Nu känner jag mig mogen att komma med åtminstone några kommentarer om valutgången.

Man har skällt ganska intensivt på Persson och lagt i stort sett hela skulden för vänsterns förlust på honom.

Jag känner inte Persson så jag har ingen aning om hurdan han är, privat eller som samarbetspartner inom partiet. Men en sak vet jag av erfarenhet, få av dem som lyckas nå toppositioner inom de politiska partierna är några ödmjuka mjukisar. Sådana manövreras ut långt innan de hamnar som partiledare, så jag är ganska övertygad om att Reinfeldt inte är ett dugg mindre maktfullkomlig eller auktoritär än Persson. Den bok Reinfeldt skrev för tio år sedan tyder inte på överdriven ödmjukhet. På valdagen, under hans segertal inför sina partikamrater, skymtade en helt annan Reinfeldt fram, en som vi inte sett på TV tidigare, och jag gissar att vi kommer att få se mer av den mannen framöver. Så jag betvivlar att Persson är värre än många andra toppolitiker.

Både Persson och Reinfeldt är medietränade av konsulter som lärt dem precis hur de ska bete sig i TV och radio, och Persson har egentligen inte varit sämre än Reinfeldt på att spela teater inför massmedia. Han har inte framstått som speciellt osympatisk i de framträdanden av honom som jag har sett. Men Persson har i pressen beskrivits som maktfullkomlig, som bufflig, som översittare (HSB redan i Katrineholm), under ganska många år, medan Reinfeldt har beskrivits som mannen med sammetsögonen, som mannen som förvandlat moderaterna till ett mjukare parti, som mannen som är kvinnornas favorit etc.

Under hela det sista året före valet har massmedia portionerat ut smutsiga informationer om socialdemokraterna, och ingen ska inbilla mig att det beror på att socialdemokraterna är smutsigare än de borgerliga. Hade det inte varit för den kriminella handling som folkpartiet gjorde sig skyldigt till (och som gör att vi riskerar att få åtminstone en minister snart som stod och ljög hela svenska folket rakt i ansiktet för några veckor sedan) och som avslöjades strax före valet, hade det varit väldigt lite smutskastning på, eller avslöjanden om de borgerliga partierna jämförelsevis och det är nu inget att förundras över med tanke på att de flesta stora media är borgerliga.

Sedan har ju även vänsterpartiet smutskastats ganska rejält och Ohly har pressats att sluta kalla sig kommunist, som i massmedia alltid beskrivs som liktydigt med stalinism medan man aldrig hävdar att moderaterna är liktydiga med Francos eller med Salazars regimer, som ju var konservativa kapitalistiska diktaturer, eller med Berlusconi ex., mannen som äger det mesta av massmedia i Italien.

Så det är nog riktigare att säga att det var massmedia som förlorade valet åt Persson och åt vänstern.