Frågan som jag ställt återkommande i den här saken, direkt och indirekt, nämligen om vad som fått Reinfeldt att reagera och bete sig som han gjort, har nu besvarats – av Expressen.

Efter en tydligen pressande mangling kvällen före Littorins dramatiska avgångsbesked, erkände han att han sexchattat på kvällarna. Däremot påstår han fortfarande att han inte köpt sex. Det må nu vara hur det vill med den saken, han har under alla omständigheter varit en olämplig minister under ett bra tag:

Enligt vad Expressen erfar var det statsminister Fredrik Reinfeldts sekreterare som höll i förhöret med Littorin…….

Sven Otto Littorin förnekade det som påstods om honom, säger Reinfeldts presschef Roberta Alenius.
Ändå gav arbetsmarknadsministern ett tydligt besked:

– Jag orkar inte längre. Jag lämnar regeringen.

Erkände sexchatt

Stämningen i rummet ska ha varit mycket spänd och Littorin pressades hårt med frågor om det påstådda sexköpet.
I det läget erkände arbetsmarknadsministern att han vid flera tillfällen sexchattat med okända kvinnor på sin privata dator i bostaden. Men Littorin förnekade bestämt att han skulle ha betalat för sex…..

Littorins förklaring till att han sexchattat med okända kvinnor i falskt namn var att han var djupt deprimerad. Detta bekräftas av flera av hans närmaste medarbetare. I långa perioder de senaste åren har han tagit mediciner mot depression och också träffat en psykoterapeut, uppger Expressens källor. 1)

Detta räcker som förklaring till Reinfeldts minst sagt anmärkningsvärda uppträdande efter Littorins avgång. Alla som varit med lite har förstått att Littorin inte avgick på grund av medias förföljelse av barnen. Det har framgått så klart av Reinfeldts reaktion och agerande att man måste vara mycket ung, oerfaren och ha riktigt dålig människokännedom för inte ha sett och förstått den saken. Vi får väl dessutom se om det inte sipprar fram mer om den här saken framöver men för min del känns det hela nu klarlagt. Historien är alltså inte längre lika mystisk.

En minister ska givetvis inte sexchatta, även om detta inte är förbjudet, och om han varit så mycket ur gängorna under flera år, som sägs här, borde han ha lyfts ut ur regeringen mycket tidigare. Reinfeldt har alltså återigen visat att han inte är sin uppgift vuxen. En person som är psykiskt ur balans och står på hjärnbedövande tabletter kan inte anförtros en så viktig uppgift som att delvis styra ett land. Är han dessutom hemfallen åt sexchattande så är han också en säkerhetsrisk.

/Kerstin

Länkar:
1) Sven Otto Littorin: Jag har aldrig betalat för sex,  Expressen
- Reinfeldt mörkade om Littorin, DN
- Tankar kring Reinfeldts dåliga krishantering, Motvallsbloggen 13/7
Regeringen har förvärrat krisen, Paul Ronge, AB
- Sex, lögner och Littorin, Jan Helins blogg, AB
Littorin är ensam. Hela partiet vänder honom ryggen, AB
- “Littorin gick ut i DN för att rädda fifflarregeringen Reindfeldt”, DN
- Littorin: Snudd på outhärdligt, DN
– Aftonbladet kunde ha avstått från publicering, SR
– Kan bli börda för budbäraren, SR
– Littorin och media, Studie Ett, SR
Lite till om misstankarna mot Littorin – trots allt, Motvallsbloggen 13/7
- Det kröp fram förstås, vem hade trott annat? Motvallsbloggen 10/7
- Littorin, Sahlin, Smutskalendern och de påstådda mosningskampanjerna, Motvallsbloggen 9/7
- Gråtfärdig Littorin avgår, Motvallsbloggen 7/7