dessutom. Vilket biokemiskt preparat, av alla de sex jag får, ska han rapportera biverkningar om? Jag kan inte heller själv rapportera in sådana, av samma skäl förstås.
Idag fick jag kallelse till en rutinuppföljning av mitt fall – blodprov och EKG. Blodprovet ska tas på vårdcentralen hemma (får själv beställa tid dit), och jag får inte äta eller dricka något från kl 22 på kvällen dessförinnan. Vad är det man ska kolla med blodprovet? Inte ett ord om det förstås.
Före jul fick jag kallelse till sjukgymnastik i slutet av januari, med uppmaning att ta med träningskläder och handduk. Ingenting om ifall det handlar om en gruppövning eller någon slags individuell kontroll och vad är träningskläder? För mig är det skogsutrustning men jag tror inte man tänker skicka ut mig i skogen vid det här tillfället. Så hur ser dagens träningsutrustning ut? För att inte tala om att ett sådant krav måste kännas eländigt för kvinnor med knappa 6.000 i bruttopension. Medicinkostnaderna är ju inte heller fy skam ens med högkostnadsskyddet. Tror att jag slog i taket direkt då jag betalade ung. 1.500 kr för bärkassen, som skulle räcka tre månader.
Det blir inget Gott Nytt ÅR här.
/Kerstin
11/01 23:34 at 23:34
Tack Kerstin för din redogörelse för din eländiga läkemedelssituation! Vi är nog många i gruppen 70+ (och kanske några yngre) som känner igen sig i alla fall i delar av din berättelse, och som har kontakt med i de flesata fall mycket trevliga och välmenande läkare och övrig vårdpersonal; själv står jag inför en kommande höftoperation med vidhängande smärtproblematik inför ingreppet. MEN så står vi förr eller senare med en laddning apoteksuthämtade preparat mot smärta och andra kroppsproblem, preparat som varken vi själva eller vårdpersonal egentligen begriper särskilt mycket om, och som vi inte vet vart vi skall vända oss när problem uppstår – och det gör dom förr eller senare. Tja, när skall vi få känna oss HELT trygga när vi vänder oss till vårdapparaten??
12/01 06:40 at 06:40
Det du beskriver är konsekvenserna av läkemedelsmaffian. En avslöjande bok om maffian skriven av en läkare ”Deadly medicines and organised crime: How big pharma has corrupted health care” Prof. Peter Gøtzsche, Cochrane Center
Denna länk ger lite historik om vilka som ligger bakom maffian
http://naturalsociety.com/what-the-term-medical-mafia-means/
Önskar dig det bästa, Kerstin och hoppas du finner en väg ut ur läkemedelsmaffians grepp!
12/01 08:50 at 08:50
Det är inte trevlig läsning! Men så är det. Åldrandet är tufft! Jag äter inte mediciner som skulle hejda min framfart men jag orkar inget numera ändå! Jag får inte syret att räcka till och benen har på några korta år blivit 200 kg tyngre än de var förr! Dessutom har jag också upptäckt att jag blivit glömsk. Skulle man sedan vilja diskutera sitt hälsotillstånd, så har jag i alla fall erfarit att det inte finns en chans att nå fram med hur man mår så att läkaren ”förstår” eller bryr sig om de varierande symptomen. Vem har tid – eller kunskap för den delen, tolka en som helhet – eller att ens lyssna och svara på så irrelevanta frågor! Inte läkarna i alla fall. Man borde verkligen själv vara läkarutbildad och därtill farmaceut och forskare på köpet så att man kunde göra adekvata beslut angående medicineringen. Jag har vägrat betablockerare då jag såg min mor bli paranoid av dem, men vad läkarna ”hotar” med kommer att hända mig istället, låter inte heller så roligt att vara med om – så vad väljer man?
Gott Nytt år!
13/01 11:29 at 11:29
En läkare berättade att det inte var konstigt att jag inte orkade gå längre sträckor. ”Att äta betablockerare är som att köra bil med handbromsen åtdragen.”
14/01 13:09 at 13:09
Leopold Holtter
Bra liknelse. Och min motor skär dessutom efter 500 m. Jättekul.
18/01 00:13 at 00:13
Bra liknelse av Leopold och bra svar av Kerstin själv.
Vad gör man när hälsan sviktar? Man gör förstås som doktorn säger – för säkerhets skull. Det är inte lätt att ta ställning själv, trots att man är ganska påläst.
