Just nu läser jag i AB hur Göran Persson ringer runt till S-distrikten och ”hotar” dem att rösta på Östros som ny partiledare.(1) Man undrar ju i vilken egenskap han gör det? Som gammal socialdemokrat eller som lobbyist för SN, som han ju blev anställd som efter sin avgång. Man har ju sina aningar.

Har lite, för att inte säga väldigt svårt att betrakta Göran Perssons agerande här som mindre allvarligt än Prime-gate. Snarare är det väl värre det här.

Hur som helst är detta ett solklart fall av svängdörrar även mellan näringslivet och den ekonomiska eliten å ena sidan och socialdemokratin å den andra, precis det fenomen som i alla fall alla initierade amerikaner ser och kritiserar i USA.

Röstandet är till ingen nytta i det amerikanska systemet och kommer inte att vara det i det svenska heller framöver. Väljare kan i det amerikanska systemet inte påverka politiken ett dugg eftersom både Republikaner och Demokrater är köpta av de superrika. Även de politiker, knähundar, som röstas bort men som tjänat de superrika, kommer att tas om hand på bästa sätt av den ekonomiska elit som de därefter fortsätter att tjäna (ofta just som lobbyister för denna elit). Dessa köpta lakejer har inte ett enda incitament för att tänka på och agera för den breda väljarkårens väl.

Det är detta system som nu har krupit ganska långt in i det svenska politiska systemet, vilket Göran Persson är ett typiskt och målande exempel på. Det finns flera sådana exempel.

Vem kan sätta någon som helst tilltro till Socialdemokraterna om Östros väljs således? I bästa fall kan partiet hädanefter vinna något val då och då bara för att väljare vill hämnas på borgerliga politiker, eller för att de rika eliterna, som med kampanjbidrag i stort sett bestämmer vilket parti som ska vinna valet, anser att växling vid regeringsmakten (!) då och då kan vara bra för att upprättahålla skenet av ”levande demokrati”.

Det sämsta i USA kommer alltid hit – förr eller senare. Nu är det allra sämsta här – klart och synligt för alla som vill se. Två ting har bäddat för den här utvecklingen, den första att den svenska eliten informerats av den amerikanska hur de ska göra, eller lärt sig av denna på annat sätt, den andra att de gigantiska överföringarna av rikedomar till eliten har gett denna medel att köpa sig de politiska beslut den önskar, ja att börja köpa upp det politiska systemet.

Nu har ju Murdoch fått in en fot i Sverige också. Ska vi gissa att vi snart har en ren kopia av Fox News i Sverige? Alliansen håller ju just på att riva Public Service och jag tror inte att man är alltför vågad om man gissar att det handlar att öka möjligheten för högern att indoktrinera folk, via kommersiella TV-kanaler. (2)

/Kerstin

Länkar:
1) Han har ringt och skrämt folk. Så söker Göran Persson få sin storfavorit vald, AB
2) Kriget mot SVT, Martin Aagård, AB