Nu är det nästan precis tio år sedan kuppen mot Hugo Chavez. Vad passar då bättre än att visa filmen nedan, som handlar om denna kupp. Den passar också bra då liknande skeenden, fast betydligt värre, utspelar sig just nu. Se filmen, den är värd att ses. Det enda tråkiga med den är den lite suddiga engelska texten, som dock går att läsa, och bäst om man kisar.

Den som har följt med vad gäller det som hände i Libyen och som händer nu i Syrien, torde känna igen en hel del från den här filmen:

THE REVOLUTION WILL NOT BE TELEVISED

Mycket intressant är avsnittet om hur någon/några ägnar sig åt prickskytte mot demonstranter i de demonstrationer som föregick fängslandet av Hugo Chavez. Detta skjutande påstods Chavez anhängare ligga bakom. Det var skickliga prickskyttar som sköt. De träffade ett antal demonstranter –  i huvudena, vilket tyder på stor skjutskicklighet. Den person som vi fick se skjuta med en pistol torde inte ha träffat så precist.

I filmen ser vi sen hur privata TV-kanaler i Venezuela visade missvisande bilder, en propagandaversion av detta skjutande, som alltså skulle vända folket och den internationella opinionen mot Chavez, mot hans regering och mot hans anhängare, och sedan ser vi i filmen avsnitt som inte visades i propagandaversionen, men som visar att det inte var Chavez anhängare som sköt, som påstods i TV.

Vidare får vi i filmen se och höra en av kuppmakarnas anhängare efter att man fängslat Chavez, i en av de privatägda TV-kanalerna, som stod bakom kuppen och hjälpte till att förbereda folket för den med rätt propaganda. Han förklarar för det venezuelanska folket att nu ska Chavez ställas inför rätta i enlighet med internationella lag, för brott mot de mänskliga rättigheterna och för försök att stoppa yttrandefriheten. Det är skrattretande inte minst det senare med tanke på hur åtminstone fem privatägda TV-kanaler i Venezuela fritt hade kunnat föra ut sin propaganda mot Chavez och under lång tid. Hur denna propaganda såg ut får vi också se lite av i filmen.

Vi känner igen de här anklagelserna. De riktas mot varje politisk ledare som USA/Nato ogillar och avsätter, eller försöker avsätta, till och med mot demokratiskt valda sådana, som Chavez oomtvistligt är. De riktas däremot aldrig mot diktatorer som går i USA:s ledband.

Slutligen var det intressant att höra hur de militärer som vaktade Chavez under de 48 timmarna långa fångenskapen, berättar om hur ett amerikanskt plan hade landat där man håller Chavez fången, ett plan som, förstår man, hade kommit för att föra Chavez ur landet. Det blev inget av med det dock.

/Kerstin

Länkar:
- Improving the Lives of the Poor and the Disadvantaged. Why Do Venezuelan Women Vote for Chavez? Maria Paez Victor, counterpunch.org 24/4 2012(Att framställa Chavez som diktator är tydligen också påbjudet från USA. Vi känner igen det här även från svenska media. Citat: If the the international press is to be believed, President Hugo Chávez of Venezuela is a dictator, a menace to the region and is driving his country to the ground. If that is so, why do his people vote for him in landslide numbers? Why does he have an enormous following of the women of his country? Are they all deluded? Are they all paid or coerced to vote? It would seem so to the casual reader of headlines because the achievements of the Chávez government are treated like a top secret:…)