Vi vet att Moderaterna och Folkpartiet röstade nej till sexköpslagen när den kom i slutet av 90-talet och vi vet att moderater inte anser att de ska behöva betala skatt, inte ska behöva betala TV-licenser och inte behöva betala skatt och försäkringar för sina städhälper och barnflickor och att de inte ska behöva skaffa byggnadslov om de vill bygga ut sina hus, kort sagt, att de inte ska behöva följa lagar som de ogillar.

Så nu kan jag inte låta bli att undra, med tanke på att de flesta av dem, som  hamnade i regeringen från början, hade brutit mot flera av de lagar som de tycker illa om, om man haft samma inställning i praktiken, till sexköpslagen som till dessa andra lagar, anser att man kan bryta mot den utan att det gör något?

I Aftonbladet idag intervjuas Rolf K Nilsson (M, riksdagsledamot) om Littorins förnekade sexköp. Jag läser:

- Har du hört talas om att Littorin köpt sex innan den här affären blev känd?

– Ja rykten går ju hela tiden. Men jag har inte lyssnat på dem. Jag blev förvånad när uppgifterna kom fram. 1)

Frågan är om det här ska tolkas som att Rolf K Nilsson hört de där ryktena redan innan Aftonbladet börjat tala om att Littorin hade begått ett brott (”rykten går ju hela tiden”)? Eller menar Rolf K Nilsson att ryktet började gå först i och med att Aftonbladet började tala om ett brott? Låter det inte som om den första tolkningen är den riktiga? I så fall, hur går snacket mellan de moderata ”grabbarna” i regeringen? Vad vet de om varandras eskapader, de där bästisarna sedan studietiden, de där som egentligen anser att det är fullt OK att bryta mot de lagar man ogillar?

Vidare kan man ju inte låta bli att förvånas över hur Reinfeldt beter sig nu och i samband med att Littorin angrips för något som han är helt oskyldig till. Littorins plötsliga avgång, helt oförutsedd och mitt under Almedalsveckan. Inte ett gott ord om kompisens insatser, inte ett tack för vad han gjort som minister, inte ens ett pliktskyldigt beklagande över att han avgår och så detta att han sattes på regeringsplanet från Visby – direkt efter presskonferensen.

Vad har Littorin och Reinfeldt  blivit osams om – egentligen undrar man förstås, när det nu inte handlar om det påstådda sexköpet, för det gör det ju inte eftersom Littorin nu hävdar att han är oskyldig och Reinfeldt tycks mena att han tror honom därvidlag.

Underliga prissar de där unga moderaterna i regeringen. Man förstår sig helt enkelt inte på dem. De beter sig inte alls som normala människor.

/Kerstin

Tillägg 12/7 kl. 14.50

Min sista fråga ovan tycks även Jan Helin på AB fundera kring:

Men man behöver inte vara mycket till analytiker för att komma fram till att Reinfeldts exceptionellt snabba avveckling av Littorin och de svala kommentarerna efteråt tyder på att regeringen hanterat en hotande kris kring något vi inte fullt ut känner till. 2)

Dessutom, om man nu vill läsa mellan raderna och det råkar jag vilja i det här fallet, inleder Helin med följande:

Under några veckors tid har Aftonbladet undersökt uppgifter som handlar om att arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin brutit mot sexköpslagen och köpt sex. I början på denna vecka hade vi tillräcklig substans i uppgifterna kring ett fall (min kursivering) för att konfrontera Littorin med dem för en kommentar eller dementi. 2)

Denna passus kan jämföras med vad Rolf K Nilsson säger.

Länkar:
2) Sex, lögner och Littorin, Jan Helins blogg, AB
1) Littorin är ensam. Hela partiet vänder honom ryggen, AB