Till er alla som läser här så vill jag tipsa om Nolaskogs LCHF Kursgård i Örnsköldsvik – varför inte – man måste väl pröva allt!
http://www.nolaskogslchf.se/
18/01 15:38 at 15:38
Britt:
Jag äter inte sträng Lchf-diet men lite åt det hållet, och lågkolhydratdiet, sedan ganska många år.
Det förhindrade inte hjärtinfarkten. Men nu vet man ju egentligen inte vad hjärtinfarkt beror på i varje enskilt fall. Vem vet, min PMR, vars orsaker man inte heller känner till men där man också, i likhet med hjärtinfarkt, är inne på att det handlar om en inflammation i kroppen, kanske var i alla fall en bidragande orsak.
Jag åt ju inte kortison, som tar bort symtomen, varför jag istället hade så ont att jag knappt kunde gå och röra mig, och detta i kombination med rökningen kan ju ha varit en bidragande orsak.
Hur som helst, nu är det som det är och inte har jag lättare att motionera nu än tidigare, som man ju ska göra efter en infarkt :-(. Dock kan jag motionscykla och det gör jag i stort sett varje dag.
Vi får väl se hur det blir framöver. Just nu har jag haft en häftig näsblod till och från i tre timmar, efter att jag snöt mig och inte speciellt kraftigt. Med blodförtunnande drabbas man ju lättare av näsblod. Suck!
Här hittade jag helt nya råd vad gällde detta, att inte ligga, som man alltid sade förr, utan sitta upp och luta sig framåt samtidigt som man håller för näsan genom att klämma åt om närborrarna. För ögonblicket har blödningen stoppat med denna metod. Få se om det håller i sig.
18/01 21:28 at 21:28
Nej, inte vet man varför man drabbas av det ena eller det andra, trots bra leverne med både kost och lantlig ro, som du har omkring dig. Inflammation är verkligen något som återkommer allt som oftast, när det gäller diverse sjukdomar.
Här är en föreläsning av prof Karl Arfors om Omega 3 / Omega 6 och inflammation.
http://integrativ-medicin.se/forelasningar/#lightbox/19/
Näsblödningar, det har nog med vissa mediciner att göra. Åtgärderna att få stopp på det har nog varierat. Hålla huvudet bakåt trodde jag, kallt vatten trodde jag också…
Flera bra föreläsningar finns här för den som har lust och tid.
http://integrativ-medicin.se/forelasningar/#varen-2014
19/01 18:37 at 18:37
Kära Kerstin,
vågar jag tipsa Dig om några böcker, hemsidor m.m. fast Du inte mår bra?
Båda min föräldrar drabbades av hjärtinfarkt och ställdes på den ena medicinen efter den andra. Det var det som fick mig att börja läsa på – förutom pappas drogning, förstås.
Själv lever jag i tron att man kan få hjärtinfarkt med eller utan statiner och oavsett kolesterolvärde.
Pappa avled för många år sedan men mamma ser fortfarande ljust på livet och klarar eget boende trots att hon är 95 år. Jag är helt övertygad om att hon inte skulle ha varit på benen idag om hon hade fortsatt med simvastatin (eller annan statin). Den gjorde henne muskelsvag i ena benet, hon drabbades av värk och kramper och hade svårt att sova. För det fick hon sömntabletter, månad efter månad.
I slutet av januari 2015 bestämde EMA/PRAC (avdelning för läkemedelssäkerhet inom EU) att samtliga statin-tillverkare skulle lägga till text i bipacksedlar – ”kontakta läkare om Du får ihållande muskelsvaghet”. De flesta patienter kommer inte att förstå vad det egentligen betyder (det står i produktresumeén). Man kan få permanent muskelsvaghet som kvarstår efter avslutad behandling.
De flesta människor har inte en susning om att bipacksedlar är ”färskvara” och ändras över tid. Det räcker inte att läsa den en gång om man står på längre behandling.
Jag vill också tipsa om en artikel ur Läkartidningen 2015 –
”Nej, hjärtsjukdom kommer inte att utrotas” (googla).
Nu äntligen kommer jag till böckerna:
Dödlig medicin och organiserad brottslighet (svensk version som kom hösten 2015) – Peter C. Götzsche
Doctoring Data – Malcolm Kendrick (www.drmalcolmkendrick.org. Googla också ”A sorry little patient tale”. Intressant artikel med nästan 160 kommentarer.
