Med anledning av diskussionen om VM och prostitution lägger jag här in ett av mina inlägg om prostitution och sexköpslagen från Gamla Motvallsbloggen. Så här skrev jag 29/5 2005:

Sexköplagen bör försvaras tills vidare!
Flera bloggare har kritiserat sexköplagen, med anledning av den numer bekante domarens brott mot denna lag. ”Det bör vara frivilligt att prostituera sig och sexköplagen är en allvarlig inskränkning i människors frihet”, menar man, och tycks uppfatta frihet som ett nästan problemfritt fenomen. Skapar vi bara totalt frihet för alla att göra vad de önskar, köpa sex, prostituera sig, knarka etc, så löser sig alla problem, är det underliggande antagandet.

Det här sättet att resonera påminner om vänsterns argumentering under 70-talet, de som ansåg att alla problem skulle försvinna bara folket gjorde revolution och införde ett kommunistiskt samhällssystem. Så enkelt var det inte då och är det inte nu, och trots att utopin idag är den motsatta, en liberal eller nyliberal sådan, så är föreställningen om de enkla lösningarna gemensam.
Det finns helt enkelt ingen total frihet för alla. Inget samhälle kan fungera utan regler för samvaron mellan människorna och utan att vi ofta lägger band på våra omedelbara impulser och verkligheten talar klart och tydligt om för oss att somliga människor är i behov av skyddande lagstiftningar ex. och att problemet med trafficing inte löses med frisläppandet av prostitutionen eller slopandet av sexköpslagen.

Sexköpare utgör en efterfrågemarknad på sexuella tjänster. Sexmarknaden har uppenbarligen inte ett tillräckligt stort ”utbud” av de efterfrågade tjänsterna. Det finns färre frivilligt prostituerade än det finns män som vill köpa sex i Europa, vilket gör trafficing till en ”god affärsidé”. Det vore den inte om det fanns ett uppsjö av kvinnor som gillade att prostituera sig. Alltså kidnappar brottssyndikat kvinnor, slår dem fördärvade, våldtar dem, drogar ner dem och tvingar dem sedan att sälja sex.

Varje sexköpare är därmed medansvarig till de öden som drabbar de unga flickor som säljs som sexslavar runtom i Europa idag, till trafficingen. Utan deras efterfrågan skulle företéelsen inte förekomma. Det hjälper sedan inte om det råkar finns en och annan kvinna som trivs med att vara prostituerad!

Prostitution, manlig såväl som kvinnlig, hänger vidare ihop med människors ekonomiska villkor. I fattiga länder, med mycket stor skillnad mellan rika och fattiga, är utbudet på prostituerade så stort att trafficing till dessa länder inte lönar sig, men även i dessa länder misshandlas prostituerade kvinnor av hallickar som profiterar på dem och tvingar dem att dra in pengar åt dem och även där drogar sig många kvinnor för att stå ut! I de länder där människor, även kvinnor, lever på en skälig nivå däremot, är utbudet av prostituerade uppenbarligen mindre än efterfrågan. Detta visar att föreställningen om den ”lyckliga horan” är grundfalsk. Vore de prostituerade så lyckliga, skulle naturligtvis massor av kvinnor föredra att prostituera sig framför att slita ont i den offentliga sektor som betalar dem jämförelsevis låga löner och där de sliter ut sig i förtid.

Att tro att problemet med trafficing skulle upphöra bara prostitutionen vore fri, är alltså mer än naivt. Det upphör inte förrän tillräckligt många kvinnor blivit så fattiga att de bara har tre val i livet, att svälta ihjäl, att stjäla ihop maten eller att prostituera sig, men somliga skulle betrakta en sådan utbredd och djup fattigdom som ett samhällsproblem – jag exempelvis! Dessutom skulle många kvinnor, även under sådana omständigheter, bli utsatta för manligt våld i samband med prostitutionen.

Vidare: Om nu prostitution legaliserades hos oss och idag och sågs som vilket annat yrke som helst, som också föreslås av somliga extremliberaler, var hamnar vi då? Kvinnan som förlorar sitt arbete och går till AF:
”Jaha, men du får ingen A-kassa. Du ska stå till arbetsmarknadens förfogande så du kan ju alltid arbeta som prostituerad, detta hedervärda yrke!! Den kompetensen har du ju!”
Fast de som förordar legalisering av prostitutionen vill ju inte ha någon A-kassa, utan de vill ha de där ”lyckliga hororna” som frivilligt prostituerar sig, de där som översvämmar de fattiga och mycket ojämlika länderna. Eller kanske de, lite tanklöst, skulle hävda att de prostituerade skulle göras lyckliga och fria från manligt hallickvåld och kundvåld genom statlig kontroll och statligt beskydd – men statlig kontroll är ju precis det de samtidigt säger att de vill avskaffa!

Jag försvarar alltså sexköplagen. Den är ett hedervärt försök att göra något åt det elände som drabbar många kvinnor. Den kommer inte att utrota prostitutionen men kan den medverka till att nedbringa efterfrågan på sextjänster så gör den ändå nytta.