Tillgängligheten ska öka med privatiseringen av Apoteket, påstås det. Det tror vi när vi har sett det. Det blir med stor sannolikhet som med annan privatisering. Ganska snart har några, eller ett enda stort företag tagit över de flesta eller alla apotek. För stordrift krävs många kunder, då lägger man ner apoteken på mindre orter, som inte anses lönsamma nog, varvid tillgängligheten minskar för stora delar av befolkningen.
Men vi vet vi ju redan att moderater anser att folk som bor utanför Stockholm inte har existensberättigande.

Privatiseringen av allt fler vårdcentraler får också obehagliga konsekvenser, vid sidan av dem som andra påtalat, som att de rika och friskaste får bättre tillgång till sådana än de sämre ställda och de som är sjukare. Den andra och verkligt dystra effekten ser vi i Halland, som infört liknande modell som Stockholm nu ska genomföra, där det förskrivs mer antibiotika än i andra delar av landet. Ökad förskrivning av antibiotika är en högst obehaglig, för att inte säga för oss alla mycket farlig verksamhet på lite sikt.

Börjar man tala om kundval när det gäller läkare och vård, och utgå ifrån att det är kunderna som ska bestämma, eller att läkarnas första uppgift är att få nöjda patienter (han ska i första hand tänka på att få patienten frisk istället), vilket inte sällan blir resultatet då profiten beror på antalet patienter, då är vi snart riktigt illa ute. Det är allmänt omvittnat att alldeles för många människor inte känner sig nöjda med mindre än de får ett recept på något preparat med sig från läkaren. Ska man tjäna snabba pengar och så att patienterna dessutom blir nöjda efter varje besök, så blir frestelsen stor att skriva ut mer antibiotika, liksom mer av andra s.k. läkemedel, än som är befogat med andra ord, vilket just Halland verkar utgöra ett exempel på. Läkare måste också kunna säga ifrån, utan att behöva sänka sin lön ex.

Vi har redan börjat få allvarliga problem med antibiotikaresistenta bakterier. bl.a. på sjukhusen och delvis på grund av besparingar där, och värre förefaller det snart bli. Resistens utvecklas när antibiotikan inte intas som den bör intas, ex. när människor bara använder en del av kuren de har fått recept på (kanske för att spara till nästan gång och därmed spara pengar – fattigdom eller små tillgångar är alltså en riskfaktor här), varvid bakterier får en chans att utveckla just resistens. Det utvecklas tydligen också i miljöer där de lätt kommer i kontakt med antibiotika.
I länder där man inte har statligt veterinärsystem skrivs dessutom ut mycket mer antibiotika till djur i boskapsbesättningar, vilket också ökar antalet resistenta sjukdomsframkallande bakterier. Idag hörde jag på radion att man nu också funnit resistenta bakterier hos vilda fåglar. Det betyder att antibiotika är mycket allmänt spridd och används väldigt fel alldeles för ofta.

Undrar hur många som idag vet att ganska mycket folk dog i lunginflammationer och blodförgiftningar före antibiotikans tid, dvs så sent som på 1930-talet. För att inte tala om alla som drabbades av och dog av TBC. Nu är vi i rask takt på väg att få tillbaka den situationen.

Så illa går det när profiten är viktigare än allt annat, för de angivna skälen till att privatisera vård och Apotek är nu ordentligt ihåliga. Det handlar inte om allmänt månande om svenska folket utan om månande om de stora bolagens möjligheter att gå in och göra stora profiter inom fler områden och om läkemedelsföretagens önskan att få sälja mer och tjäna ännu mer. Kombinerar man de här privatiseringarna med att klämma åt de sjuka ännu mer ekonomiskt dessutom, som man gör nu, då kan det inte gå annat än riktigt illa.

Länkar:
Bakterier resistenta mot antibiotika funna (i fåglar), Ekot
Fritt vårdval gav mer antibiotika, Ekot
Användandet av antibiotika i Halland ökar, Ekot 21/12 2007
Bakterie med ny typ av motståndskraft, Ekot 7/12 2007