Statins Toxic Side Effects – David Evans (korta sammanfattningar av 500 kritiska vetenskapliga studier)
Om Du står på simvastatin (den vanligaste statinen) tycker jag att Du även skall läsa bipacksedeln för atorvastatin (=Lipitor) eftersom den är mer komplett. Du kan också gå in på http://www.askapatient.com och söka på olika statiner. Där finns mängder av patientberättelser.
Jag gissar att Du kankse redan har läst Uffe Ravnskovs bok- Hur kolesterolmyten hålls vid liv?
Sist, men inte minst, krya på Dig!
20/01 13:38 at 13:38
Marie:
Tack för din kommentar och visst vågar du och visst ska jag läsa det du tipsar om (Götzsches bok har jag läst, den står i min bokhylla både på engelska och svenska). Jag mår inte såååå dåligt att jag inte kan läsa. Känner mig mest nerslagen för att jag inte kan promenera eller röra mig som jag vill och är van vid..
Det var väldigt intressant att få läsa om din mamma och hennes mediciner och jag får väl berätta att jag inte äter statiner. Mitt recept handlar om Torvastatin. Dem uteslöt jag nästan direkt efter hemkomsten. Jag tror, precis som du, att kolesterol har väldigt lite att göra med hjärtinfarkter. De kolesterolvärden man mätt upp hos mig, dels då jag lades in akut, dels igår vid efterkontroll, var dessutom ”aningen förhöjda” och när vi läser mer om detta finner vi att det bara var det s.k. ”goda kolesterolet” som var lite för högt, inte det s.k. ”dåliga”. Kan ju förklara varför ingen av läkarna envisats med att få mig att äta statinerna.
Sen var det ju ruskigt det du skriver om att sådana kan förorsaka permanenta muskelskador så då undrar jag hur snabbt skadorna kan komma. Jag åt väl statiner på lasarettet och ett par dagar efter hemkomsten, innan jag började få kläm på vad jag stoppade i mig och varför och slutade med statinerna.
Kramperna i vaderna (aldrig drabbats av tidigare) förstår sig ingen av de läkare jag talat med på. Sådana har de aldrig hört talas om på en hjärtpatient.
Jag har vidare svårt att somna in men sömntabletter – nej det äter jag bara inte. Ingen har heller försökt övertala mig att äta sådana.
Betablockerarna bekymrar mig också, men dem ”envisas” (nå tycker de uppe barligen) läkarna med att jag ska ta, fast jag fått ner dosen lite. Här känner jag mig mycket osäkrare.
20/01 21:57 at 21:57
Oavsett sjukdom, oavsett läkemedel – drick inte koffeinkaffe efter kl 14. Insomning blir betydligt bättre och natten också.
Det finns vanligt bryggkaffe utan koffein som smakar precis lika gott.
Magnesium brukar hjälpa mot vadkramper, men också vanligt dricksvatten. Det är lätt att man dricker för lite vatten.
En länk om Magnesiums förträfflighet…
http://annikadahlqvist.com/2013/01/09/fantastiska-magnesium/
21/01 12:42 at 12:42
Britt:
Tack för tips och vet det där om magnesium, äter det sedan ett par år, men har inte vågat nu med tanke på att jag inte vet hur det samverkar med de mediciner jag stoppar i mig nu.
22/01 10:17 at 10:17
Kerstin,
min gissning är att Du tidigare stod på atorvastatin (=Lipitor). Det är numera den näst mest vanliga statinen sedan patentet gick ut.
Även om Du redan slutat kan det vara bra att känna till vilka problem statiner (=blodfettsänkande mediciner) kan ge.
http://www.westonaprice.org/book-reviews/thumbs-up-reviews/statin-toxic-side-effects-by-david-evans/
22/01 10:28 at 10:28
I kommentar 10 berättade jag att man lagt till text i samtliga statineras bipacksedlar. Nedan klistrar jag in meddelandet från EMA/PRAC ang. muskelsvaghet.
