I regeringsförklaringen, skriver AB, står att:

– Ett aktivt jämställdhetsarbete kommer att prägla regeringens arbete.
– Jämställdheten mellan kvinnor och män ska förbättras.
– Jämställdhet och lika möjligheter är viktigt både för kvinnor och män.

Det här är tydligen inte något regeringen menar, utan bara något den låtsas vilja agera för, för så här säger Nyamko Sabuni, enligt AB, om det faktum att kvinnorna på regeringskansliet har lägre löner än männen:

Löneskillnaderna på regeringskansliet förklarar hon med att det är så det ser ut i Sverige.
– Vi är en arbetsplats som alla andra. Det är marknaden som styr.

Jaha ja, och vilka är ”marknaden”? Det är möjligtvis inte männen med makt som är själva marknaden, som bestämmer vad de anser att man ska betala för kvinnors arbetskraft, och det är möjligen inte just detta som är problemet, just det problem som regeringen förklarat att man ämnar ta itu med och vill åtgärda?

Att hänskjuta problemet till marknaden är inte att åtgärda det. Det är att endera säga att marknaden (dvs. män med makt) alltid vet bäst så därför är det rätt att betala lägre löner till kvinnor och det tänker vi inte göra något för förändra, eller att försöka skyla över det faktum att regeringen inte bryr sig om att försöka leva upp till sin egen regeringsförklaring genom att hänvisa till en opersonlig, ansvarslös och förment naturlagsstyrd marknad.

Reinfeldt bryr sig förstås inte om sådana petitesser som kvinnors lägre löner, så han låter sin förvaltningschef svara på frågan om lönerna på regeringskansliet. Om vad denne man, Jan Landahl, säger skriver AB:

– Vi har inga osakliga löneskillnader, säger han.
I stället menar han att skillnaderna beror på att det finns fler kvinnor bland de grupper som tjänar minst.
Och av de hundra högst betalda på regeringskansliet är 64 män.

Det var ju intressant information men vad menar mannen? Att eftersom löner är lägre på arbetsplatser med många kvinnor, så är det här helt naturligt (dvs hänvisar indirekt till de män med makt som bestämmer över löner, precis som Nyamko Sabuni gör)? Eller menar han att: ”Vi har valt att anställa män på de mer kvalificerade jobben och kvinnor på de mindre kvalificerade, därför har kvinnorna lägre löner”?

Vad han än menar så innebär det att man väljer att fortsätta att diskriminera kvinnor på regeringskansliet. Om inte annat kunde man exempelvis anställa fler kvinnor på de där mer kvalificerade jobben. Det torde inte föreligga brist på kompetenta kvinnor med tanke på att kvinnor idag har genomsnittligt högre utbildning än män.

Länkar:
Jämställt? På regeringskansliet tjänar männen 5 500 mer än kvinnorna, AB
Kvinnolön = svältlön. Ju fler kvinnor i ett yrke desto lägre lön, AB