Nästan allt som skrivs på denna blogg handlar om ett försvar för demokratiska värden och uppfattningen att alla människor är lika mycket värda. Men det spelar ingen roll hur många gånger jag skriver detta, direkt eller indirekt, det kommer ständigt in kommentarer, huvudsakligen från liberala och konservativa ungtuppar som inte förmår att se världen i något annat ljus än svart eller vitt, som beskyller mig för att försvara diktatur och förespråka en sådan även i Sverige.

Nu är det förstås så att det inte finns någon i himlen inskriven definition av vad som är en demokrati. Det finns många olika politiska system i vår värld, somliga betraktar vi som demokratiska andra inte, men även de stater som betraktas som demokratiska har olika konstitutionella system. Jag ska inte försöka definiera vad en demokrati är eftersom det inte finns något sådant som en en gång för alla bestämd definition av en sådan, och i synnerhet som jag också accepterar att en demokrati kan se ut på lite olika sätt både vad gäller konstitution och hur man praktiskt styr samhället men jag ska tala om vad jag anser krävs för att en stat ska betraktas som en demokrati:

För att jag ska betrakta en stat som demokratisk ska den uppfylla minst följande kriterier:

1: Allmänna och fria val med lika rösträtt för alla, kvinnor och män och oavsett hudfärg eller andra mänskliga karaktäristika.

2: Ett fungerande rättssystem (rättstrygghet) där alla människor är lika inför lagen och där alla människor har samma möjligheter att få sin sak prövad genom domstolsförfarande.

3: Yttrandefrihet och organisationsfrihet

4: Statens respekterande av privat integritet, (alltså inget avlyssnande eller annan otillbörlig och hemlig kontroll av människor av enskilda utan misstankar om allvarliga brott)

5: Frånvaro av dödsstraff och definitivt förbud mot statligt sanktionerad tortyr och misshandel av människor (ex. av fängslade sådana)

Till detta kommer ett villkor som också måste vara uppfyllt för att en stat ska fungera demokratiskt, enligt min uppfattning, och som handlar om de människor som på ett eller annat sätt bär upp samhällssystemet, representerar det eller innehar viktiga maktpositioner i staten eller samhället, nämligen att:

En fungerande demokrati kräver hederliga politiker och hederliga och fria massmedia som inte medvetet och systematiskt lurar sina väljare/läsare.

Historien har visat att en stat kan ha en väl så demokratisk konstitution men ändå fungera som en diktatur. De flesta av de stater som kallat sig kommunistiska har varit sådana men idag ser vi hur även alltfler av Västvärldens demokratiska stater börjar fungera på likartade sätt. USA:s behandling av människor under täckmanteln ”terroristbekämpning” är exempel på detta, liksom presidentens medvetna lögner om orsakerna till invasionen i Irak, även Sveriges agerande när vi tillåter CIA att komma hit och hämta människor till tortyr i andra länder och när våra politiker stiftar lagar om kontroll av medborgarna som strider mot de punkter jag listat ovan.

Det är förvisso så att vi aldrig sett en perfekt fungerande demokrati även om det finns ett antal goda konstitutioner och ett antal stater som fungerar acceptabelt demokratiskt, och det är också så att alla dessa kriterier är vaga och sådana att det alltid finns gränsfall, ibland klara fall av rena överträdelser som trots detta inte gör staten till en ren diktatur, men dessa fall bör en stat kunna komma någotsånär tillrätta med genom att sådant påtalas och diskuteras i det offentliga samtalet och korrigeras i demokratisk riktning.

Jag anser slutligen att de traditionella demokratierna idag är allvarligt hotade och mestadels inifrån sig själva, av politikers, makthavares och massmedias ageranden.

Protestera mot förändringarna av A-kassan – klicka och skriv på