—————————————
Texten hämtad från:
http://www.ema.europa.eu/docs/sv_SE/document_library/PRAC_recommendation_on_signal/2015/02/WC500182935.pdf
22 januari 2015 EMA/PRAC/63320/2015
Kommittén för säkerhetsövervakning och riskbedömning av läkemedel PRAC:s rekommendationer om signaler för uppdatering av produktinformationen Antagna vid PRAC:s möte den 6–9 januari 2015
1. Atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, pitavastatin, pravastatin, simvastatin – Immunmedierad nekrotiserande myopati (IMNM) (EPITT no 18140) Efter att ha beaktat de tillgängliga beläggen från litteraturen har PRAC enats om att innehavarna av godkännande för försäljning av läkemedel innehållande atorvastatin, simvastatin, pravastatin, fluvastatin, pitavastatin eller lovastatin ska lämna in en ändring inom 2 månader för att ändra produktinformationerna enligt nedanstående beskrivning (ny text understruken):
Produktresumé:
Avsnitt 4.4 – Varningar och försiktighet: Immunmedierad nekrotiserande myopati (IMNM) under eller efter behandling med vissa statiner har rapporterats i sällsynta fall. Kliniskt kännetecknas IMNM av kvarstående proximal muskelsvaghet och förhöjt kreatinkinas i serum, som kvarstår trots utsatt statinbehandling.
Avsnitt 4.8 – Biverkningar: Muskuloskeletala systemet och bindväv: Ingen känd frekvens (kan inte beräknas från tillgängliga data): Immunmedierad nekrotiserande myopati (se avsnitt
4.4)
Bipacksedel:
Avsnitt 2: Tala om för läkaren eller apotekspersonalen om du har en ihållande muskelsvaghet. Ytterligare tester och läkemedel kan behövas för att undersöka och behandla detta.
Avsnitt 4: Har rapporterats (förekommer hos ett okänt antal användare): Muskelsvaghet som är ihållande.
30 Churchill Place ● Canary Wharf ● London E14 5EU ● United Kingdom An agency of the European Union Telephone +44 (0)20 3660 6000 Facsimile +44 (0)20 3660 5525 Send a question via our website http://www.ema.europa.eu/contact © European Medicines Agency, 2015.
Reproduction is authorised provided the source is acknowledged.
22/01 10:49 at 10:49
Kerstin,
jag kan tyvärr inte besvara Din fråga om man kan få biverkningar även om man stått på en statin mycket kort tid.
Här kommer ytterligare en patientberättelse. Personen gick hos samme läkare som min mamma och han hade berättat att han själv stod på den aktuella statinen. Därför tog både mamma och R för givet att det var något hälsobefrämjande och ofarligt.
Historien sträcker sig över flera år.
Jag skrev ned den 2014.
—————————————
Kvinna, nu (2014) cirka 65
stod på Zocord/simvastatin.
Jag tror det var 2005 som jag och mamma hade ett ärende till R. Vi pratade om ditt och datt och kom även in på hälsan. Då berättade R att hon hade fått värk på flera olika ställen. Den kom och gick.
Året innan hade mamma klagat över värk, kramper och muskelsvaghet i benen samt sömnstörningar. Jag började då informera mig om hennes tre läkemedel, framför allt om Zocord (=simvastatin). Jag upptäckte http://www.thincs.org – det kolesterolskeptiska nätverket som leds av Uffe Ravnskov. Jag fann hemsidor fulla av patientberättelser om Zocord (=simvastatin), Lipitor (=atorvastatin) etc.
Därför frågade jag R, litet skämtsamt, står Du möjligen på någon kolesterolsänkande medicin som t.ex. Zocord eller Lipitor? Jo, det gjorde hon. Det fanns hjärt- och kärlsjukdom i släkten och därför tog hon Zocord i förebyggande syfte. Hennes läkare gjorde likadant.
Jag berättade att värken skulle kunna vara läkemedelsutlöst. Jag föreslog att hon skulle ta en närmare titt på bipacksedeln men även läsa Uffe Ravnskovs bok Kolesterolmyten. Jag lovade posta en del information.
Sedan hörde jag inget mer och åren gick. Häromdagen stötte jag ihop med R och hennes man och undrade, förstås, hur det hade gått med värken. Har Du inte hört vad som hände, sa hon.
Hon hade fortsatt medicineringen. Värken hade blivit värre och värre. Hon hade fått rygg- och höftproblem. Hon fick veta att hon hade ett litet diskbråck som kunde opereras. Tyvärr, fortsatte värken efter operationen. Hon misstänkte att det kanske kunde bero på dålig läkning.
Hon hade svårt att stå och gå. Hon behövde rollator.
