Det är kanske inte så konstigt, om man tänker efter, att högerns och överklassens människor är empatibefriade.

Inte sällan har överklassens barn vuxit upp utan möjligheter till känslomässig  utveckling. De har blivit omhändertagna av ”svarta” barnflickor, ibland av au pairer som inte kunnat deras språk och som dessutom har bytts ut lika ofta som man byter skjortor. Deras föräldrar har kallat in dem i matsalen, någon eller några gånger i veckan, för besiktning. De har fått lära sig hur man skapar sin egen framgång genom att trampa på andra. (En viss huvudfamilj inom den svenska ekonomiska eliten brukar, kunde man läsa en gång, uppfostra sina söner att konkurrera ut varandra.) Inte sällan har barnen sedan satts i någon privat internatskola vars affärsidé varit att barnen skulle uppfostra varandra genom mobbing och pennalism, och de äldres förtryck av de yngre.

De kan inte bli annat än känslomässigt förkrympta människor med sådana barndomsupplevelser, även om en och annan revolterat och lyckats bli människa trots sin eländigt kärleksfria barndom. Undantag finns ju alltid.

Själv har jag alltid förundrats över eliternas envisa kamp för tillgång till barnjungfrur till lägsta möjliga kostnad, och helst också skattefria sådana och för vilka de inte ska behöva ordna något försäkringsskydd. Jag har aldrig förstått att man vågar överlämna det dyraste och viktigaste man har, sina barn, till barnfickor utan några som helst andra kvalifikationer än att de är billig arbetskraft. Men det kanske bara är en effekt av det sociala arvet. Man har helt enkelt inte någon verklig känsla för något, inte  ens för sina barn, än mindre, förstås, för obekanta med allvarliga sjukdomar.

/Kerstin

Skriv under Budkavle för välfärd”!

Länkar:
- Huka er i bänkarna, för nu laddar de om, Ett Hjärta Rött
- Nu passar dödgrävarna på, Lasses blogg
- Problemen kvarstår med nya sjukförsäkringen, Uredarna
- Pyrrhus-seger för cancerläkarna, nocebo för patienterna, Resursbloggen
- Cancersjuka i arbete, Göran Greider, DD
- Rör inte min Rolls Royce, Kildén & Åsman

- Boliviansk krisbekämpning, Ekonomikommentarer