Hon remitterades till smärtklinik vid Länssjukhuset. Hon gick igenom allehanda tester, fick kortisoninjektioner, provade den ena värkmedicinen efter den andra inkl. opioider och morfin.Inget hjälpte. Personalen sa att hon hade nervsmärtor och de skulle inte gå över.
De var trevliga, ringde då och då och frågade hur hon hade det (men de tänkte aldrig tanken att smärtorna kunde vara läkemedelsbiverkningar).
En dag skulle hennes man hämta ut en ny omgång Zocord på Apoteket men leveransen var försenad. Det var också några andra problem som gjorde att det drog ut på tiden. Det blev ett oavsiktligt uppehåll i medicineringen.
R blev mycket förvånad då hon plötsligt började känna sig bättre. Hon ringde till hälsocentralen och fick prata med en kvinnlig läkare. Hennes tidigare läkare hade slutat på grund av sjukdom. R undrade om hon kunde göra uppehåll i medicineringen och läkaren sa att det gick bra.
R blev bättre och bättre. Hon kunde, så småningom, stå och gå och behövde inte rollatorn längre. Den mystiska värken hade försvunnit, t.o.m. de obotliga nervsmärtorna.
Jag undrade hur hon hade reagerat – om hon hade blivit arg på den förste läkaren som skrev ut Zocord. Nej, sa hon. Han var så trevlig, lyssnade osv och tog själv samma typ av medicin och därför litade jag på honom. Men vid mitt sista besök ville jag inte belasta honom med min värk etc. för då var han han betydligt sjukare än jag. ——-
Min anm:
Jag skulle önska att vårdpersonal, oftare,tänkte på läkemedelsbiverkningar som en möjlig differientialdiagnos.
22/01 11:00 at 11:00
Statiner – igen
I USA finns ett engagerat par Joe och Teresa Graedon. De har hemsidan Peoples Pharmacy. Deras hemsida är ett hopkok av husmorstips och forskningsartiklar och kan kanske verka flummig. De har lagt ut många statin-artiklar och samlat på sig mängder av patientberättelser genom åren.
Här är länk till en av de senaste. För tillfället har den 40 kommentarer. Många av dem tar upp värk, kramper, sömnstörningar och påverkan på minnet.
Man kan även ställa frågor. De kanske känner till om man kan få statin-biverkningar efter mycket kort användning – och om de kan kvarstå. Den frågan skulle kunna passa in under den här artikeln t.ex.
http://www.peoplespharmacy.com/2016/01/18/are-you-suffering-from-severe-statin-side-effects/
22/01 12:06 at 12:06
Marie berättar i nr 15 en förfärlig historia, som jag känner igen, vad gäller andra problem och biverkningar av andra biokemiska preparat.
Typiskt att R inte gjorde något åt sin situation eftersom ”läkaren var så trevlig”, och eftersom hon trodde på läkemedelsmaffian (som Göetszhe kallar dem). Idag tycker jag inte längre synd om människor som beter sig så. De har sig själva att skylla. Folk som vägrar att använda insidan av huvudet får helt enkelt skylla sig själva. Jag försöker inte längre ”frälsa” världen.
Jag har numer tillräckligt med problem att försöka finna ut hur jag ska sköta min egen stackars kropp på bästa sätt.
27/01 11:33 at 11:33
Jag vill tipsa er alla om att läsa läkaren Nisse Simonson´s inlägg på Facebook. Logga in dig på Facebook och skriv in hans namn (det ska vara ett s i efternamnet).
Han läser massor med böcker om den s k läkemedelsvetenskapen och refererar böckerna i sina inlägg mycket kritiskt.
Både han själv och hans hustru intog statiner och fick erfara hur illa det var med dessa piller.
Han är en mycket flitig Facebook-skribent och har mycket intressanta reflektioner om läkemedel och sitt eget läkarutövande, så här i efterhand sen han blev pensionär.
28/01 12:22 at 12:22
Gäst:
Tack för påminnelsen. Jag har läst en del av Nisse Simonson tidigare, men hade glömt bort hans namn. Ska förstås gå ut och läsa mer av hans alster.
06/02 00:04 at 00:04
Hur gick det med sjukgymnastiken? Din skogsutrustning var gissningsvis inte rätt?
06/02 12:22 at 12:22
Britt:
Fick inställa sjukgymnastikmötet. Har ny tid till slutet av februari.